Dit kruis gedenkt Jan Guilini die op 11 oktober 1941 de bemanning van de Wellington R1219 van 101 Squadron voor de kust van Blankenberge heeft gered. De man werd later opgepakt en geëxecuteerd.
De piloot zette de Wellington neer voor de Belgische kust van Blankenberge na door flak beschadigd te zijn in de omgeving van hun doelwit. Het weer was slecht en de zee was ruw en daardoor slaagde een Duitse reddingsboot er niet in het vliegtuig en zijn bemanning te bereiken. Jan Guilini, die voor de oorlog een Belgisch zwemkampioen was, sprong in het water en kon een touw vastmaken aan de dinghy van de bemanning. De bemanning bestond uit: P/O G.A.D. Imeson (piloot, pow), Sgt J.R. Ritchie RNZAF (copiloot, pow), Sgt J. Parkington (radio-operator/boordschutter, pow), P/O R.C. Carroll (navigator, pow), Sgt G.A. Highfield (+), Sgt V.I. Bowden (radio-operator/boordschutter, pow).
Hij was ook betrokken bij het verzet en om deze reden werd hij in de loop van 1942 opgepakt. Hij is ter dood veroordeeld op 6 januari 1944 en terechtgesteld op 22 mei 1944. Zijn lichaam werd na zijn terechtstelling in Sachsenhausen of Branenburg verbrand. Jan Guilini heeft dus geen gekend graf en het grafkruis op de begraafplaats van Brugge is een gedenkteken.