Deze herinneringsroute neemt u mee in de voetsporen van verzetsstrijdster Henriette Hanotte, schuilnaam ‘Monique.’ Henriette Hanotte gebruikte de wegen tussen Rumes en het Franse Bachy (waar haar standbeeld staat) om vluchtelingen (waaronder 135 piloten) de grens tussen België en Frankrijk te laten oversteken.
Hier in Rumes staat een informatiebord over Henriette Hanotte. De route is duidelijk bewegwijzerd.
Het bord staat aan het gebouw dat vroeger dienst deed als treinstation van Rumes.
Rechtover het station staat het oude hotel en kantoor van de douane van de ouders van Henriette Hanotte. Piloten (en andere vluchtelingen) die in het station van Rumes toekwamen werden hier opgevangen en ze kregen er hun instructies. Aan dat gebouw hangt nu een herdenkingsplaat voor het ontsnappingsnetwerk Komeet-Comète.
Terloops vermelden we ook dat in de Rue de L’Elnon in Rumes (wijk La Glanerie,) rechtover de Ferme de la Motte, het beeld staat dat de eerste soldaat herdenkt (82nd Battalion, 2nd US Armored Division) die op 2 september 1944 vanuit Frankrijk ons land binnen reed.
Voor mee info, zie het standbeeld voor Henriette Hanotte (Place de la Liberté, 59830 Bachy,
Frankrijk, www.hangarflying.eu/erfgoedsites/monument-voor-henriette-hanotte/ )
Op deze webshop kan je de wandelaart van een grensoverschrijdende herinneringsroute ‘In de voetsporen van Monique’ (10,7 km) bestellen:
www.visitwapi.be/nl/in-de-voetsporen-van-monique
De wandelkaart kan je ook bekomen bij het gemeentebestuur van Rumes (België,) op het gemeentehuis van Bachy (Frankrijk) en op het VVV-kantoor van Pévèle Carembault (Frankrijk.)
Lees ook het boek ‘Passage Pyreneeën – Een vergeten verhaal van Belgische vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog’ van Sarah De Vlam, ISBN-nummer 978 94 600 1867 1, Uitgeverij Vrijdag, 2020.
Meer info op de site van de Komeetlijn:
www.evasioncomete.be/fhanotthl.html
Dank aan Maison du Tourisme de Wallonie picarde, Tournai, WWW.VISITWAPI.BE