-A A +A

Zweefvliegen in Vlaanderen

 Een fascinerend avontuur in stilte.

Samen met een tiental zweefvliegexperts schreef auteur Bert Sr. Schmelzer een boek over het zweefvliegen in Vlaanderen. Voor het eerst werd de rijke geschiedenis van het zweefvliegen in onze kontreien zo compleet en deskundig weergegeven. Diverse schrijvers brengen in hun eigen stijl het authentiek en meeslepend verhaal van “hun” zweefvliegclubs.
 

 
   Foto: Archief LSV Viersen e.V.

De auteur zocht vooral naar niet eerder uitgegeven foto’s en kreeg toegang tot archieven als deze van de familie van Suzanne “Suzy” Lippens en Albert Massaux. Nooit eerder werden handige lijsten gepubliceerd over de resultaten van het wedstrijdvliegen. Uren interviews met zweefvliegers van het eerste uur werden verwerkt in een aantrekkelijk boek van circa 352 bladzijden.

 

Het zweefvliegen was voor 1940 een Belgisch verhaal maar na de Tweede Wereld-oorlog polariseerde het politiek landschap en de samenleving, ook de zweefvliegerij ontsnapte niet aan die trend. In België ontstond na de federalisering een Franstalige en een Nederlandstalige zweefvlieggemeenschap. Alleen de wedstrijdpiloten bleven in nauw contact. Het Belgisch verhaal werd zodanig complex dat de auteur besloot om alvast het verhaal van het Vlaamse zweefvliegen in het Nederlands neer te pennen, uiteraard met regelmatige verwijzingen naar de Franstalige vrienden. Het Vlaamse verhaal zou immers onvolledig zijn zonder het pionierswerk van vele Franstalige piloten.

De auteur wenst de winst van de verkoop van dit boek over te dragen aan de Liga van de Vlaamse Zweefvliegclubs. Daarmee moet een fonds gerealiseerd worden ter ondersteuning van wedstrijdvliegende Vlaamse junioren, die op FAI-kampioenschappen de kleuren van ons land verdedigen.

Auteur Bert Sr. Schmelzer is een bekend en gerespecteerd gezicht in de Vlaamse zweefvliegscene. Komende uit een zweefvlieggezin, verzamelde hij gedurende zijn 44-jarige vliegcarrière meer dan 4.000 vlieguren. Door zijn intensieve deelname aan wedstrijden kent hij het (inter)nationale zweefvlieglandschap als weinig anderen. De fascinatie voor het stille avontuur met de thermiek is dan ook op elke bladzijde intens voelbaar.


Foto: Filip Vanderhoydonck

Uitgave: Hangar Flying