“Op 29 september 1967 vloog de twintigjarige Ludo Stijnen (°8 februari 1947) over zijn thuisbasis Veerle. Ludo had ’s morgens zijn vliegbrevet als piloot behaald en zijn familie telefonisch op de hoogte gebracht dat hij die vrijdag in de namiddag over zijn geboortedorp Veerle zou vliegen. Hij was gebaseerd in Brustem, maar was in Bevekom opgestegen.
Tussen 14 en 15 uur verscheen de Potez-Air Fouga CM.170-1 Magister MT-7 boven het dorp. De familie en andere dorpsbewoners stonden met zakdoeken te wuiven, maar iedereen merkte al vlug dat er iets scheelde met het toestel. Het cirkelde en ‘kantelde’ af en toe. Het leek of het geen hoogte meer kon halen. De Fouga vloog rakelings over een huis op de Averboodse Baan en raakte een TV antenne en een dak. Onmiddellijk daarna stortte het neer in de tuin naast een huis. Een grotere ramp werd echter voorkomen.
Het stoffelijk overschot van de piloot lag op enige afstand van de wrakstukken, de parachute hing in een boom. Vermoedelijk heeft Sgt Ludo Stijnen op het laatste ogenblik gepoogd om het vliegtuig te verlaten.
Rijkswachters en later militairen hielden de grote massa nieuwsgierigen op afstand.
Ludo werd enkele dagen later op een regenachtige woensdag met militaire eer begraven.
De MP’s van de luchtmacht stapten naast de lijkwagen. Aan de kerk hield Kolonel De Smet, bevelhebber van de luchtmachtbasis in Brustem de lijkrede. De kerk in Veerle was die dag te klein, Ludo was een graag geziene jongen in Veerle. Hij is op een trieste manier omgekomen.”
Bronnen:
-Veerle arm en trots, auteur François van Gehuchten.
-Le Soir, 30 september 1967.
-Dank aan Florent Mangelschots (jeugdvriend van Ludo) en aan de Laakdalse Werkgroep voor Geschiedenis en Heemkunde vzw voor de tekst.