Zaventem, 4 juli 2020. Wie droomt er niet van: geen wachtrijen aan check-in of de beveiligingscontrole op de luchthaven, relaxen in de lounge, de rode loper die klaarligt aan het vliegtuig, nippen van een glaasje champagne aan boord, kortom de ultieme vliegervaring. Dat is wat ASL Fly Executive (www.flyexecutive.be) wil aanbieden aan haar klanten. Je kan er van denken wat je wil, maar het is een gedurfde zet in deze uitdagende tijden. ASL topman Philippe Bodson is er echter van overtuigd dat dit nu net wél het juiste moment is om een dergelijk segment van de markt aan te boren.
Op 9 juni nodigde ASL Hangar Flying uit om even van het aangeboden product te proeven met een vlucht van Brussels Airport naar Antwerpen-Deurne. Uw Hangar Flying reporter ging met veel enthousiasme in op het aanbod.
Wanneer het een tikkeltje meer mag zijn
Op vier juli vertrok de eerste vlucht van ASL Fly Executive van Brussel naar Ibiza. ASL gaat met haar Fly Executive product in tegen de algemene stroming in de luchtvaart, met name het lagekostenmodel. Philippe Bodson mikt op de reiziger die duidelijk meer wil dan een reguliere lijn- of chartervlucht, maar die toch niet zo ver wil gaan om een eigen vliegtuig te huren. Dat kan trouwens ook via de ASL Group (www.aslgroup.eu), die een vloot van niet minder dan 35 privé-vliegtuigen uitbaat gaande van de Pilatus PC-12 tot de Dassault Falcon 2000 en Bombardier Challenger 604.
De wekelijkse vluchten vanuit Brussel naar Ibiza worden aangeboden vanaf 495 euro, all inclusive. Daarvoor krijgt de klant niet alleen topservice aan boord tijdens de vlucht, een stoffen mondkapje, flink wat personal space en recht op 25 kg bagage, maar eveneens de flexibiliteit om tot een dag voor vertrek de vlucht te herboeken of de naam op het ticket te wijzigen. In Brussel maken de passagiers gebruik van de protocollaire lounges van Brussels Airport, die eveneens gebruikt worden voor leden van de koninklijke familie en andere hoogwaardigheidsbekleders.
De vluchten kunnen rechtstreeks op de site (www.flyexecutive.be) geboekt worden of via erkende reisagentschappen, die een commissie van 10% op de ticketprijs krijgen. Volgens ASL is het al twintig jaar geleden dat reisagentschappen nog een dergelijke commissie konden opstrijken. De heenvlucht is alvast op vijf van de acht zaterdagen tot eind augustus volgeboekt.
Men mikt met het Fly Executive initiatief op meer dan alleen Ibiza. Zo is Antwerpen-Innsbrück al gepland voor het winterseizoen 2020 en lonkt men onder andere ook naar bestemmingen als Malaga, Cannes en Toulon. Vanuit België kijkt men niet alleen naar Brussels Airport, maar ook naar de regionale luchthavens van Antwerpen en Kortrijk.
Duurzaam vliegen kan ook
Men is er zich bij ASL van bewust dat vliegen op zich nooit een klimaat neutrale manier van verplaatsen zal zijn. Men wil hier echter zijn steentje bijdragen door onder andere CO2-compensatie en acties om de ecologische voetafdruk van de maatschappij te verkleinen.
Er zal aan boord geen plastic gebruikt worden, men wil de afvalstromen scheiden en waar mogelijk gebruik maken van fairtrade producten. Daarnaast kijkt men ook naar groenere brandstoffen en brandstofbesparende initiatieven zoals het taxiën op één motor en efficiëntere vliegroutes.
De ticketprijzen van het Fly Executive programma omvatten een bijdrage voor deze CO2 compensatie. ASL investeert dit geld in het Cookstoves project van de Climate Neutral Group. ASL topman Bodson benadrukt dat ASL met Fly Executive een voortrekkersrol wil spelen om klimaatverandering aan te pakken en is ervan overtuigd dat het doelpubliek van de vluchten er net zo over denkt.
Steun voor de regionale luchthavens
Het vliegtuig landde niet zomaar op Antwerpen-Deurne. Vlaams minister van mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) was eveneens aan boord van de vlucht. Zij lichtte toe dat de regionale luchthavens toegangspoorten tot Vlaanderen zijn en als dusdanig belangrijk voor de tewerkstelling in de regio en de economie in het algemeen. De luchthavens draaiden op een minimumbezetting voor essentiële vluchten tijdens de coronacrisis. Om de financiële kater van de crisis voor de regionale luchthavens te verminderen voorziet het Vlaams Noodfonds in 2,575 miljoen euro steun.
De minister bevestigt met haar aanwezigheid aan boord van de vlucht haar geloof in de essentiële rol die de zakenluchtvaart speelt in de goede werking van regionale luchthavens. Nieuwe initiatieven zoals ASL Fly Executive, die hun CO2-uitstoot compenseren, zijn het perfecte bewijs dat mobiliteit en duurzaamheid perfect verzoenbaar zijn.