Stedelijk Museum Emile Van Doren Genk

Genk heeft duidelijk een zeer actieve heemkundige kring, de Heemkring Heidebloemke. In het Stedelijk Museum Emiel Van Doren, Henri Decleenestraat 21, worden enkele mooie artefacten van de Belgische luchtvaart bewaard. Het is Jan Lantmeeters die mij de informatie doorspeelde.

De kapel Radigues stond bij het directiegebouw van de Kolenhaven van Genk op de hoek van de Havenstraat en de Mieënbroekstraat te Genk. Ze werd in 1945 gebouwd door arbeiders van de NV Steenkolenhaven in opdracht van markies Louis de Radigues de Chennevièr, hoofdingenieur van de mijn van Winterslag en directeur van de kolenhaven. Hij was getrouwd met Marie de Menten de Horne.

Op 17 augustus 1943 crashte de B-17F LN-O “Alice from Dallas” (100BG, 350BS) te Genk-Caetsbeek aan de huidige Slaghoutstraat. Twee bemanningsleden kwamen om, de andere crewmembers konden zich in veiligheid brengen met hun valscherm. De brokstukken werden door de Duitsers verzameld in de Broederschool van Genk-centrum maar de bewoners ontvreemden verschillende onderdelen van de crashplaats. Een schroefblad van deze bommerwerper werd in 1997 door Pierre Claesen aan het museum geschonken.

Op 12 mei 1940 werd Bristol Blenheim Mk.IV P6912 van 15 Squadron door de Duitse flak neergehaald boven Genk. Het toestel stortte brandend neer in de bossen van Kattevenia (Genk). De driekoppige bemanning was op slag dood en werd begraven in één graf, vlak bij de crashplaats langs een bosweg. Bemanning: Piloot-Officier Frankish Claude, Radio-operator Sergeant Roberts Edwin en Schutter Corporal Cooper Ernest. Ze werden opgegraven en herbegraven te Leopoldsburg, War Cemetry.
Jan Lantmeeters nam als kind een stuk metaal van het vliegveld mee naar huis, hij schonk het aan het museum. Het stuk is 45 cm lang en op zijn breedste kant 15 cm.

Update aug 2007 … Jan schreef mij ook dat het stuk metaal van de Blenheim die neerstortte in Kattevenia te Genk (nu in het bezit is van de Heemkring, patrimoniumboek blz. 133) werd opgeraapt door Jos Lantmeeters (° 1933) en niet door Jan (° 1962).

Op 2 juni 2015 attendeerde Alain Rosseels ons op een fout in de oorspronkelijke tekst: daarin stond dat een zoon van Louis de Radigues de Chennevière en Marie de Menten de Horne tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwam als lid van een bemanning van RAF Bomber Command. Flying Officer Georges de Menten de Horne was de zoon van Armand de Menten de Horne, neef van Marie, en Yvonne Pauwels. (Zie ook diverse monumenten onder Sint-Truiden).

Beelden: © Jan Lantmeeters, 09/2006
Datum registratie:
25/09/2006
Eigenaar:
Heemkring Heidebloemke Genk
Locatie:
Stedelijk Museum Emile Van Doren Genk
Adres:
Henri Decleenestraat 21
Lengtegraad:
5°30’47.6″E
Breedtegraad:
50°58’01.1″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer