Le Bourget, 15 juni 2009. Het Lucht- en Ruimtevaartsalon van Le Bourget vierde zijn 100ste verjaardag. In 1908 stichtten enkele Franse luchtvaartpioniers een belangenvereniging die een jaar later de eerste grote luchtvaarttentoonstelling hield in het Grand Palais, in het centrum van Parijs.
Le Bourget
Wat in het begin nog een jaarlijkse tentoonstelling was, zou vanaf 1924 een tweejaarlijkse beurs worden die enkel onderbroken werd tijdens de oorlogsjaren. Vanaf 1951 werd Le Bourget gastheer voor de luchtvaartbeurs. Orly werd de grootste nationale luchthaven en Le Bourget kreeg alle general aviation en de internationale beurs naar zich toegeschoven. In 1975 opende het beroemde Musée de l’Air haar deuren in de oude luchthaventerminal. Naast liefhebbers van hightech vinden ook historici een stek op de show. Geschiedenis en toekomst leven hier naast elkaar. Het eeuwfeest van het grootste luchtvaartsalon ter wereld werd gevierd met op de flightline een dertigtal oude vliegtuigen, van Bleriot XI tot Lockheed Constellation.
Een historische kist met Belgische wortels was deze DC-3 (C-53) N49AG. Op 27 maart 1996 werd het toestel van Dinard naar Melsbroek gevlogen waar het een kleurenschema van de Belgische Luchtmacht kreeg (K-16/OT-CWG). De vzw Air Dakota (met Publi-Air en de Vlaamse Helikoptermaatschappij als voornaamste partners) had er in navolging van de Nederlandse Dutch Dakota Association (DDA) rondvluchten mee willen organiseren. Spijtig genoeg konden de mooie plannen niet gerealiseerd worden en nadat het toestel een tijd werkloos op het Grimbergse vliegveld had gestaan, zagen we het op 23 maart 2002 op Brussels Airport opstijgen richting Orly. Het was een aangenaam weerzien op Le Bourget. (Foto Frans Van Humbeek) |
Veel te dure drankjes en broodjes, ellenlange files, de traditionele stortregens op de openingsdag, … toch trotseerden meer dan 350.000 bezoekers deze luchtvaartbeurs. Je moet ze enkele jaren bezocht hebben voor je er kan van genieten. Pas dan begin je te merken dat de evolutie in de luchtvaart zich hier voor je ogen heeft afgespeeld. Wat je hier ooit zag als een ontwerptekening is nu een volwaardig vliegtuig geworden dat majestueus rondjes draait en lonkt naar potentiële klanten. Le Bourget is vooral een beurs waar luchtvaartbedrijven hun producten en diensten kunnen tonen en verkopen. Tijdens het laatste weekend wordt ook aan het grote publiek een blik gegund. Hangar Flying ging vooral kijken wat enkele Belgische bedrijven te bieden hebben.
Herstel
Iedereen vroeg zich natuurlijk af hoelang de economische crisis nog zal duren. Daarvoor legden we eerst ons oor te luisteren bij Amerikaanse, Russische en Europese experts.
Scott Carson, executive vice president van Boeing, zag het einde van de economische malaise naderen. Ten laatste begin 2010 zou een begin van herstel moeten zichtbaar zijn. Aan welke snelheid de economie zich gaat herpakken is moeilijk te voorspellen. Klanten die efficiënte toestellen aankopen zullen zich sneller uit de crisis kunnen wrikken.
Dat vond ook Mikhail Pogosyan, director general Sukhoi Holding, die natuurlijk de splinternieuwe Sukhoi Superjet 100 (SSJ100) aanprees. Deze regional jet die, afhankelijk van de configuratie, plaats biedt aan 100 passagiers, is ontstaan uit een samenwerking met Alenia Aeronautica en talrijke andere buitenlandse partners. Pogosyan had een aparte kijk op de crisis : “the crisis is a boost for quicker decision making. I like crisis … it makes the strong stronger and the weak weaker”.
Een van de nieuwkomers op Le Bourget, de Sukhoi SSJ100 waarvoor het Belgische BMT onderdelen maakt. |
Airbus vierde zijn veertigjarig bestaan. Het A300-project ging van start in 1969. Net zoals Boeing zag ook Tom Enders, president en CEO van Airbus, eind 2009 of begin 2010 een periode van economisch herstel aanbreken. Enders had een geruststellende boodschap voor de werknemers van Airbus : “Onze geschoolde medewerkers zijn onze belangrijkste troef en die willen we in deze tijdelijke periode van crisis behouden. Zowel leveranciers als klanten willen stabiliteit, Airbus zal die niet op het spel zetten door zijn ervaren mensen te ontslaan”.
Natuurlijk kregen luchtvaartbedrijven heel wat vragen over de economische vooruitzichten. V.l.n.r. enkele topmedewerkers van de raad van bestuur van Airbus bij hun uiteenzetting : Dominigo Urena-Raso (head of Airbus Military), John Leany (COO Customers), Tom Enders (President en CEO) en Fabrice Bréger (COO). (Foto Frans Van Humbeek) |
Belgian Aerospace
De belangrijkste belangenverenigingen (ASD, BAG, FLAG, Gebecoma en Skywin Wallonie) alsook een vijftigtal Belgische luchtvaartbedrijven waren vertegenwoordigd op de gemeenschappelijke stand van Belgian Aerospace. De gezamenlijke stand is een initiatief van het Wallonia Foreign Trade and Investment Agency (AWEX), Flanders Investment and Trade en Brussels Export. Hangar Flying werd ontvangen door enkele standhouders.
Flying Cam
Het Belgische Flying Cam heeft momenteel acht UAV helikopters (Unmanned Aerial Vehicles) die worden ingezet voor het nemen van luchtbeelden, vooral in de filmindustrie. Directeur Emmanuel Previnaire toonde ons de nieuwste Flying-Cam III E Sarah. De UAV heeft een startgewicht van 25 kilo en is uitgerust met een milieuvriendelijke elektrische batterij die het een autonomie geeft van zo’n dertig minuten. Sarah is uitgerust met GPS-apparatuur en een door Flying Cam ontwikkelde automatische piloot. Vroeger werden de toestellen enkel door operatoren van Flying Cam bediend. Het systeem is nu volwassen genoeg om het te koop aan te bieden. Flying Cam heeft buiten het hoofdkantoor in het Luikse Oupeye ook vestigingen in de Verenigde staten (Santa Monica) en China (Hong-Kong).
Emmanuel Previnaire, president van Flying Cam (www.flying-cam.com), bij een van zijn UAV’S. De rode bol vooraan is de gestabiliseerde camera. |
De knappe beelden van deze UAV kennen we bv. van een Lotto-reclame waarin een camera van in de ruimte inzoomt op hiërogliefen in een tentoonstellingskast van het Jubelpark Museum. Enkele van die close-ups zijn genomen vanuit een Flying Cam die precies boven het Brusselse museum vloog. Previnaire : “Dat is een van de voordelen van ons toestel, je kan het in het centrum van een grootstad zonder enige hinder laten opstijgen. Maar er zijn nog voordelen. We blijven hangen boven personen zonder dat ze door de rotors worden weggeblazen, het kan opstijgen in een loods, enz. De camera vooraan staat trillingvrij gemonteerd”.
JD’C
In onderaanneming voor Sonaca vervaardigt JD’C Innovation, opgericht in 2006, ondermeer composieten onderdelen voor Airbus. Daarvoor heeft ze een autoclave, een stofvrije ruimte en materiaal voor high precision ultrasonic welding. Sales Assistant Séverine Teney : “Deze afdeling telt zes ingenieurs en techniekers. Het filiaal Ateliers Jean Del’Cour asbl bestaat al sinds 1965. Die afdeling telt 240 medewerkers, waarvan bijna 90% mindervalide personen die vooral verpakkingstaken uitvoeren”.
V.l.n.r. Léon-Maurice Haulet (commercial director), Dany Drion (managing director) en Séverine Teney (sales assistant) van JD’C (www.jean-delcour.be), tonen trots het EN9100 kwaliteitscertificaat dat ze in april 2009 behaalden. |
Nazooka
Een interessante nieuwkomer op Le Bourget is Nazooka. Het bedrijf is gevestigd in Antwerpen maar heeft ook al een zetel in Agoura (California, USA). Nazooka maakt driedimensionale tekenfilms die al op meer dan 30 internationale luchthavens worden gebruikt, o.a. op Brussels Airport, Frankfurt en Stockholm-Arlanda. Je ziet de films aan veiligheidscontroles en de animaties vertellen hoe je vlot door de screening kan geraken. De tekenfilmfiguren zeggen hoe je best uw computer in de plastic bakjes legt, hoeveel vloeistoffen er mogen meegenomen worden, enz. Product Manager Peter Huysmans : “Het grote voordeel is dat deze films zeer snel kunnen aangepast worden aan nieuwe reglementeringen. Als de toegelaten vloeistofhoeveelheid in je handbagage zou veranderen, dan kunnen wij dat snel met ons tekenprogramma veranderen, er hoeven geen nieuwe filmopnamen gemaakt te worden. Je zou er versteld van staan hoeveel denkwerk aan zo’n film is voorafgegaan. De klant past op de film de kleur van de uniformen aan, de kleur van de plastic bakjes die door de veiligheidscontrole rollen, enz. Of meer nog. In Scandinavische landen willen ze geen blondjes op de film, dat vinden ze te stereotiep. “
Tim Bemindt is project manager van Nazooka (www.nazooka.com). Hun digitale films worden op talrijke internationale luchthavens gebruikt en vergemakkelijken de doorstroom van passagiers bij de veiligheidscontrole. |
Acrosoma
“Structural Composite Technology” staat er onder de bedrijfsnaam van Composittrailer n.v- Acrosoma geschreven. De firma vervaardigt onderdelen in composietmateriaal die veel sterker en lichter zijn dan staal. Een van die onderdelen zal gebruikt worden door ResQtec (www.resqtec.eu), een Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in bergingsapparatuur van o.a. vliegtuigen. Een onderdeel dat vroeger bijna 400 kilo woog, en dat meestal met een vliegtuig naar de plaats van een ongeval moet gebracht worden, weegt in de composieten structuur van Acrosoma amper 150 kilo en is tien keer zo hard als staal. Het is dus veel handelbaarder en de transportkosten liggen minder hoog.
Ir. Jan Verhaeghe van Acrosoma (www.composittrailer.com) bij een composieten onderdeel dat kan gebruikt worden bij de berging van vliegtuigen. |
BMT Aerospace International
Sales Engineer Peter Marain maakt ons duidelijk dat zijn bedrijf voor het hele Airbus-gamma tandwielen levert die de slats aandrijven, ook voor de Airbus 350 die nog niet in productie is. Die leveringen gebeuren onder de noemer van Belairbus, een consortium waarin BMT een van de partners is. In het jargon worden hun tandwielen “racks and pinions” genoemd. De twee andere bedrijven in de groep, Asco en Sonaca, leveren respectievelijk de tracks en de eigenlijke slats. Omdat BMT al van in het begin voor Airbus werkte, heeft het natuurlijk een enorme expertise opgebouwd.
Toen ik de Sukhoi SSJ100 zag vliegen vroeg ik me af of de Belgische luchtvaartsector op dit Russische succespaard is gesprongen. En inderdaad, BMT levert de tandwielen via het Duitse bedrijf Liebherr. Zelfs de Boeing 787, spijtig genoeg nog afwezig op Le Bourget, zal nu voorzien worden van onderdelen die in Oostkamp worden vervaardigd en dit via de Amerikaanse partner Moog Inc uit California. In Oostkamp zijn een zestigtal medewerkers rechtstreeks actief in de luchtvaartsector.
Henk Vincke, chief operating officer van BMT Aerospace (www.bmtaerospace.com) bij het onderdeel dat zijn bedrijf heel wat faam heeft bezorgd. Het ronde tandwiel wordt “pinion” genoemd, daarop beweegt de “rack”. |
Megadeals
Zoals eerder gezegd waren er tientallen Belgische bedrijven aanwezig met ieder hun eigen verhaal en successen. Sabena Technics maakte de creatie van een joint venture bekend met TNT Airways, voor het onderhoud van hun vloot Boeing 737 en Bae 146. Het onderhoudsbedrijf komt in Luik, thuisbasis van TNT Airways. Sabena Technics stond niet op de stand van Belgische luchtvaartbedrijven, ze zijn inderdaad een volwaardig onderdeel van de Franse TAT Group. FN Herstal was terecht trots op de bestelling die ze van de US Army ontvingen. Maar liefst 340 heli’s van het type OH-58D mogen bewapend worden met de FN M3P 12,7 mm machinegeweren. Sonaca tekende een contract voor de bouw van vleugelonderdelen van de Bombardier CSeries. ADB won een contract voor de levering van MDU-268 cockpit display units (CDU). Ze worden geïnstalleerd in een dertigtal helikopters van een klant in het Midden-Oosten.
De Belgische luchtvaartindustrie kon dus uitpakken met innoverende producten en enkele lucratieve contracten. De regionale belangenverenigingen slagen er perfect in om onze luchtvaartbedrijven, in een gemeenschappelijk Belgisch paviljoen, een internationaal uitstalraam voor hun producten te bezorgen.
Verschillende Belgische excellenties bezochten de luchtvaartbeurs. Die blijk van waardering wordt zeker gesmaakt door de bedrijven. Vlaams minister Patricia Ceysens (bevoegd voor economie, ondernemen, wetenschap, innovatie en buitenlandse handel), staatssecretaris Etienne Schouppe (mobiliteit) en minister Pieter De Crem (landsverdediging) laten zich hier informeren op de stand van Sabca. (Foto Frans Van Humbeek) |
Frans Van Humbeek
Foto’s: Kevin Cleynhens