-A A +A

Cathay Pacific verbindt Hongkong met Brussel

Zaventem, 25 maart 2018. Dertig jaar na de Vlaamse cultfilm ‘Gaston en Leo in Hong Kong’, kent Brussels Airport eindelijk een rechtstreekse passagiersverbinding met de Aziatische metropool. Sinds 25 maart vliegt Cathay Pacific (CX) wekelijks vier maal – op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag – tussen beide steden. Met jaarlijks 50.000 passagiers tussen het stedenpaar is het bijna vanzelfsprekend dat de nieuwe route een succes wordt.

Cathay Pacific, oprichtend lid van de oneworld alliantie, lijkt dit zomerseizoen aan een straffe expansie tussen Hongkong en verschillende Europese bestemmingen bezig; naast Brussel staan ook Kopenhagen en Dublin op de agenda. Rode draad doorheen het verhaal is de Airbus A350-900, de laatste telg in de vloot van Cathay, die steevast ingezet wordt op de nieuwe routes.

De Airbus A350 is het meest moderne Airbus widebody-toestel en biedt in de configuratie van Cathay Pacific plaats aan 280 passagiers. Het nieuwe, lichte design vertaalt zich in een vliegtuig dat een kwart zuiniger is dan vergelijkbare toestellen. Voor de reizigers bestaat het grootste verschil erin dat de cabinedruk aan boord van de A350 hoger is en het geluidsniveau aanzienlijk lager ligt, waardoor je net iets fitter op je bestemming arriveert, niet onbelangrijk na een vlucht van elf uur. Op dit moment beschikt CX over 22 toestellen met nog 26 stuks in het orderboekje van Airbus.

Met de nieuwe verbinding – een topbestemming, dixit Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport – wil Cathay Pacific inspelen op zowel de noden van zakenreizigers als van vakantiegangers. Hongkong, dat als speciale administratieve regio binnen China sinds de Britse overdracht in 1997 een grote autonomie behoudt, fungeert als toegangspoort tot China (en bij uitbreiding het Verre Oosten) in een vertrouwd (westers) kleedje. Voor Brussels Airport is Hongkong de zevende rechtstreekse verbinding met Azië.

Ook omgekeerd werkt de chemistry: de Chinese markt groeit snel en elk jaar bezoeken circa zeven miljoen Chinezen het oude continent. Cathay Pacific doet dan ook graag zijn duit in het zakje. James Ginns, Cathay Pacific General Manager voor Europa, verwoordt het als volgt: “We zijn trots dat we Hongkong, het hart van Azië, kunnen verbinden met Brussel, het hart van Europa”.

Tekst en foto's: Giovanni Verbeeck