Monument voor de bemanning van Fairey Battle L5227 PH-J 12 Sqn

Op het einde van de Heseputterstraat, aan het bord dat de Bunkerroute aangeeft, kan je via een veldweggetje de helling afwandelen naar het Albertkanaal. Na honderd meter kom je aan het monument dat de Britse raid op de bruggen herdenkt. Op 12 mei 1940 werden vijf Fairey Battles van het 12 Squadron uitgestuurd om de opmars van de Duitse troepen te stoppen.

De Battles van F/O Thomas en P/O Davy hadden de brug te Vroenhoven als doelwit. Het toestel van Thomas werd neergehaald en de drie bemanningsleden werden gevangen genomen. Het toestel van P/O Davy werd zwaar beschadigd door luchtafweergeschut. Zijn bemanning kon het vliegtuig verlaten en Davy maakte een noodlanding niet ver van de thuisbasis.

Onder leiding van F/O Garland voerden drie Battles een aanval uit op de brug van Veldwezelt. De Battle P2204 van Garland werd neergehaald. Hij sneuvelde samen met zijn waarnemer Sgt Gray en schutter LAC Reynolds. De Battle L5439 van P/O McIntosh werd geraakt in de brandstoftank en vatte vuur. Er werd een noodlanding uitgevoerd en de bemanning werd gevangen genomen. Sgt Marland, de piloot van de derde Battle (L5227) kon zijn bommen op het doelwit droppen maar verloor de controle over het toestel en stortte neer. Sgt Fred Marland, zijn waarnemer Sgt Kenneth Douglas Footner en de schutter LAC John Laurens Perrin kwamen om en werden ter plaatse begraven. Na de oorlog werd de bemanning opgegraven en op een ander kerkhof begraven. Eigenaardig is het feit dat de oorspronkelijke gedenksteen vermeldt dat er slechts twee piloten werden begraven. De datum waarop de twee lichamen werden ontgraven (1946) is onleesbaar. De bemanning van Battle L5227 rust nu op CWGC Heverlee.

Volgens een oud krantenbericht, eigenlijk een schitterende illustratie van tekenaar Steven in Het Nieuwsblad (datum onbekend), haalden twee pientere jongens in 1986 de originele steen vanonder het struikgewas. Hij kreeg terug een plaats op de mooie heuvel aan het Albertkanaal (zie ook Veldwezelt).

Sedert 2009 staat er een infobord bij het gedenkteken met wat uitleg over het vliegtuig en zijn bemanning maar ook over hoe de originele steen na jaren verwaarlozing terug aan de oppervlakte kwam: “Een gedenksteen werd geplaatst maar raakte mettertijd verwaarloosd. In 1986 vonden Rudie Meyers en Herman Staeren de steen terug in het kreupelhout. Een comité werd opgericht met de bedoeling deze plaats in ere te herstellen en er de Union Jack te hijsen. In mei 1986 werd de eerste herdenking georganiseerd.

Op 12 mei 1990, precies 50 jaar na de tragische gebeurtenis, werd een nieuwe gedenkplaat onthuld in aanwezigheid van de Wickenby Register, de veteranenvereniging van het No. 12 (B) Squadron.

Het monument werd ontworpen en opgericht door het Herdenkingscomité Mopertingen.”

In 2015 was het infobord het mikpunt van vandalen.

Info Bleus Johnny (2 augustus 2013):
Fijn dat u aandacht besteed aan het monument op onze dijk. In uw artikel vraagt u zich af hoe het komt dat er op de originele steen staat dat er maar twee mensen begraven liggen. Het was namelijk zo dat de Belgen toen ook met dit type vliegtuigen vloog, en dat met een tweekoppige bemanning.
Door de impact en uitgaand van de Belgische tweekoppige bemanning ging men ervan uit dat het twee inzittenden waren in plaats van drie. Ze liggen nu begraven in Heverlee. Elk jaar op 12 mei is er nog een herdenking aan de steen. Zie ook de Belgian Living History Association, www.blha.be/home.html

Beelden: © Steven Volckaerts, 13/11/2006 | © Luc Wittemans, 10 juni 2019
Datum gebeurtenis:
12/05/1940
Datum registratie:
16/11/2006
Locatie:
Monument voor de bemanning van Fairey Battle L5227 PH-J 12 Sqn
Adres:
Aan het einde van de doodlopende Heseputterstraat te Eigenbilzen loopt een paadje de dijk van het Albertkanaal af naar beneden. Na een korte afstand komt u aan het gedenkteken.
Lengtegraad:
5°34’50.4″E
Breedtegraad:
50°52’48.0″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer