Bunker I van vliegveld Uitkerke

Begin 1917 legden de Duitsers een vliegveld aan te Uitkerke bij Blankenberge. Het situeerde zich tussen de Brugse Steenweg en de spoorlijn. Uitkerke en Blankenberge lagen in het gebied gecontroleerd door Marinekorps Flandern en het waren dan ook een marinevliegtuigen die het vliegveld eind 1917 in gebruik namen.

Waarschijnlijk was het toepasselijk genaamde III Küstenfliegerstaffel Uitkerke de eerste eenheid die vanaf dit vliegveld opereerde. Later werd de naam Küstenflieger Abteiling III. Op 30 september 1917 kwam Küsta III toe op Uitkerke. Het vliegveld onderging op 6 december 1917 het eerste Geallieerde bombardement. Küsta III werd gevolgd op Uitkerke door Küstenflieger Abteilung IV in april 1918. Marine Schusta I kwam op 7 maart 1918 toe gevolgd door Marine Schusta II omstreeks dezelfde tijd. De Schusta’s werden korte tijd na hun aankomst op Uitkerke omgedoopt tot Marine Schlasta’s naar analogie met de eenheden van het Duitse leger die eerder al eenzelfde naamsverandering ondergingen. Elke eenheid beschikte over zes tweezitter-vliegtuigen. De Küsta’s moesten de vlakbij gelegen Duitse batterijen Hessen en Sachsen geleiden bij het vuren terwijl de vliegtuigen van Schusta’s de vliegtuigen van de Küsta’s moesten beschermen. Op 6 oktober 1918 trokken ze zich terug voor de oprukkende Geallieerde legers.

Van het vliegveld zelf resten alleen nog twee bunkers. Beide bunkers zijn beschermd sedert 29 september 2017. Een daarvan staat langs de Brugse Steenweg, is in zeer goede staat en bovendien van straatzijde goed zichtbaar. Er is een bordje op aangebracht dat eraan herinnert dat deze door Belgische en Duitse oud militairen onder handen genomen werd. Op 5 juni 2022 was de bunker toegankelijk in het kader van de Europese Bunkerdag.

In een weide ten oosten van de spoorweg, in de hoek van de Lissewegestraat en de Breeweg staat nog een klein bakstenen wachthuisje. Dit had echter niets met het vliegveld te maken maar zou, volgens de online inventaris van het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen, bij de Duitse kustartilleriebatterij Hessen behoren.

De geschiedenis van het vliegveld Uitkerke en de overblijvende bunkers worden goed beschreven in het boek ‘Koers Noordzee, Duitse marinevliegtuigbasissen aan de Belgische Oostkust 1914-1918’ van auteur Eddy Lambrecht. De auteur vond ten westen van de Brugsesteenweg nog een betonnen fundering van latrines.

Met dank aan Peter Dierckx en Ricky Van Dyck.

Beelden: © Ricky Van Dyck 07/2022
Datum gebeurtenis:
1917
Datum registratie:
22/01/2007
Locatie:
Bunker I van vliegveld Uitkerke
Adres:
Brugsesteenweg 110, Uitkerke, Blankenberge
Lengtegraad:
3°09’17.9″E
Breedtegraad:
51°17’34.1″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer