-A A +A
Hangar Flying est la locution anglo-saxonne signifiant "bavarder d'aviation". Notre intention est de publier des articles sur l'aviation militaire et civile belges qui soient agréables à lire tout en étant rigoureusement documentés. L'accent y est mis sur le fond avec la volonté de mettre les aspects humains et techniques en valeur. La rédaction ne cache pas son penchant pour tout ce qui a trait au patrimoine, tant les aéronefs que les aérodromes ou monuments. Répertorier et décrire en permancence notre patrimoine aéronautique a été rendu possible grâce au soutien du VCM (forum de contanct des associations dédiées au patrimoine) ainsi que de la Communauté flamande.

Vrienden van de luchtvaart


 


Het boek ‘Mirage M5 B,’ uitgegeven door de Mirage Pilots Association (MPA,) is opnieuw beschikbaar (zie de boekbespreking van Jean-Pierre Decock). Het was zeer snel uitverkocht en de bestellingen bleven maar komen, ook vanuit het buitenland. Goed gedaan die herdruk, we horen trouwens dat de MPA veel felicitaties krijgt voor de kwaliteit van deze publicatie.
 
-Na de grondige renovatiewerken aan een nieuwe vertrekhal eerder dit jaar, werd het ook tijd voor een vernieuwing van de websites van de luchthavens Oostende-Brugge en Antwerpen. Marcel Buelens, CEO luchthavens Antwerpen en Oostende-Brugge: “De voorbije twee jaren hebben de luchthavens van Antwerpen en Oostende-Brugge heel wat positieve ontwikkelingen gekend, onze websites konden niet achterblijven, aangezien zij een belangrijke schakel vormen tussen de gebruikers en ons bedrijf. Ik ben dan ook erg opgetogen om beide websites vandaag live te zien gaan”. Ontdek de gloednieuwe websites op www.ostendairport.aero en www.antwerpairport.aero
 
-Stauning Airport (EKVJ, Jutland, Denemarken) is niet direct een luchthaven met wereldfaam. Met één startbaan, één check-in desk en 140 parkeerplaatsen voor wagens is dat ook niet vanzelfsprekend natuurlijk. Stauning is wel een ideale plaats voor de organisatie van het Vintage Aerobatic World Championship, van 11 tot 13 augustus 2017. Na de prijsuitreiking mocht onze Belgische TUI captain Benoit Dierickx zich acro-wereldkampioen noemen, hij behaalde de hoogste score in de klasse replica’s. Benoit streed om de titel met zijn Bücker Bü-133PA Jungmeister SP-YBK.
 
-Cathay Pacific zal vanaf 25 maart 2018 non-stop vluchten aanbieden met een A350-900 tussen Brussel en Hongkong. De maatschappij zal vier vluchten per week uitvoeren vanaf Brussels Airport, op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag. De toestellen zullen rond 7 uur landen op Brussels Airport en rond 13 uur terugkeren naar Hongkong.
De nieuwe maatschappij Air Belgium kondigde eerder ook al aan om naar Hongkong te willen vliegen, maar ze is nog volop bezig met de opstart. CEO Niky Terzakis van Air Belgium verklaarde aan Hangar Flying over de nieuwe route van Cathay Pacific: “We vinden dit goed nieuws voor de Belgische en Hongkongse consumenten. Na zoveel jaren is het eindelijk mogelijk om rechtstreeks van Brussel naar Hongkong te vliegen, en omgekeerd. Nu zijn er zelfs twee maatschappijen die deze route gaan gebruiken. Air Belgium was de eerste maatschappij die een rechtstreekse lijn aankondigde en ik kan me voorstellen dat dit andere partijen ook aan het denken zette.
Dat er andere maatschappijen zouden reageren op Air Belgium hadden we wel verwacht en ingecalculeerd, en dat verandert helemaal niets aan onze plannen. We hebben zowel een heel specifieke, kwalitatieve, concurrentiële als innovatieve positionering. Air Belgium werkt nog altijd aan de lancering en het eerste vliegtuig wordt in de komende tien weken geleverd.”
 
-Directeur-generaal a.i. van het Directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV) Nathalie Dejace verhuist naar het European Aviation Safety Agency (EASA) en wordt daar de nieuwe Head of ATM/ANS & Aerodromes department & EASA ATM Policy Coordinator. Patrick Vanheyste is sinds 1 september 2017 de nieuwe directeur-generaal a.i. van het DGLV. Hij stond eerder aan het hoofd van het Airspace, Airports and Supervision Directorate en van de Belgian Supervisory Authority. Vanheyste was ook kolonel van de Belgische Luchtmacht.
 
-We volgen regelmatig de nieuwsjes op www.mil.be. Op die site van Defensie staat ondermeer het bericht dat er kleine Raven-drones zijn aangekocht voor verkenningsvluchten. De toestellen worden ondergebracht bij het Bataljon Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance (ISTAR). De Ravens hebben een vleugelspan van 1,4 meter en een gewicht van 2,1 kilo. Ze halen een vlieghoogte van 150 meter, de maximale afstand tot de operator bedraagt 10 kilometer. Bekijk de film op www.mil.be.