De gedenkmuur ‘Aan de slachtoffers van Oorlogsgeweld’ van Kortrijk herinnert aan de ‘Gesneuvelde militairen 1914-1918’, ‘Burgerslachtoffers van de bombardement Kortrijk in 1943 en 1944’, ‘Gesneuvelde militairen 1940-1945’ en ‘Gevallen militair in Humanitaire Opdracht’.
Kortrijk kreeg in de loop van de Tweede Wereldoorlog talrijke kleine en grote bombardementen te verwerken, zowel van de Luftwaffe als van de geallieerde luchtmachten. Dirk Decuypere beschreef ze in detail in zijn boek ‘De luchtaanvallen op Kortrijk en Wevelgem 1940-1945’ (eigen uitgave, 2010) en Véronique Lambert en Isolde De Buck schreven er ‘Friendly Fire boven Kortrijk 1944’ over (Uitgeverij Groeninghe, 2004).
In dezelfde muur is de gedenksteen opgenomen ter nagedachtenis aan de Kortrijkse gesneuvelde Parachutisten SAS-SOE. Op deze gedenksteen worden de volgende gesneuvelde militairen herdacht: Etienne Battaille, Roger Carrette, Raymond-André Holvoet en Jean Melsens van de Special Air Service – SAS; en Robert Deprez, Alphonse Delmeire, Jacques Picquart en André Schaepdrijver van het Special Operations Executive – SOE. Dit ‘Monument der gesneuvelde Kortrijkse Parachutisten’ stond aanvankelijk los en alleen op het ereperk van St.-Jan begraafplaats te Kortrijk. Bij het optrekken van de muur ter ere van de oorlogsslachtoffers van de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog werd het monument geïntegreerd in de muur. De gedenkplaat is voor eeuwig vergund.
De informatie voor deze beschrijving komt vooral van Raymond Holvoet. Hij was de neef van SAS Raymond-André Holvoet die op de muur herdacht wordt. Raymond Holvoet ging na de oorlog zelf bij de erfgenaam van het Belgische deel van de SAS, de para-commando’s, en was ook de drijvende kracht achter de herdenkingen van de Kortrijkse parachutisten van SAS en SOE. Raymond Holvoet overleed op 2 juni 2022.