Monument voor de bemanningen van Blenheim IV P6911 15 Sqn en Hampden I AD859 83 Sqn

Nabij de kerk van Munsterbilzen op het Leroyplein, vlak voor het kasteel Edelhof (nu de openbare bibliotheek,) staan twee luchtvaartmonumenten naast het gedenkteken voor lokale gesneuvelden van de twee wereldoorlogen.

Links staat een driebladige schroef met een gedenkplaat voor RAF Wing Commander en Kolonel Vlieger Daniel “Boy” Le Roy du Vivier.

Rechts staat een monument waarop gedenkplaten zijn bevestigd voor RAF-crashes van 12 mei 1940 en 31 augustus 1941. Ze gedenken respectievelijk F/O A.E. Oakley, Sgt Observer D.J. Avent en ACM Observer D.V. Woods en van RAF 83 SQn Pilot Sgt F. Pacay, Nav Sgt G. Bensley, W/Ops Ag Sgt J. Clark en W/Ops Ag Sgt H. Tank.

We ontvingen de volgende extra informatie van René Torsin:

12.05.1940 serial P6911 squadron code LS- (individuele letter onbekend) Blenheim IV van 15 Squadron crashte nabij Munsterbilzen op het gehucht ‘Op de Hoef’ in Munsterbos tijdens een aanval op de oprukkende Duitse troepen die langs de grote verkeersassen België vanuit Maastricht binnen kwamen. De drie bemanningsleden kwamen om in de crash F/O Albert Edward Oakley (piloot), Sgt Douglas John Avent (observer), LAC Denis Victor Woods (boordschutter) en werden begraven op het gemeentelijk kerkhof van Munsterbilzen waar ze nog steeds rusten.

In de nacht van 31.8-1.9.1941 serial AD859 squadron code OL-O Hampden I 83 Squadron crashte nabij Munsterbilzen op het gehucht Zangerheide. Deze Hampden op een bombardementsopdracht naar Keulen, was waarschijnlijk een slachtoffer van een nachtjager van 1./NJG 1 met als piloot Oblt Winter.
Alle bemanningsleden kwamen om in de crash: Sgt Frank Dacey (piloot), Sgt Georges G. Bensley (navigator), Sgt Harry G. Tonks (radio operator), Sgt John A.D. Clark (boordschutter). Ze werden aanvankelijk begraven te Munsterbilzen, later overgebracht naar het kerkhof voor geallieerde piloten en bemanningsleden op het vliegveld van Brustem. De aldaar begraven Commonwealth vliegeniers werden na de oorlog overgebracht naar het CWGC kerkhof van Heverlee. Blijkbaar dacht men aanvankelijk dat de bemanning bestond uit vijf man en werden er dus ook vijf kisten begraven. Na de oorlog realiseerde men zich de Hampden slechts vier man aan boord had.

Beelden: © Frans Van Humbeek, 25/03/2006
Datum gebeurtenis:
12/05/1940, 31/08/1941
Datum registratie:
30/03/2006
Locatie:
Monument voor de bemanningen van Blenheim IV P6911 15 Sqn en Hampden I AD859 83 Sqn
Adres:
Leroyplein, Munsterbilzen, Bilzen
Lengtegraad:
5°31’38.1″E
Breedtegraad:
50°53’22.2″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer