VLOC geeft je vleugels

_D3D2161.jpg

Oostende, 30 juli 2008. Toen we hier aan de Nieuwpoortsesteenweg in juni 2006 foto’s kwamen nemen van het vroegere torengebouw van Oostende-Middelkerke, was men net begonnen met de funderingen van het Vlaams luchtvaartopleidingscentrum (VLOC). Een jaar later werd het officieel ingehuldigd door toenmalig viceminister-president Fientje Moerman. Hangar Flying werd er nu rondgeleid door Roland Defever, afgevaardigd bestuurder van het VLOC.

Roland Defever bij een straalmotor die door Snecma Brussels aan de KHBO en het VLOC werd geschonken.
Vanaf 1 oktober wordt  Ing. Michel Seys de centrumcoördinator.

De centen voor de bouw van het VLOC kwamen van de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende (KHBO), de Vlaamse overheid, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincie West-Vlaanderen. In de vzw Vlaams Luchtvaartcentrum Oostende-Brugge zetelen vertegenwoordigers van de privésector en van verschillende openbare organisaties. De vzw waakt erover dat de investering van 3,6 miljoen euro goed wordt besteed.

Testopstelling van een mini-straalmotor in de afdeling vliegtuigaandrijving.

Het VLOC grenst aan de internationale luchthaven Oostende-Brugge en ligt op een boogscheut van de KHBO. Het VLOC is een dienstverleningscentrum en iedereen is er welkom om luchtvaartopleidingen te organiseren. De vzw stelt het centrum ter beschikking mits een billijke vergoeding. Het wordt ondermeer gebruikt  door de KHBO, het Vrij Technisch Instituut (VTI) van Oostende, Aviapartner, BAFA, BARCO en de VDAB.

De Sud Aviation Alouette G-90 in de centrale werkplaats van het VLOC.

Zowel kortlopende projecten als langlopende opleidingen vinden hier een geschikte plaats. Verschillende labo’s zijn gevuld met educatief materiaal dat veelal door bedrijven werd geschonken of werd aangekocht. Alle lokalen liggen rond een grote hal die plaats bied aan verschillende vliegtuigen waaraan kan gesleuteld worden. Een werkruimte voor composieten moet nog verder uitgebouwd worden. De workshop vliegtuigaandrijving vroeg een enorme investering. Het lokaal is zeer sterk geïsoleerd. De vloer staat totaal los van de rest van het gebouw zodat trillingen niet worden voortgezet naar de rest van de constructie. Er is een bibliotheek, een cafetaria, EHBO-lokaal, enz. De grote vergaderzalen zijn modern uitgerust. Niet alleen voor traditioneel onderwijs maar ook voor events is dit een ideale locatie. Tevens kunnen bedrijven, verenigingen en organisaties,  het VLOC-centrum bezoeken, mits voorafgaande aanvraag

Het VLOC stelt niet alleen sportvliegtuigen of helikopters ter beschikking van zijn leerlingen. Vlakbij de school staat deze Boeing 727-223F, een vliegtuig dat nog door DHL-European Air Transport (EAT) werd geschonken.

Roland Defever was van in het prille begin betrokken bij het ontstaan van het VLOC. Defever :”We moeten dringend meer werk maken van het ontwikkelen van competenties bij onze eigen mensen. Nu trekken nog te veel studenten naar het buitenland en dat brengt onze concurrentiepositie in gevaar. In de luchtvaart is momenteel een zeer grote nood aan managementervaring, kennis van de Europese reglementering en vaardigheden in luchtvaarttechnologie. Ook aan professionele dienstverleners, van check-in bedienden tot vliegtuigladers, is er een grote behoefte. In samenwerking met een aantal partners moet het VLOC een nieuwe generatie jongeren kunnen klaarstomen voor de arbeidsmarkt. Voor werkzoekenden met een goede luchtvaartopleiding zijn er immers permanent interessante vacatures beschikbaar.”

In dit labo krijgen de studenten scholing over de verschillende systemen in het vliegtuig, na de systeemtraining kunnen ze plaatsnemen in de cockpit-proceduretrainer.

De KHBO is de drijvende kracht achter het VLOC. De school biedt in Vlaanderen unieke opleidingen tot bachelor en master in de luchtvaart. In het vierde semester van de professioneel bacheloropleiding kiest de student voor een afstudeerrichting luchtvaarttechnologie of aspirant-lijnpiloot. De eerste is vooral afgestemd op het onderhoud van vliegtuigen en helikopters, alles in overeenstemming met de Europese EASA-richtlijnen (European Aviation Safety Agency). De studie aspirant-lijnpiloot verloopt in samenwerking met twee door het Directoraat-generaal Luchtvaart erkende Flight Training Organisations (FTO), n.l. de Ben Air Flight Academy (BAFA) en het Ostend Air College. Beide firma’s hebben op Oostende vliegtuigen die door studenten van het VLOC en de KHBO worden gevlogen. Na het behalen van een professioneel bachelerdiploma kan een student ook een master in de luchtvaarttechnologie behalen of een postgraduaat in avionics volgen.

In de werkplaats luchtvaartmechanica staat deze CNC/CAM-machine (Computer Numerical Control, Computer Aided Manufacturing). Hier worden met een zeer grote precisie werkstukken gemaakt die getekend werden op een van de negen CAD-werkstations (Computer Aided Design) en over het netwerk werden doorgestuurd naar deze machine.

Op de dag van ons bezoek ontmoeten we in het VLOC een tiental leerlingen van de VDAB-opleiding voor aspirant vliegtuig-onderhoudstechnicus. Hun opleiding duurt 26 weken, op weekdagen telkens van 9 tot 16.30 uur. Hun leertraject omvat 303 uren theoretische vorming en 201 uren praktijktraining. De leerlingen verwerven de noodzakelijke kennis om eenvoudige onderhoudstaken uit te voeren. Het is tevens een prima basis voor het verwerven van de Europese categorie A-kwalificatie. Daarvoor is nog minimum een jaar praktijkervaring nodig in een Europees erkend onderhoudsbedrijf. Defever benadrukt tevens dat KHBO ,voor de EASA-genormeerde opleidingen (Part 66 Cat. A en Cat. B)  van gespecialiseerde vliegtuigtechnici , prima samenwerkt met ondermeer Sabena Technics, toch wel het grootste onderhoudsbedrijf in het land.

De centrale werkplaats met vooraan de romp van de Reims-Cessna 152-II (OO-MAV), daarachter de Sud Aviation Alouette II (G-90), Cessna 310B (OO-SEI),  Piper PA28-180B Cherokee (OO-ADC) en de Piper PA28-161 Warrior II (OO-YAC).

Studenten kunnen logeren in een van de 220 pedakamers van de KHBO, een voordelige formule met bovendien een kamer met zeezicht. De infodag van de KHBO en het VLOC heeft plaats op zaterdagvoormiddag 30 augustus 2008. Raadpleeg www.khbo.be of www.vloc.eu.

Frans Van Humbeek
Foto’s: Paul Van Caesbroeck

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer