In het gehucht Sourbrodt van Robertville (Waimes) staat al vele jaren een gedenkteken voor een bommenwerpersbemanning. Aanvankelijk werd hier de bemanning van Halifax II HR734 van 158 Squadron herdacht. Dat er iets mis was blijkt uit het feit dat deze bemanning ook herdacht is met een monument in Loncin (Ans). In 2017 werd het opschrift op het gedenkteken aangepast met de juiste informatie. Het was de bemanning van Halifax II DT784 van 10 Squadron die hier neerstortte. De verwarring was begrijpelijk aangezien beide Halifaxen in de nacht van 3 op 4 juli 1943 neerkwamen.
Bemanning: F/Sgt Pilot A. Morley (†,) Sgt boordschutter J. Barlow, F/Sgt navigator R. Watson, F/Sgt bommenrichter R. West, F/Sgt R. Samways radio-operator, boordschutter F. Sadler (†) en F/Sgt boordwerktuigkundige W. Readhead. Morley en Sadler liggen begraven in Hotton.
Thierry Cardon bezorgde on meer details over de aanpassing van het gedenkteken.
Op 14 juli 2017 werd de gedenkplaat aangepast door de lokale vzw Groupement d’Animation et de Promotion de Sourbrodt (GAPS). Uit onlangs gevonden documenten blijkt dat het hier weg degelijk gaat om de Halifax II DT784 ZA-M van 10 Squadron. Het vliegtuig was vanuit RAF Melbourne (Yorkshire) vertrokken op 3 juli 1943 om 23.03 uur met als doel Keulen. Het toestel is onderweg neergehaald door Oblt. Johannes Hager (6./NJG 1), en stortte op 4 juli 1943 om 01.35 uur neer op het plateau van Bosfagne.
Twee bemanningsleden overleefden de crash niet en rusten op het Hotton War Cemetery: F/Sgt piloot A. Morley, RAAF (graf VIII.C.4) en Sgt boordschutter F. Sadler (graf VIII.C.5).
De vijf anderen werden krijgsgevangenen genomen: Sgt boordschutter J. Barlow, F/Sgt navigator R. Watson, F/Sgt bommenrichter R. West, F/Sgt R. Samways radio-operator en F/Sgt boordwerktuigkundige W. Readhead.
De schroef is afkomstig van een USAF B-26 die in de Hoge Venen, niet ver van het Signal de Botrange neergestort is (datum onbekend.) Een kruis, naast een krater geplaatst, is lokaal gekend onder ‘la Croix des Américains.’ De schroef is een tijd opgeslagen geweest in de toenmalige kantoren van de Rijkswacht in Sourbrodt, om uiteindelijk gebruikt te worden voor het huidig monument.