In het Remmelenbos bezochten we met Victor Merckx de overblijfselen van de parkeerplaatsen van de vliegtuigen van de basis Les Burettes. Hoewel we van een jachtopziener een zeer gastvrije uitleg kregen werden we later door de eigenaar van het terrein bijzonder onvriendelijke te woord gestaan. De man beweert dat zelfs de wegen tot zijn domein behoren, nergens vonden we een bord als zou het hier gaan om privé-wegen. Toch oppassen als je daar in de buurt komt.
Mooie oude foto’s van deze parkeerplaatsen staan in het boek “Beauvechain-Le Culot, 1935-1945 Flugplatz-Airfield” van Robert Pied.
Van Roger Hermans kregen we volgende info (29 januari 2011):
In het huidige Remmelenbos te Opvelp (Bierbeek) bevinden zich verschillende vliegtuigparkings, door de Luftwaffe aangelegd en uitgebreid rond 1943. Rondom dit veld heb ik reeds gedurende verschillende jaren prospectie gedaan, zelfs voor het boek van Robert Pied verscheen. Mijn vader heeft de oorlogsperiode als veertienjarige meegemaakt in deze streek. Hij kwam regelmatig in de buurt van het vliegveld, vooral op het eind van WO 2, toen de Duitsers alles verlaten en vernield hebben.
Via hem weet ik van het bestaan van ondergrondse werkplaatsen in of nabij het Remmelenveld, die op het eind van de oorlog vernield en onder dikke lagen grond bedolven zijn. Tot voor enkele jaren waren in een verderop gelegen bos betonnen fundamenten (vijf blokken) te zien, alsmede een kleine
ondergrondse ruimte (generatorruimte?) Deze zijn vorig jaar allemaal onder grondlagen verdwenen, mogelijk om het terrein weer landbouwrijp te maken. Mijn vader sprak van een lichtmast die een zwaailamp had,waarvan hij de straal bij nacht kon opmerken.
Regelmatig gaan wij er nog wandelen en het is opvallend hoeveel betonstroken reeds verdwenen zijn in die pakweg 30 jaar dat ik er kom. Het lagergelegen bos (nabij de weg Tienen-Bevekom) maakte eveneens deel uit van het reservevliegveld Burettes. Je kan er ook nog funderingen van allerhande bouwsels vinden. In deze buurt stonden houten barakken/hangars, die op het eind door de Duitsers vernield werden.
Artikel in Het Laatste Nieuws van 10 juni 2017:
Landingsbaan uit Tweede Wereldoorlog wordt opgeruimd
HOEGAARDEN – Met de ruilverkaveling zullen restanten in Meldert van de oude landingsbaan van het vliegveld Les Burettes, uit de oorlogsjaren, worden opgeruimd.
De op te ruimen stroken bevinden zich in Meldert aan de Stenenkruisstraat, een veldweg richting Bevekom. Over de militaire installaties in de velden tussen La Bruyère, Bevekom, Meldert, Opvelp (Remmelenbos) bestaat veel verwarring. Er werden omsreeks 1936 namelijk twee hulpvliegvelden ingericht door de Belgische Luchtmacht. Daarvoor blijken verschillende namen in gebruik, door elkaar. Auteur Joseph Schayes is duidelijk: “Het Belgisch leger bouwde een eerste vliegbasis op het Sint-Ermelindisveld tussen Meldert en Bevekom. Het richtte meteen ook veertig hectare in bij de ferme de l’Espinette (nabij de Waversesteenweg, La Bruyère).”
Het vliegveld in Meldert is in het begin aangeduid als “Les Burettes”. Ernaar wordt is in de literatuur verwezen als Les Burettes, Le Culot-East en Y-10. Tijdens de Belgische mobilisatie bezochten de 1/I/2 (Gloster Gladiator) en 2/1/2 (Hawker Hurricane) het vliegveld. In geval van aanval zouden de elf Hawker Hurricane toestellen van Schaffen zich naar Les Burettes begeven. Ook de vijftien Gloster Gladiators van dezelfde basis zouden volgen. Op 10 mei 1940 werd Schaffen daadwerkelijk gebombardeerd. Slechts twee Hawker Hurricanes en twaalf Gloster Gladiators konden ontsnappen en landen op Les Burettes.
De Luftwaffe maakte minder gebruik van Les Burettes. Ze verbleef er tot 26 mei 1940 maar koos, gezien de betere bodemgesteldheid, voor de uitbouw van La Bruyère (ook “Le Culot” genoemd, naar de plaatsnaam). Les Burettes bleef gebruikt als schijnvliegveld, maar door de zware geallieerde bombardementen op Le Culot kwam Les Burettes weer op het voorplan als satellietvliegveld. In 1944 werden op Les Burettes door de Duitsers verplaatsbare hindernissen neergezet, teneinde een geallieerde luchtlanding onmogelijk te maken.
De Amerikaanse USAAF verbleef hier, op het vliegveld dat de codenaam Y-10 kreeg, maar bekend bleef als “Le Culot-East”. Op nieuwjaarsochtend 1945, na de bevrijding, viel de Duitse Luftwaffe voor het laatst massaal vliegvelden in België en Nederland aan. Honderden vliegtuigen op zestien vliegvelden werden vernield. De eenheid JG4 diende Le Culot te bombarderen maar ze raakte boven de Ardennen de richting kwijt. Sommige toestellen belandden boven Sint-Truiden, andere vlogen door naar Melsbroek, waar er vijf uit de lucht werden geschoten. In februari 1946 werd de status als vliegveld voor Meldert definitief opgeheven en werd de landbouwactiviteit hervat.