De naam van deze Meetjeslandse gemeente is onlosmakelijk verbonden met die van het vliegveld dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een prominente plaats kreeg in de luchtvaartgeschiedenis . Het werd in 1939 aangelegd als hulpvliegveld van de Belgische strijdkrachten, maar tijdens de Achttiendaagse Veldtocht gebruikt door de Franse luchtmacht. Na de bezetting werd meteen met de uitbouw van een heuse Fliegerhorst begonnen. De eerste bewoners waren echter de Italiaanse Luchtmacht. De Duce wilde van hieruit zijn steentje bijdragen aan de Slag om Engeland en stationeerde hier zijn Fiat G.50-jagers. Toen deze inzet op een sisser uitliep, nam de Luftwaffe het beheer weer over. Fameuze Jagdgeschwadern als JG 52, JG 53 “Pik As” en JG 26 “Schlageter” vonden hier hun basis bij de verdediging van de Kanaalkust. Hier landden mannen als Walter Adolph (zie ook Lommel), Johannes Steinhoff en Franz von Werra.
Na de Bevrijding werd er een Spitfirewing gestationeerd, bestaande uit ondermeer een Belgisch (349) en een Nieuw-Zeelands Squadron. Samen bevochten ze van hieruit de bevrijding van Nederland.
Hoewel hier de voorbije zestig jaar niet meer gevlogen werd, en een belangrijk deel van de vliegveldsite (die ook deels op Adegems grondgebied ligt) een industrieterrein werd, telt Maldegem een unieke verzameling relieken waarvan het belang niet kan onderschat worden. Haast nergens in Europa overleefde dergelijke vliegveldinfrastructuur op zo’n manier de 20ste eeuw. We hopen ten stelligste dat de opsomming hieronder een aanzet is tot de bescherming van een (deel van) dit patrimonium.
Voor een bezoek aan het vroegere vliegveld van Maldegem kon ik gelukkig rekenen op de deskundige uitleg van Frank Raeman. In de Ambachtenlaan 2 kan je best even over de schutting kijken. Achter de sparren zie je nog een wachthuisje staan. Op dit domein zou ook nog een oude radiobunker moeten staan, tijdens mijn bezoek heb ik die echter niet kunnen terugvinden. Vermoedelijk werd het zicht door een bomenrij belemmerd.