Dit abstract kunstwerk kreeg van de Waalse kunstenaar Charles Delporte (°Marcinelles 4 december 1928, †Charleroi 6 november 2012) de naam ‘Super Ruimte’ (Hyper Espace). Het bijna zes meter hoge beeld in polyester, oorspronkelijk overdekt met een dun laagje brons, werd vervaardigd ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Sabena (1923-1973.) Het plaatje dat naar die verjaardag verwijst, is spijtig genoeg verdwenen.
Na een reeks schetsen op papier maakte de kunstenaar drie kleine modellen in klei en gips. Na zijn definitieve keuze werd een gietvorm gemaakt om een positief levensgroot model te verkrijgen in een harde stof. Voor het definitieve kunstwerk werd als grondstof polyester gebruikt. Voor het gieten van de polyester werd beroep gedaan op de expertise van de firma Lazzerini in Ecaussinnes, een firma die nog altijd bestaat.
Aanvankelijk stond het beeld in Brussel, nabij het Centraal Station en de voormalige Sabena Air Terminus. De onthulling vond plaats op 23 mei 1973 in aanwezigheid van de burgemeester van Brussel aan wie dit kunstwerk officieel werd overhandigd. Het kreeg eind jaren tachtig een plaats op Brussel Nationaal, nabij gebouw 26, zowat tussen het toenmalige Sabena House en Abelag.
Na het faillissement van Sabena (7 november 2001) werd het kunstwerk te koop aangeboden. In de catalogus die door het veilinghuis Bernaerts werd uitgegeven bij de verkoop van de Sabena-inboedel, staat dit kunstwerk beschreven onder het nummer 447. De voormalige zaakvoerder van Group Bernaerts Real Estate, eigenaar van een aantal kantoorgebouwen in het bedrijvenpark Mechelen-Zuid, kocht de ‘Super Ruimte’ en plaatste het kunstwerk op het bedrijventerrein.
Het standbeeld raakte tijdens een storm in 2020 beschadigd en het lag dan een hele tijd troosteloos naast de sokkel. Een top van het werk was afgebroken. In februari 2022 plaatste de Group Bernaerts Real Estate een oproep voor mensen die het beeld wilden restaureren en een nieuwe toekomst geven.
Kunstenaar Franky Van Praet uit Machelen was Sabena nog lang niet vergeten. Zowel zijn ondertussen overleden vader als hijzelf waren lang actief bij Sabena, zijn zoon werkt nog altijd op Brussels Airport. Omdat hij warme herinneringen koestert aan Sabena en aan Brussels Airport wou hij het werk van Delporte absoluut een nieuwe plaats geven rond de luchthaven.
Group Bernaerts Real Estate was al snel overtuigd van de goede intenties van Franky en schonk hem het kunstwerk. Alle verdere kosten, zoals de restauratie, moest Franky zelf ophoesten.
De meeste gemeenten rond de luchthaven waren spijtig genoeg geen kandidaat om het op hun grondgebied te plaatsen. Dankzij de Grimbergse burgemeester Bart Laeremans en schepen Philip Roosen, bevoegd voor cultuur, krijgt het kunstwerk nu een plaats op het Recreatief Vliegveld Grimbergen. De link met Sabena is er nog altijd. Op het lokale vliegveld werden bij de Burgerlijke Luchtvaartschool tussen 1952 en begin jaren negentig piloten opgeleid voor Sabena. De Sabena Aeroclub is nog altijd actief op het vliegveld. De gemeente Grimbergen is ondertussen officieel eigenaar van de ‘Super Ruimte’ en Franky is het gemeentebestuur en Recreatief Vliegveld Grimbergen heel erg dankbaar.
Het originele plaatje dat zich onderaan het monument bevond, is onvindbaar sinds de Super Ruimte een plaats kreeg op Brussels Airport. Er komt zeker een nieuw plaatje met de vermelding van Sabena, de schenkers en de restaurateur, de gemeente Grimbergen en de naam van de kunstenaar en het werk.
Het monument werd onderaan met beton verzwaard. Op zaterdag 29 maart 2025 werd het op een betonnen sokkel geplaatst en met ijzers verankerd.
De officiële onthulling volgt later dit jaar. De plaats van het kunstwerk is niet publiek toegankelijk (airside) maar het is wel te zien van in de Oyenbrugstraat nabij de Oyenbrugmolen en van in het park dat er momenteel wordt aangelegd.
Dank aan Franky Van Praet.
Bronnen: Onze Sabena, eigen archief.
Frans Van Humbeek