Enkele minuten na middernacht, in de nacht van 2 op 3 maart 1943, stortte een Brits bombardementsvliegtuig neer in de omgeving van Groot Rees (straatnaam) in Kasterlee. Slechts drie van de acht bemanningsleden konden het vliegtuig tijdig verlaten maar twee werden krijgsgevangen genomen terwijl de derde aan de Duitse bezetter kon ontkomen.
In 1998 contacteerde de Britse vereniging Wings Museum de plaatselijke burgemeester i.v.m. deze crash. Bij onderzoek ter plaatse werden nog een aantal kleine fragmenten teruggevonden. Samen met de verklaringen van enkele ooggetuigen kon het verhaal van Halifax DT556 MP-U van 76 Squadron RAF bijeen gepuzzeld worden. Omstreeks half zeven ’s avonds opgestegen van de basis Linton-on-Ouse, vatte de bemanning de lange tocht naar Berlijn aan. Op de terugvlucht werden ze aangevallen en neergeschoten door een Duitse nachtjager. Het vliegtuig stortte neer waarbij Squadron Leader John L. Fletcher DFM, MiD (piloot), Flight Lieutenant Arthur T. Wheatley (co-piloot), Sergeant Louis A. Tinder (boordschutter), Pilot Officer Grenville G. Standley (radio operator) en Pilot Officer Harold B. Moore (boordschutter) om het leven kwamen. Pilot Officer W.P. Blackman (bommenrichter) en Sergeant V.J. Crutch (boordwerktuigkundige) werden krijgsgevangen genomen. Alleen de navigator Flying Officer Ernest L. Souter-Smith kon met de hulp van ontsnappingslijn Comète aan de bezetter ontkomen. Hij volgde echter niet de traditionele weg door Frankrijk over de Pyreneeën naar Spanje maar ging richting het neutrale Zwitserland waar hij op 26 mei 1943 geïnterneerd werd.
Wings Museum was in het verleden al actief in de gemeente Kasterlee met gedenktekens voor de bemanningsleden van Stirling BF479 en Halifax JN920. En ook nu kwam in samenwerking met het gemeentebestuur en de plaatselijke heemkundige kring een gedenkteken tot stand. Dit werd op 21 juni 2014 in aanwezigheid van de families van boordschutters Standley en Tinder ingehuldigd. Op Schoonselhof begraafplaats van Antwerpen, waar de vijf gesneuvelden rusten, werden popies bij de graven gezet.
Zie ook: www.wingsmuseum.co.uk/halifax_DT556_memorial_kasterlee_belgium.htm