Wim & Co, de essentie is passie

ExpoRob_1.jpg

Diegem, 27 januari 2013. Hangar Flying ging op bezoek bij Wim Robberechts en Co, die dat weekend de fototentoonstelling ‘Passie voor landschappen, fotografie en luchtvaart’ organiseerde in eigen huis. Wim Robberechts ontving ons op joviale wijze en nam ruim de tijd om op onze vragen te antwoorden. Boven onze hoofden hing een kakikleurige Alouette II helikopter, een stille en aangename metgezel tijdens dit interview.

Stel jezelf tentoon
In de loods worden veertig prints met luchtfoto’s van Wim Robberechts en Sebastian Vervenne getoond.
Elk selecteerde twintig van zijn eigen werken. De afdrukken zijn in een maxi-formaat, de grootste meet maar liefst 2,50 m op 1,20 m. Bij elke print hangt een bordje met de vermelding van de locatie, een korte legende, de naam van de fotograaf en als teken des tijds een QR-code die je met je smartphone kan inscannen, zodat je via Google Maps de exacte plaats kan situeren.

De Alouette II G95 (S/n 2103) deed dienst bij de Rijkswacht tot januari 1996. In tegenstelling tot andere helikopters werd het nooit in het gebruikelijke ‘wit met oranje streep’ kleurschema gespoten.

Wim Robberechts brengt beelden uit België die voornamelijk detailopnamen tonen: technisch, geometrisch-abstract, lijnen en vlakken of andere opmerkelijke elementen waaraan het niet aan poëzie ontbreekt, maar waarin de sporen van de interventie van de mens alomtegenwoordig zijn. Een getuigenis van onze beschaving.

Sebastian Vervenne toont foto’s uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. Zijn onderwerpen tonen de wonderlijke schoonheid die de natuur zelf kon creëren. Poëtisch mooi. Sommige foto’s doen denken aan het schilderwerk van een hypercreatieve en hoogbegaafde kunstenaar.

Een insiderpubliek geniet van het moment, op een achtergrond van grootformaat fotoprints. Hier een werk van Sebastian Vervenne: sneeuwpatronen op een bergwand in de Hautes-Pyrenées.

De twee fotografen zijn complementair, ze plaatsen elk hun eigen stempel. Hun werk bekijken geeft zin om in een vliegtuig te stappen en het van daarboven zelf te gaan aanschouwen. Niet zo evident, daar sommige foto’s werden genomen op plaatsen waar je niet mag vliegen zonder een speciale toelating.

Wim
Wim Robberechts is een van de bekendste luchtfotografen in Vlaanderen, maar is ook daarbuiten een referentie. Op professioneel vlak is hij voornamelijk actief in het leveren van hooggespecialiseerd filmwerk. Zijn knappe beelden van Vlaanderen en België worden getoond in de hele wereld, betere reclame kan ons land moeilijk wensen.

Wim poseert voor ‘zijn’ Atomium, wat ook de coverfoto van zijn jongste boek is.

Wim’s aandeel in deze tentoonstelling komt grotendeels uit zijn recentste publicatie ‘Belgium, the book’ dat in de tweede helft van 2012 verscheen bij Uitgeverij Lannoo (ISBN / EAN 9789020969504). In meer dan 250 beelden neemt hij de lezer mee voor een gedetailleerde vlucht boven België. Ook hier vinden we QR codes om de shots met precisie te kunnen situeren. Voor iemand die dag na dag beroep en passie tracht te combineren, is hij soms verbaasd door het compleet ontbreken van hartstocht bij andere professionals in zijn sector.

Sebastian
Sebastian Vervenne komt over als een zelfzekere, rustige jongeman met interessante ambities. Sebastian: “Luchtfotografie was mijn kinderdroom. Ik begon vanaf mijn veertien jaar intensief met natuurfotografie. Later deed ik mijn eerste testen met het fotograferen in vogelperspectief vanop een vijftien meter hoge mast. Daarop stond mijn fototoestel, dat via een afstandsbediening verbonden was met een laptop waarop ik kon zien wat er op de sensor verscheen. Deze montage was nogal windgevoelig. Toch kon ik hiermee een groot aantal interessante beelden maken. Daarna heb ik in samenwerking met een vriend een hele grote experimentele strandvlieger gebouwd. Deze was zeer stabiel en kon probleemloos mijn spiegelreflex camera dragen. Ik heb altijd bewust voor de hoogste beeldkwaliteit gekozen en veel belang gehecht aan de beeldcompositie.

Later heb ik de juiste mensen ontmoet. Het begon met een privé-piloot die me meenam in zijn vliegtuig en mij de gelegenheid bood om echte luchtfoto’s te maken. Via hem kwam ik ook in contact met andere piloten die begrip hadden voor mijn passie. Zo kwamen de mogelijkheden om de beelden te schieten die in deze expo gebracht worden.”

Sebastian Vervenne voor een van zijn foto’s. Dit beeld toont smeltwaterstromen in de Jostedalsbreen in Noorwegen. Met een lengte van 100 km en een oppervlakte die exact drie maal die van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedraagt, is dit de grootste gletsjer op het Europese vasteland.

Sebastian lijkt een estheet in de zuiverste betekenis van het woord. Hij volgde een opleiding in fotografische en audiovisuele technieken bij het Nationaal Radio en Film Instituut (NARAFI). Sebastian: “Op een dag kreeg ik een telefoontje van Wim Robberechts. Hij had een flyer voor één van mijn tentoonstellingen gezien en wenste mijn werk te bekijken en mij te spreken. Van ’t een kwam ’t ander.  Hij apprecieerde mijn artistiek-professionele kant en bood me kansen die ik waarschijnlijk nergens anders had kunnen krijgen. Een job met opleiding à la carte.”

De jonge fotograaf is reeds langer dan een jaar bij Wim Robberechts & Co in de leer als gespecialiseerde cameraman. Wim Robberechts: “Er waren eerst een heleboel technische briefings, later oefenden we met de camera op een rijdende auto en pas daarna gingen we vliegen. We hebben al een mooi aantal uren samen gevlogen. Op eigen kosten, maar het moet zo om het resultaat te bekomen dat wij voor ogen hebben. Hoewel Sebastian al een volwaardig deel van de crew is, is zijn opleiding nog lopende. Het gaat immers om een complex beroep waar enorm veel komt bij kijken.”

Potentieel
Sebastian Vervenne is absoluut gepassioneerd door de dingen die hij doet. Zijn eigen werk zal ongetwijfeld erkenning en bekendheid gaan opleveren. Zelf werkt hij aan een groots project, nl. een zo compleet mogelijk overzicht geven van gletsjers in Europa via luchtopnames. Zijn foto’s wil hij bundelen in een boek en exposeren. Diverse privésponsors helpen hem op weg. Hij is steeds op zoek naar piloten die hem in vlucht willen meenemen, ook aan boord van ULM’s, paramotors, luchtballons of andere luchtvaarttuigen. Men zegge het voort.

Abstracte fotografie in het Bassin d’Arcachon, door Sebastian Vervenne.

In samenwerking met de Catalaanse fotograaf Francesc Muntada biedt hij aan vogelspotters de mogelijkheid om in de Spaanse Pyreneeën en de Ebro Delta een uniek avontuur te beleven. Het van dichtbij observeren van o.a. gieren, de steenarend en diverse reigersoorten staan op het programma van hun initiatief dat de naam Focus on Mediterranean Wildlife draagt. Zij bieden goed ingerichte fotoschuilhutten aan die zelfs van sanitair voorzien zijn en die ook aangepast zijn voor rolstoelgebruikers. Niet alledaags, zou ik zo zeggen.

Het bedrijf
Wim Robberechts & Co voerden een belangrijke opdracht uit tijdens de Olympische spelen in Londen. Ze maakten beelden vanop rijdende auto’s, met hetzelfde materieel dat ze gebruiken om vanuit een helikopter te filmen. Dat gebeurde met twee camera’s en vier inzittenden per wagen: een chauffeur, twee cameramensen en een videotechnicus. We krijgen hierover een korte film in ultra hoge definitie te zien. Op de traploos regelbare slow motion filmbeelden vormen de gelaatsuitdrukkingen en bewegingen van de spieren van de topsporters in volle actie een interessant spektakel, niet merkbaar aan de normale 25 frames per seconde.

Wim: “Ook in de race Parijs-Dakar waren we dit jaar weer aanwezig met vier camera’s. De laatste twee weken filmden we een extreme skiing event in Chamonix, op plaatsen waar de camera’s het enkel kunnen zien vanuit heli’s. En binnenkort beginnen we weer met het vanuit de lucht filmen van alle wielerkoersen die dit seizoen door de VRT uitgezonden zullen worden. Die doen we nu al 21 jaar.”

Nederland van boven
Wim: “Dat is de naam van een in Nederland zeer gekende televisiedocumentairereeks op de VPRO. Vorig jaar werd een serie van tien uitzendingen van drie kwartier uitgezonden over Nederland vanuit de lucht bekeken. De kijkdichtheid was dubbel zoveel dan verwacht. We hebben de bestelling gekregen voor een nieuwe reeks. Het stelt zowat dertig draaidagen voor, waar van ’s morgens tot ’s avonds gefilmd wordt.”
Seizoen twee wordt vanaf 14 november 2013 elke donderdag om 21.20 uur op Nederland 1 uitgezonden, dit tien weken na elkaar.

Film voor Brussels Airlines
Hangar Flying huisfotograaf Paul Van Caesbroeck zag aan boord van een lijnvliegtuig een korte versie van de op DVD verkrijgbare film ‘Belgium, the movie.’ Wim: “We hebben inderdaad een speciale versie gemaakt voor Brussels Airlines. We krijgen daar veel reacties op. Dat streelt mijn ego. We hebben de originele film aangepast aan de wensen van de airline. De montage werd in huis gemaakt, hoewel we met het monteren nu bijna gestopt zijn. We concentreren ons nu nog alleen op luchtopnamen en laten de rest over aan externe specialisten. We gebruiken al onze beschikbare financiële middelen om te investeren in camera-apparatuur en niet langer in postproductieapparatuur of het in dienst nemen van de mensen die daarvoor nodig zijn.”

Hightech
In de technische ruimte pronkt de nieuwste aanwinst van het bedrijf: een prijzige digitale Cineflex Elite camera die op maat samengesteld werd. Deze heeft een vijfassige stabilisatie die het filmen in de hoogste definities toelaat, ondanks de vibraties van de heli en de turbulentie. Voor de kenners vermelden we de HD-SDI en ARRIRAW beeldstandaarden, respectievelijk op 1920 x 1080 pixels en 2880 x 1620 pixels.
Het systeem is van imponerende afmetingen en bestaat uit een aantal afzonderlijke elementen.

De hoogtechnologische pod.

De pod weegt ongeveer 40 kg en wordt extern aan de helikopters bevestigd via een bracket die specifiek voor elk type heli ontworpen is en waarvan de montage officiële luchtwaardigheidsgoedkeuring geniet. Deze pod bestaat extern uit een behuizing van koolstofvezels (carbon fibre composites), bijzonder sterk en licht. Als eerste verweer tegen de vibraties, hangt het geheel aan twee platen die door een groot aantal lusvormige stalen kabels de bewegingen beperken.

Tussen deze platen zit een hoogtechnologische silent block gemonteerd die heel wat trillingen wegfiltert. Verder omvat dit extern element de verwisselbare lens, de beeldsensor en het hightech stabilisatiesysteem. Terwijl de camera in dit technisch labo voorbereid wordt, zie ik de lens wiebelen in de behuizing. Daarna wordt het stabilisatiesysteem opgestart en blijft het beeld opmerkelijk scherp, zelfs na wat opzettelijk duwen en trekken om het ding te testen.

De andere helft van de camera (de body) is een apart deel dat in de helikopter plaats moet vinden. Dit krijgt de numerieke gegevens rechtstreeks doorgestuurd van de hooggevoelige beeldsensor. De verwisselbare zoomlenzen zijn Japans, de camera is Duits. Het stabilisatiesysteem komt van General Dynamics Global Imaging Technologies, een dochterfirma van de ontwerpers van de F-16 en andere vliegtuigen. Er is ook een uitgebreide afstandsbediening en een beeldscherm aan gekoppeld, die mee in de lucht gaan om de cameraman toe te laten om van daarboven zijn beelden te beheren. Het geheel wordt door één persoon bediend. Deze moet met een groot aantal parameters rekening houden om goede opnames te maken.

Elementen van het camerasysteem. Links op de tafel zit de afstandsbedieningsmodule met rechts daarvan de camerabody. U ziet ook een van de specifieke lenzen.

Over Wim en Sebastian kan nog veel geschreven worden. Hun onderwerpen worden met veel passie en hartstocht in beeld gebracht, zodat iedereen daarvan optimaal kan genieten. Het zijn beelden van de realiteit in al haar pracht, kunst die gefotografeerd werd door professionals met het juiste oog.

Links
Eerdere artikels over Wim Robberechts op Hangar Flying:
https://www.hangarflying.eu/nl/content/vlaanderen-vanuit-de-lucht-geboekt
https://www.hangarflying.eu/nl/node/86

De website van Wim Robberechts & Co : http://www.robberechts.tv/
De website van Sebastian Vervenne: www.sebastianvervenne.be/
Verder kan U ook de Focus on Mediterrenean Wildlife website bekijken: www.focusonmedwild.com
Nederland van boven, seizoen 1 en 2: http://nederlandvanboven.vpro.nl/afleveringen/overzicht.html

Tekst: Manu Godfroid
Foto’s: Paul Van Caesbroeck

Picture of Manu Godfroid

Manu Godfroid

is geboren en getogen in de nabijheid van vliegveld Grimbergen. Al van kindsbeen af, heeft hij een diepliggende interesse voor de sportvliegerij, zelfbouwtoestellen en later ook ULM's. Manu is houder van een ULM-vlieglicentie. Hij is gevoelig voor de charme en de poëzie van de luchtvaart en wil graag het verhaal horen van wat anderen ervaren.

[pencilang nl_BE='Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid.' fr_BE='Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies.' /] [pencilang nl_BE='Accepteren' fr_BE='Accepter'/] [pencilang nl_BE='Lees meer' fr_BE='Lire Plus'/]

[pencilang nl_BE='Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid.' fr_BE='Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et dutilisation de cookies.' /] [pencilang nl_BE='Accepteren' fr_BE='Accepter'/] [pencilang nl_BE='Lees meer' fr_BE='Lire Plus'/]