-A A +A
Hangar Flying est la locution anglo-saxonne signifiant "bavarder d'aviation". Notre intention est de publier des articles sur l'aviation militaire et civile belges qui soient agréables à lire tout en étant rigoureusement documentés. L'accent y est mis sur le fond avec la volonté de mettre les aspects humains et techniques en valeur. La rédaction ne cache pas son penchant pour tout ce qui a trait au patrimoine, tant les aéronefs que les aérodromes ou monuments. Répertorier et décrire en permancence notre patrimoine aéronautique a été rendu possible grâce au soutien du VCM (forum de contanct des associations dédiées au patrimoine) ainsi que de la Communauté flamande.

Vrienden van de luchtvaart


In de loop van 2018 en 2019 verwelkomt Brussels Airlines zeven Airbus A330-300 ‘CEO’ vliegtuigen, die zeven oudere A330-200 en A330-300 langeafstandsvliegtuigen in de vloot zullen vervangen waarvan de leasetermijn ten einde loopt. Vanuit zowel commercieel, economisch als operationeel standpunt is de Airbus A330-300 ‘CEO’ volgens Brussels Airlines het beste toestel voor hun langeafstandsnetwerk dat in de toekomst nog verder zal uitbreiden. De recentere ‘CEO’ vliegtuigen hebben een hoger startgewicht en een verdere reikwijdte dan de huidige A330 waardoor er meer passagiers en vracht aan boord kan worden genomen. Terwijl Brussels Airlines vandaag nog met verschillende motortypes vliegt, zullen de recentere toestellen allemaal uitgerust zijn met geluidsarmere en zuinigere Rolls-Royce Trent 700-motoren. Deze standaardisering laat onder meer een efficiëntere organisatie toe binnen het Brussels Airlines Maintenance & Engineering Department.

-Op 29 oktober 2016 was Guy Viselé er bij toen Alexandra Maingard en Cédric Collette op Charleroi hun SV-4B OO-GWB voorstelden om deel te nemen aan de Vintage Air Rally tussen Kreta en Kaapstad (www.hangarflying.eu/nl/node/4134). Het spreekt vanzelf dat zo’n nostalgische trip prachtige beelden oplevert. Een voorproefje van de film over de trip kan je al bekijken op www.crete2capetownmovie.com

-Voor elk van de vijf luchthavens waar Belgocontrol het luchtverkeer regelt, werkt het bedrijf procedures uit waardoor de dienstverlening gegarandeerd blijft bij technische problemen of gelijkaardige incidenten. Op 25 mei 2017 trad zo’n plan in werking voor Oostende, in samenwerking met de Britse luchtverkeersleider National Air Traffic Service (NATS.) Voor Charleroi was vorig jaar al een dergelijke overeenkomst afgesloten met de Franse luchtverkeersleider Direction des Services de la Navigation Aérienne (DSNA,) voor Luik met de Duitse Deutsche Flugsicherung (DFS.)

-Op EBACE2017 kreeg de FlyingGroup de Diamond Safety of Flight Award van de European Business Aviation Association (EBAA) voor meer dan 100.000 veilige vlieguren. Momenteel vliegt en onderhoudt de FlyingGroup wereldwijd 43 vliegtuigen. "Na de EBAA Gold Safety of Flight Award te hebben ontvangen in 2014 zijn we heel trots dat we nu ook de EBAA Diamond Safety of Flight Award mochten in ontvangst nemen." aldus Bernard Van Milders, voorzitter van de FlyingGroup. "Momenteel is dat de hoogste onderscheiding voor vliegveiligheid die wordt uitgereikt door de EBAA en we zijn een van de eerste firma’s die ze mochten ontvangen.”

-SHS Aviation B.V. verwerft alle aandelen van Thomas Cook Airlines Belgium nv (TCAB) en zal daardoor ondermeer de 40 medewerkers van het grondpersoneel van TCAB overnemen. SHS Aviation verwacht ook het Air Operator Certificate (AOC) en de exploitatievergunning (Operating Licence) van TCAB te kunnen gebruiken. SHS Aviation B.V. is de Nederlandse holding die via haar dochtervennootschap SHS Antwerp Aviation nv onder de merknaam VLM Airlines luchtvaartactiviteiten gaat ontplooien. Harm Prins, CEO van SHS Aviation: "Hoewel de overname van TCAB ons dichter brengt bij de uitvoering van ons bedrijfsplan, blijft de aanvraagprocedure bij het Belgische FOD Mobiliteit voor een Belgische Fokker 50-AOC gewoon doorlopen.” SHS Antwerp Aviation en VLM Airlines zullen later dit jaar samen lijnvluchten aanbieden onder de gemeenschappelijke merknaam VLM Airlines. Details over het aantal vliegtuigen, routes en dienstregelingen zullen later worden bekendgemaakt. Deze overname overeenkomst wordt afgerond zodra het uitgebreide partnerschapsakkoord tussen touroperator Thomas Cook Belgium en Brussels Airlines van kracht wordt eind oktober 2017.

-Ondertussen kijken we verder uit naar een prachtig vliegseizoen. We genoten van de Stampe Fly In in Deurne en dromen al van de Tactical Weapon Meet Spottersday in Florennes (15 juni,) de old timers zwevers in Maubray (24 juni,) Ursel Avia (24 en 25 juni,) het Belgian Open Aerobatic Championship Koksijde (1 en 2 juli,) de Fly-in Moorsele 2017 (1 en 2 juli) de Keiheuvel Fly In (29 en 30 juli,) de Fly In van Schaffen (12 en 13 augustus,) de Pou-du-Ciel Fly In in Mattagne-la-Petite (19 augustus,) het feestweekend 100 jaar Wevelgem (26 en 27 augustus,) de opendeurdagen van Aero Kiewit (26 en 27 augustus ), Sanicole Sunset Air Show (8 september) en Air Show (10 september,) het Flying Festival in Brasschaat (16 september,) … en daartussen nog zoveel kleinere initiatieven. Het wordt een zomer die bruist van de luchtvaartactiviteiten.

-Anthony Caere, de piloot die bekend is van het Eén-programma Flying Doctors, start met een crowfundingactie voor een nieuw vliegtuig. De piloot crashte op 20 april 2017 met de Cessna Stationair N160VP waarmee hij en drie jonge dokters in 2014 naar het Nationaal Park Virunga (www.virunga.org) in Oost-Congo vlogen. De 35-jarige West-Vlaming werkt in het park onder leiding van prins Emmanuel de Merode. De prins en zijn team leveren er schitterende inspanningen om de stroperij uit het park te bannen. Anthony doet nu een beroep op sympathisanten om 125.000 euro voor een nieuwe vliegtuig bij elkaar te krijgen (https://nl.ulule.com/missievirunga/). Deelnemers aan de crowdfunding kunnen een reis naar het Virungapark winnen.

Frans Van Humbeek
Hoofdredacteur