Monument ter herinnering aan het oorlogsverleden van Keerbergen

De Koninklijke Heemkring De Botermolen heeft er in Keerbergen – samen met het gemeentebestuur – voor gezorgd dat een stuk van de oude Vlieghavenlaan werd omgevormd tot een monument ter herinnering aan het oorlogsverleden van de gemeente. Bij de vernieuwing van de Vlieghavenlaan in 2012 bewaarde de gemeente een stuk van de oude straat die volgens getuigen tijdens de Duitse bezetting was aangelegd door krijgsgevangenen. Op de gedenksteen staat een gedicht van Keerbergenaar Marcel Vervloet, die het voor de gelegenheid heeft geschreven.

Het was de lokale grootgrondbezitter Georges Goelens (°1874, +1961) die zijn eigendom vanaf 1932 ter beschikking stelde van de burgerluchtvaart. Stadsmensen kwamen naar Keerbergen om te genieten van de gezonde dennenlucht en Goelens verdiende geld met het verkopen van grote bouwgronden. Een select vliegveld paste perfect in zijn plannen.

Tijdens de tweede wereldoorlog werd het vliegplein slechts tijdelijk gebruikt door een verkenningseenheid 3.(H)/14 van de Luftwaffe. Duitsers kwamen ook graag zweefvliegen op Keerbergen. Onder de neus van de Duitse bezetter, deed de naburige villa Pergola dienst als transitcentrum voor een ontsnappingslijn van Britse en Amerikaanse piloten. Na de bevrijding zou de Grand Veneur gebruikt worden voor de Amerikaanse 50e artilleriebrigade. Daar bevond zich het zenuwcentrum dat Antwerpen tegen de gevreesde V-wapens moest beschermen. De Grand Veneur was een stijlvol restaurant waar volgens het gastenboek zelfs koningin Elisabeth kwam dineren. Zie in de database https://www.hangarflying.eu/erfgoedsites/herdenkingsplaat-antwerp-x/ 

Na de oorlog werden de vliegactiviteiten terug opgestart. Vanop het terras van de Ceulenshoeve bewonderden de dagjesmensen de Piper Cubs, de Percival Q-6 of de Spitfires van de Compagnie générale d’Exploitation aéronautique (Cogea.) Het vliegveld stond bekend om zijn vliegshows, om de kinkhoestvluchten en het valschermspringen. Het sloot officieel in april 1962 en op de plaats van het vliegveld werd in 1963 een 12 ha groot meer gegraven.

Bron:
Het verdronken vliegveld van Keerbergen, Frans Van Humbeek, Het Streekboek, Nieuwkerken-Waas, 2003

Met dank aan Steven Volckaerts.

Beelden: © Steven Volckaerts
Datum inhuldiging:
11/2014
Datum registratie:
31/5/2023
Locatie:
Monument ter herinnering aan het oorlogsverleden van Keerbergen
Adres:
Het monument staat in de Vlieghavenlaan, net voorbij de ingang van het atheneum en net voor het smalle weggetje dat naar de Nachtegalendreef loopt.
Lengtegraad:
4°39’37.7″E
Breedtegraad:
51°00’10.8″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer