Op zaterdag 27 september 2014 werden niet één maar twee gedenktekens voor de bemanning van Royal Air Force bommenwerpers ingehuldigd op het grondgebied van de stad Geel. Het eerste gedenkteken betrof de bemanning van Lancaster III QR-W JA695 van 61 Squadron. Het vliegtuig was op de terugweg van een bombardement van spoorwegen rond Aken in Duitsland en stortte neer in de nacht van 11 op 12 april 1944 waarbij zes van de zeven bemanningsleden omkwamen: F/O Eric A. Williams DFC (piloot), Sgt Arthur B. Woodvine (boordwerktuigkundige), F/S Douglas R. Beesley (navigator), Sgt John L. Parker (radio operator), Sgt Spencer A.G. Gardner (boordschutter) en F/S Edward Parry (boordschutter). Ze rusten tegenwoordig op het Schoonselhof kerkhof te Antwerpen. Slechts de bommenrichter F/S A.D.M. Anderson overleefde de crash maar verbleef de rest van de oorlog in krijgsgevangenschap.
De precieze plaats waar het toestel neerkwam bleef jarenlang een raadsel tot Benny Ceulaers van het Planehunters Recovery Team in contact kwam met Chris Anderson, zoon van navigator Douglas S. Beesley (de weduwe van Douglas Beesley hertrouwde en zoon Chris nam de achternaam van zijn stiefvader aan). Chris Anderson had een brief van het Ministry of Defence gericht aan zijn moeder met de naam van het gehucht waar de Lancaster neerkwam: Kievermont ten oosten van Geel-centrum. Bij onderzoek ter plaatse kwamen ze in contact met Clement Kempen, op het ogenblik van de crash een jongen van 15, die hen de precieze plaats kon aanwijzen. Op de crashplaats konden nog talrijke, zij het kleine, fragmenten van het vliegtuig teruggevonden worden. Daaruit konden ze afleiden dat het om een Lancaster ging en op enkele van de onderdelen kon ook de militaire kenmerk JA695 teruggevonden worden, het ultieme bewijs dat het wel degelijk om het gezochte vliegtuig ging.
De Planehunters suggereerden aan het Stadsbestuur van Geel om in de nabijheid van de crashplaats een gedenkteken te plaatsen. Er werd gekozen voor de stoep voor het Commonwealth War Cemetery in de Tweeboomkes (straatnaam). De inhuldiging gebeurde met de nodige luister en in aanwezigheid van Chris Anderson, zijn echtgenote en dochter (zie foto.)
De gelegenheidstentoonstelling van onderdelen en documenten kon op veel belangstelling rekenen: ongeveer 2000 geïnteresseerden bezochten de tentoonstelling.