In 1939 werd op het grondgebied Melsbroek/Steenokkerzeel een hulpvliegveld aangelegd dat uiteindelijk zou uitgroeien tot wat nu het belangrijkste luchtvaartcentrum in België is. Reeds in 1940 werden er de Italiaanse Fiat BR.20-bommenwerpers gestationeerd, die van hieruit Groot-Brittannië bombardeerden. Vervolgens stationeerde de Luftwaffe hier haar Junkers 88 (o.a. Kampfgeschwader 6 en 30). De RAF bouwde de Duitse infrastructuur in 1944 verder uit tot een basis waar ondermeer de 124 en 143 Wing (Typhoon), de 34 Photographic Reconnaissance Wing (Spitfire, Wellington en Mosquito, zie ook Nieuwrode en Merksplas), de 139 Wing (Mitchell, zie ook Hofstade en Liedekerke), de 127 Wing (Spitfire) en heel wat andere squadrons gelegerd werden. Melsbroek werd zo één van de belangrijkste geallieerde vliegvelden op het continent.
Op de militaire basis Melsbroek (Haachtsesteenweg 138) werd op de gevel van het Museum en Documentatiecentrum Dakota, op initiatief van de oudgedienden van de 15de Wing, een gedenkplaat onthuld ter nagedachtenis van de aanwezigheid van de 34 Wing Photo Reconnaissance RAF. Het 16 (Spitfire), 69 (Wellington) en 140 (Mosquito) Sqn opereerden in 1944-1945 vanop Melsbroek. Kol. Vl. Jo Huybens zorgde die zaterdag 14 juni 1997 voor een vlekkeloze coördinatie. Tientallen veteranen en hun familie haalden herinneringen op van een ver vervlogen verleden, en waren verbaasd te zien hoe “hun” basis in een halve eeuw tijd omgevormd was tot een hypermoderne luchthaven.
In 2005 verhuisde Dakota naar een nieuw gebouw binnen de Groenveldkazerne, de gedenkplaat werd in de ingang van het historisch centrum opgehangen. De kazerne is niet publiek toegankelijk. Leden van Dakota kunnen de monument bezoeken tijdens de openingsuren van het centrum (maandag- en woensdagnamiddag). Niet-leden kunnen tijdens de openingsuren naar de wachtpost gaan en vragen om een bezoek te brengen aan Dakota en de monumenten. Je zal uw identiteitskaart tijdelijk moeten inleveren. Voor meer info bel 02/752 46 50 of mail dakota_archives@skynet.be.