Op zaterdag 28 augustus 1999 werd in Dranouter, in de bocht van de Lettingstraat, een gedenksteen onthuld ter ere van Sergeant Karel Pavlík (313 Sqn), op de plaats waar hij op 5 mei 1942 na een luchtgevecht met zijn Spitfire crashte. Hij maakte deel uit van eengroep jagers die bommenwerpers beschermden tijdens de missie Circus 157. De herdenking werd georganiseerd op initiatief van Wim Huyghe en Dirk Decuypere en kreeg de steun van VVV Heuvelland, de heemkundige kring Dovie en het gemeentebestuur van Heuvelland.
Tot voor het moment dat Wim Huyghe met de zuster van Karel Pavlík in contact kwam,was er weinig geweten over deze Tsjechische piloot. Hij werd geboren in Pilsen op 19 oktober 1918 en was de oudste van drie kinderen. Hij was dus 24 jaar als hij het leven verloor. Van beroep was hij letterschilder. Op 25 juli 1940 voegde hij zich bij de Royal Air Force, en maakte van september 1941 tot mei 1942 deel uit van het 313e (Tsjechische) Squadron. Op 5 mei 1942 werd hij neergeschoten door Hauptmann Josef “Pips” Priller (JG 26), die met zijn Gruppe in Wevelgem was opgestegen en die dag zijn 70e overwinning behaalde.
De Duitsers probeerden nog het lichaam van Pavlík te bergen, maar moesten hun pogingen opgeven. Pas in 1945 slaagde een geallieerde bergingsploeg erin het lichaam van de Tsjech naar boven te halen. Toen wisten de Britten nog niet met wie ze te doen hadden en moest hij op het gemeentehuis van Dranouter geïdentificeerd worden. Zodra dit gebeurd was, werd hij op de Ypres Town Cemetery Extension, Menin Gate (Graf 4.A.41), ingang langs de Zonnebeekseweg, in Ieper met militaire eer begraven.
Op zondag 29 juni 1997 kon bij de berging van Spitfire Vb BM261 gerekend worden op de medewerking van het BAHA team. Daarover verscheen in Contact No.7, 2e Jg. 1997, een uitgebreid verslag.
Naar aanleiding van de onthulling van het monument op 28 augustus 1999 werden de opgegraven wrakstukken een weekend lang in Dranouter tentoongesteld.
Op zaterdag 28 augustus werd het monument ter ere van Karel Pavlík officieel onthuld. De gouverneur van West-Vlaanderen, Paul Breyne, lichtte samen met landbouwer Guido Rouseu het doek op, waarna het God SaveThe Queen, de nationale hymne en de Vlaamse Leeuw werden gespeeld. Het monument is een creatie van Elverdingenaar Eric Dupont, die in een granietblok het silhouet van Pavlíks kop beitelde, evenals een katje en enkele Tsjechische woorden. Deze drie elementen vond hij terug op een oorlogsfoto van letterschilder Karel Pavlík die op zijn Spitfire zijn persoonlijk logo (een katje) aan het schilderen is en de twee Tsjechische woorden die zoveel betekenen als “VEEL GELUK.” Op de foto van het landschap zien we links het monument, het wit bord geeft aan waar het toestel is gevallen. Deze informatie van Dirk Decuypere verscheen eerder in Contact 17.