Blikvanger in Zemst

OOLWI03.jpg

Zemst, 22 augustus 2007. Als we in de Hoogstraat aan het huisnummer 242 stoppen wordt het ons al vlug duidelijk dat hier zowel paardenliefhebbers als luchtvaartliefhebbers wonen.

Tussen de weiden met viervoeters staat een Piaggio FWP149D(A2), een door Focke-Wulf in West-Duitsland gebouwde Piaggio. We maakten een afspraak met eigenaar Tony De Bondt.

De Piaggio in militaire kleuren maar reeds met Belgische registratie.
(foto via Willem Labro)

Tony was er bij toen de Piaggio in München werd aangekocht. Zijn toestel (ex-Luftwaffe KB+131,BF+701,91+32) behoorde tot een lot van vier vliegtuigen en werd in juli 1960 in Bremen gebouwd. Op 16 januari 1973 werd het ingeschreven bij Skyworks pvba, Antwerpen-Deurne  (inschrijvingsbewijs nummer 2295,serienummer 154). De Piaggio had toen 318,55 uren gevlogen. Vanaf 8 februari 1974 was Tony De Bondt de gelukkige eigenaar. Het toestel stond vooral gestald op het Grimbergse vliegveld.

OO-LWI op het vliegveld van Grimbergen, op dat moment was het toestel eigendom van Tony De Bondt.
(foto via Willem Labro)

Vanaf 16 april 1982 kwam het vliegtuig in handen van Rutjens, een Nederlander die in Hasselt woonde. Die gebruikte het vanop Zwartberg. Nog geen twee maanden later (op 31 mei 1982) maakte het toestel om 18.55 uur een buiklanding op Zwartberg. Wanneer het landingsgestel is ingetrokken bij de landingssnelheid gaat er een waarschuwingslicht branden en hoort de piloot ook een signaal. Om het onaangenaam geluid tijdens acrobatie te vermijden zou het signaal afgezet zijn.

Op 25 juli 1983 kocht Tony het beschadigde vliegtuig terug en werd het op zijn domein in Zemst geplaatst, het staat er nu bijna 25 jaar. Tony : “Ik denk nog met weemoed terug aan mijn vluchten met de LWI. Het was een comfortabel reis- en acrovliegtuig.  De schroef had een verstelbare spoed. Verder was het voorzien van flaps en een goed uitgeruste cockpit. De motor en de instrumenten heb ik uit het vliegtuig verwijderd. De registratie is nog altijd leesbaar. Regelmatig komen kinderen op bezoek die zich willen laten fotograferen met de Piaggio. Het doet me zelf plezier dat ik hen van nabij kan laten genieten van dit stukje luchtvaart.”

Na demontage op Zwartberg .
(foto Tony De Bondt)

Tony was ook eigenaar van Super Cub OO-DAS.  Het toestel werd hersteld door zijn vriend Johan Verlinden. Ook de Aeronca OO-ESM werd door Tony aangeschaft en door Johan Verlinden (voorzitter Vliegclub Grimbergen) hersteld. Als bimotor gebruikte Tony de PA-39 Twin Comanche OO-RPM.

Aankomst van het vliegtuig op het domein van de eigenaar te Zemst.
(foto Tony De Bondt)

Hoewel Tony een groot luchtvaartliefhebber was, vond hij zelf niet de tijd om aan vliegtuigen te sleutelen.  Als chirurg in het Mechelse stond hij dag en nacht paraat voor zijn patiënten. Op 1 april 1995 heeft hij de chirurgie vaarwel gezegd en hij specialiseerde zich in de lucht- en ruimtevaartgeneeskunde. De handboeken die hij toen schreef worden nu nog altijd gebruikt door leerling-piloten.  Sinds 15 april 1982 is hij gestopt met vliegen. Een blik op de OO-LWI doet hem nog zichtbaar nagenieten van de heerlijke vluchten met zijn Piaggio.

(foto Paul Van Caesbroeck)
(foto Paul Van Caesbroeck)

Frans Van Humbeek
Dank aan Luc Wittemans en Willem Labro

 

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer