Feestelijke verjaardagen in Melsbroek

Melsbroek, 21 september 2013. Het blijft een mooie traditie op de militaire kant van Brussels Airport. Om de vijf jaar gooit 15de Wing Luchttransport er zijn deuren open voor het ruime publiek.

De opendeurdagen stonden in het teken van het 65-jarige bestaan van de Wing en de 40ste verjaardag van twee vliegtuigtypes uit de vloot: de C-130 Hercules en de Falcon 20. Dat werd onder andere gevierd met een special paint. Het detachement luchtsteun van de Federale Politie, dat zijn opdrachten ook vanop de vliegbasis Melsbroek uitvoert, sloot zich aan bij deze opendeurdagen naar aanleiding van hun 20ste verjaardag.

Naast de eigen vloot werden ook verschillende buitenlandse toestellen uitgenodigd om deel te nemen aan de opendeur.

Tekst: Tom Brinckman en Giovanni Verbeeck
Foto’s: Tom Brinckman, Kevin Cleynhens en Giovanni Verbeeck

  • Tijdens haar 65-jarige bestaan heeft de 15 Wing aan heel wat missies deelgenomen in onder andere Afrika, Afghanistan en Libanon, of het nu was voor humanitaire hulp of troepentransport. Ze speelde ook een belangrijke rol tijdens minder bekende missies. Zo zette de 15e Wing na het verschrikkelijke busongeval in Sierre (Zwitserland) diverse toestellen in, waaronder twee C-130’s om de slachtoffertjes te repatriëren. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • De blikvanger op de opendeur was ongetwijfeld de C-130H Hercules met registratie CH-13. Net zoals de Wing om de vijf jaar de deuren open gooit, geven ze ook een van de toestellen een speciale verfbeurt. De huisschilders van de Belgische luchtmacht Peter Verheyen en Johan Wolfs namen het toestel onder handen. “We hebben drie dagen gewerkt aan deze Hercules,” zegt Peter Verheyen. “Eigenlijk was er vier dagen werk voorzien. Maar na pakweg 35 projecten weten we wel wat en hoe we moeten doen. Ons eerste project, de F-16 tigerpaint in 1991 heeft onze vier weekends gekost. We mogen niet vergeten dat Johan wel ongeveer 16 uur in zijn garage heeft gewerkt om de mallen voor de indiaan klaar te maken.” Een mooie timelapse van de werkzaamheden staat op: http://vimeo.com/74145239 (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • Voor de liefhebbers was het geduld oefenen om het toestel zonder toeschouwers op de foto te krijgen. De mannen en vrouwen van de 15e Wing doopten deze C-130 al snel om tot “Spooky”. Waarom een indianenhoofd op een Hercules? Al sinds het onstaan van de wing draagt ze trots het hoofd van een Sioux-indiaan in het embleem. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • Een primeur voor de Belgian Air Force Association, voor de allereerste keer waren ze op een evenement aanwezig met een infostandje. Op de foto herkennen we Jan Vingerhoets, Marie-Jeanne Boulard-Hody en Jan Bossuyt. Secretaris en ‘oud-luchtmachter’ Jan Vingerhoets legt uit: “Het is een mooie manier om als vereniging bij het grote publiek bekend te geraken. Iedereen die onze luchtmacht een warm hart toedraagt is welkom: actieve militairen en oudgedienden van de luchtmacht maar evenwel ook sympathisanten zijn welkom.” De vereniging telt om en bij de 900 leden… daar kwamen er tijdens het Opendeurweekend nog 39 bij. (Foto Tom Brinckman)

     

     

  •  
  • Met de aankoop van het programmaboekje nam je automatisch deel aan de tombola waarbij de gelukkigen een luchtdoop op C-130, Embraer ERJ-145 of Falcon 20 konden winnen. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • Voor de 40ste verjaardag bracht de Franse auteur Jean-Philippe Hannus een Franstalig boek uit. Aan de hand van prachtige foto’s van diverse fotografen (zowel luchtcomponent als spotters) brengt hij het verhaal van de C-130 en Falcon 20 in dienst bij de 15e Wing. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • De Canadeese luchtmacht tekende ook present met een CC-130J-30 Super Hercules van 436 Transport Squadron. Het toestel was op doorreis naar het Oost-Europa in het kader van het Open Skies verdrag tussen NAVO- en voormalige Warschaupact-lidstaten. Dat verdrag laat toe om wederzijds het luchtruim open te stellen voor elkanders vliegtuigen om foto-, radar- en sinds 2006 ook infraroodbeelden te mogen maken van elkaars territorium om op deze wijze de vrede te bewaren en conflicten te vermijden. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • De Royal Air Force stuurde deze C-130K C.3 naar Melsbroek voor de festiviteiten van de 15e Wing. Aan boord van de XV214 krijgen we een uitgebreide uitleg over de bijzonderheden van het toestel door Flight Lieutenant David Lawrenson. De C-130K is een verlengde versie van de C-130H die actief is bij onze Luchtcomponent. Dit specifieke toestel werd in 1966 gebouwd als een C.1-variant en later gemodificeerd tot C.3-standaard. Daarnaast onderging het verschillende modificaties. Zo is de XV214 uitgerust met een aantal defensieve snufjes zoals een Skyguardian radarverklikker, chaffs, flares en een systeem dat aanvliegende projectielen herkent en de piloot via indicaties in de flight deck instructies geeft om deze te ontwijken.

    De opendeurdag in Melsbroek was trouwens de laatste opdracht voor XV214, bij terugkeer naar Groot-Brittannië werd de kist uit dienst genomen. (Foto Giovanni Verbeeck)

     

  •  
  • Wat meteen opvalt aan het silhouet van deze C-130K is de air-to-air refueling probe, een belangrijk strategisch voordeel volgens Lawrenson. De modificatie stampt uit de jaren ’80 van vorige eeuw toen Groot-Brittannië en Argentinië de strijd om de Falklandeilanden uitvochten. Niet alleen de actieradius van het toestel maar ook de beschikbare payload wordt sterk vergroot dankzij deze aanpassing. Het toestel kan met een zeer hoog startgewicht en een minimum aan brandstop vertrekken, een half uur na de start bijtanken in de lucht en dan ettelijke duizenden mijlen vliegen, ver in vijandelijk gebied. Na de Falklandoorlog heeft men de installatie nooit ongedaan gemaakt. (Foto Giovanni Verbeeck)

  •  
  • Net zoals de 15e Wing had ook koerierbedrijf FedEx een verjaardag te vieren. De sponsor van het evenement op Melsbroek viert haar 40ste verjaardag en stuurde daarom een Boeing 757 naar Melsbroek. Het grote publiek kon een kijkje nemen in het toestel… maar moest daarvoor wel langs een klein legertje van veiligheidspersoneel. Het FedEx hoofdkwartier voor Europa is gevestigd in Steenokkerzeel en verder op de grond stelt het bedrijf 900 mensen te werk en heeft een vloot van meer dan 150 bestelwagens in ons land. (Foto Kevin Cleynhens)

  •  
  • Naast het militaire geweld was ook het detachement luchtsteun van de Federale Politie aanwezig. In hun loods aan de militaire apron kon het publiek kennis maken met beide types van helikopters die werkzaam zijn bij de Politie, de MD 900 Explorer en de kleinere MD 520 die op de foto te zien is. Beide beschikken ze over de NOTAR-techniek, een staartboom zonder rotor. Vier jaar geleden kwam deze ondersteunende eenheid al eens aan bod in een van de edities van Hangar Flying (www.hangarflying.eu/nl/node/196). (Foto Giovanni Verbeeck)

  •  
  • De wat jongere bezoekers met modelambities konden plaatsnemen in de Alouette II G-94. Een museumstuk in het kleurenschema van de Rijkswacht, dat voor de gelegenheid een centrale plek kreeg in de loods. (Foto Giovanni Verbeeck)

  •  
  • Het detachement luchtsteun maakte van de opendeur gebruik om heel wat taken voor te stellen aan het talrijk opgekomen publiek: cargosling, blussen met een bambibucket. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • De mannen van het Speciaal Interventie Eskadron zijn enkele van de vaste ‘passagiers’ van de dienst luchtsteun of beter bekend onder hun radio roepnaam RAGO. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • Om de 65e verjaardag van de Wing nog meer luister bij te zetten waren ook heel wat oldtimers aanwezig. Jammer genoeg moesten de aangekondigde bezoekers van over het Kanaal verstek laten gaan door de weersomstandigheden. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • De Dassault Falcon 20 kwam net als de C-130 in dienst in 1973. Deze snelle zakenjet wordt hoofdzakelijk ingezet voor verplaatsingen van VIP’s. Tot de privé sector de taak overnam maakte het toestel zich ook nuttig met transplantie-organentransport. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • Voor de 40e jaar verjaardag van de Faclon 20 werd ook een speciale markering aangebracht op de motor. De Dassault Falcon 20 vloot kreeg tussen 2003 en 2005 een midlife update, een verjongingskuur die zich toespitste op de vervanging van de motoren (nu Garret TFE 731-5BR-2C.) Dat resulteerde in een zuiniger verbruik, de motoren voldeden nu ook aan strikter geluidsnormen. Ook vlieginstrumenten, radioverbindingen, navigatiesystemen en de uitrusting van de cabine werden aangepakt. Het doel was om bemanning en passagiers een maximum aan comfort te bieden, zonder bedrijfszekerheid en vliegveiligheid uit het oog te verliezen. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • In de Blaton loodsen kreeg je een blik achter de schermen bij het onderhoud van de Herculessen. De bereidwillige techniekers gaven de bezoekers heel informatie rond het job bij ondermeer het onderhoud van de Allison T56-A-15 motor van een C-130. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • Een succesvolle organisatie… en meer dan 40.000 bezoekers. Nog veel mooie opdrachten en happy landings in de komende vijf jaar 15e Wing! (Foto Tom Brinckman)

  •  
Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus