In een eerste deel focus ik op civiele toestellen, zowel voor passagiers als voor vracht. Daarnaast heb ik ook enkele interessante general aviation toestellen toegevoegd. In het tweede deel, volgende maand, behandel ik de interessantste militaire en VIP toestellen.
Veel kijk- en leesplezier!
Kevin Cleynhens
In augustus 2021 was deze A320-214 5B-DDK van Tus Airways uit Cyprus te bewonderen op Brussels Airport. (Foto Kevin Cleynhens)
Het jaar op de luchthaven van Luik werd voor mij afgetrapt door deze preighter (een voor het vervoer van vracht uitgerust passagiersvliegtuig, passenger-freighter) van formaat van European Cargo. De kleurtjes van de vorige eigenaar (Virgin Atlantic) zijn nog duidelijk zichtbaar. (Foto Kevin Cleynhens)
Dat de cargo op Brussels Airport boomde in 2021 zullen we geweten hebben. Deze Boeing 747-41BF met registratie B-2473 van China Southern Cargo vloog meermaals tussen België en China. (Foto Kevin Cleynhens)
Tussenstop op Brussels Airport van deze Voyageur Airways De Havilland Canada DHC-8-311Q Dash 8 C-FNCU. (Foto Kevin Cleynhens)
Retro is cool en dat heeft TAP Air Portugal maar al te goed begrepen. Ze zetten dan ook een van hun nieuw afgeleverde Airbus A321neo’s (CS-TJR A321-251NX) in deze aantrekkelijke beschildering uit lang vervlogen tijden. (Foto Kevin Cleynhens)
De Lufthansa A340-313 D-AIGW in Star Alliance kleurtjes was afgelopen zomer te bewonderen op Brussels Airport. De machine werd ingezet voor vrachtvervoer. (Foto Kevin Cleynhens)
K5-Aviation Airbus A319-115(CJ) D-ALXX stijgt op vanop baan 25R op Brussels Airport. (Foto Kevin Cleynhens)
De RUAG Dornier Do-228NG met registratie D-CNEU kon gespot worden op de luchthaven van Antwerpen. (Foto Kevin Cleynhens)
De Iberia A321-212 EC-IXD is voorzien van speciale Cantabria kleurtjes. Cantabrië is een autonome regio en provincie in het noorden van Spanje. (Foto Kevin Cleynhens)
In 2021 viel het doek definitief over Alitalia. De opvolger, ITA Airways, nam deze Airbus A320-216 EI-EIB met speciale ‘Born in 2021’ titels over van de ter ziele gegane Italiaanse flag carrier. (Foto Kevin Cleynhens)
Het Russische iFly is eveneens een pax-operator die zich aan cargovluchten gewaagd heeft, en is op ietwat regelmatige basis op de luchthaven van Luik actief. A330-323 EI-GPJ draagt helaas een oninteressant wit jasje. Ik hoop in 2022 het nieuwe kleurenschema van iFly op de gevoelige plaat te kunnen zetten. (Foto Giovanni Verbeeck)
Sneeuw op de grond en een blauwe lucht blijft in onze streken een zeldzame combinatie, dus tijd om er als fotograaf op uit te trekken. Aerotranscargo 747-433(BDSF) startte zijn loopbaan in 1991 bij Air Canada. Ondertussen werd dit toestel van grote ATC-titels voorzien. (Foto Giovanni Verbeeck)
Aerotranscargo deed duidelijk gouden zaken tijdens de coronacrisis en was met verschillende toestellen op de Belgische luchthavens te zien. ER-BBC is eveneens een 747-433(BDSF) die oorspronkelijk in Canada vloog en draagt hier het volledige kleurenschema van ATC. (Foto Giovanni Verbeeck)
De vorige operator van deze Aerotranscargo Boeing 747-4D7(BCF) met registratie ER-BBE is duidelijk herkenbaar. De machine werd in 1990 afgeleverd aan Thai Airways en in 2012 in dienst genomen als vrachtvliegtuig. In november 2021 nam ROM Cargo Airlines deze over van Aerotranscargo. (Foto Kevin Cleynhens)
Deze Aerotranscargo Boeing 747-412(BDSF) ER-JAI werd in 1996 geleverd aan Singapore Airlines als 9V-SPG. De kleuren van World Airways zijn nog deels zichtbaar. (Foto Kevin Cleynhens)
Banking action voor deze 777-F6N van Ethiopian Airlines Cargo bij de landing op 22L in Luik. Het toestel draagt extra Pharma Wing en Cainiao-titeltjes. Cainiao is de logistieke tak van de Alibaba Group uit China. (Foto Giovanni Verbeeck)
Best zeldzaam, deze Genex Antonov 26B. De achtergrond is een weggever: deze cargocharter was in april te gast op Oostende. (Foto Giovanni Verbeeck)
Exotische bezoeker uit Tadzjikistan: deze Somon Air Boeing 737-8GJ EY-777 was in oktober 2021 te bewonderen op Brussels Airport. (Foto Kevin Cleynhens)
Deze mooie Yakolev Yak-3UTI was in de zomer van 2021 te spotten op Brasschaat. (Foto Kevin Cleynhens)
Een van de beste bezoekers van 2021 op Brussels Airport was deze ANA Boeing 777-381ER JA789A in een speciale Star Wars BB-8 beschildering. Naast de R2-D2 Dreamliner kon nu ook eindelijk het ronde vriendje van R2-D2 in prachtige omstandigheden op Brussels Airport gefotografeerd worden. (Foto Kevin Cleynhens)
Naast All Nippon Airways begon ook JAL Japan Air Lines op Brussels Airport te vliegen met dedicated preightervluchten. JAL zet hiervoor de kleinste telg uit de Dreamliner familie in, de Boeing 787-8 met registratie JA826J. (Foto Kevin Cleynhens)
De Amerikaanse Special Forces gebruiken een allegaartje van diverse vliegtuigtypes, daaronder ook de in Polen onder licentie gebouwde PZL-Mielec M-28. In de USAF is deze Skytruck gekend als de C-145A. In juni 2021 was hij onderweg van de VS naar Afrika voor een tweede leven en kon hij tijdens een nightstop in Antwerpen gefotografeerd worden. (Foto Kevin Cleynhens)
Deze CASA C-212-DF Aviocar met registratie N620AR was te spotten op Zwartberg. Deze CASAs zijn erg populair om parachutisten te droppen. Deze Aviacar staat geregistreerd op naam van TVPX Aircraft Solutions. (Foto Kevin Cleynhens)
Op Brussels Airport kon deze witte CASA C-212-300DF N621AR gespot worden. (Foto Kevin Cleynhens)
Deze Kalitta Air Boeing 747-446(BCF) N744CK houdt zich duidelijk aan alle Coronamaatregelen. (Foto Kevin Cleynhens)
Een bijzonder knappe verschijning deze zomer was Beech 99 N899AG, die ik op het vliegveld van Namen kon vastleggen voor zijn overtocht naar de Verenigde Staten. (Foto: Giovanni Verbeeck)
De Pink Aviation Service Short SC.7 Skyvan is een regelmatige bezoeker op Zwartberg. De Skyvan werd gebruikt als vliegend fotoplatform voor air2air fotografie. (Foto Kevin Cleynhens)
Air Belgium nam in oktober 2021 een gloednieuwe A330-941 OO-ABG in ontvangst. (Foto Kevin Cleynhens)
Deze Challenge Airlines Boeing 747-4EVER(F) OO-ACF werd door Boeing origineel als vrachter afgeleverd. Hun tweede Jumbo (OO-ACE) is een omgebouwd passagiersvliegtuig. (Foto Kevin Cleynhens)
De eerste A330-243F OO-CMA van Air Belgium werd op 2 maart 2021 overgevlogen vanuit Dublin naar Brussel. De spotters waren blij met een landing op baan 25L. (Foto Kevin Cleynhens)
Deze prachtige Hawker Fury OO-ISS staat gebaseerd op Brustem en kon daar op een prachtige winteravond gefotografeerd worden. (Foto Kevin Cleynhens)
Deze Pilatus P3-05 OO-RDS is een nieuwe ‘bewoner’ van Droneport. (Foto Kevin Cleynhens)
Een typisch plaatje voor Luik. Air Belgium A330-243F OO-SEA landt op baan 04R terwijl sistership OO-CGM klaar is voor de start. De vier A330-freighers waarover Air Belgium beschikt dragen titels van containergigant CMA CGM en vlogen voordien bij Qatar Cargo. (Foto Giovanni Verbeeck)
Dit beeld was jammer genoeg ook de realiteit in 2021 waarbij verschillende luchtvaartmaatschappijen grote delen van hun vloot aan de grond hielden om de lage vraag naar vluchten te compenseren.(Foto Kevin Cleynhens)
Deze Yak-52 OO-YAK kon op Brasschaat gefotografeerd worden. (Foto Kevin Cleynhens)
Saab 340B van JetNetherlands was in juli te gast op Oostende. Jammer genoeg moet deze propkist het zonder al te veel kleur stellen. Sinds 20 december 2021 vliegt deze Saab voor het Poolse SprintAir als SP-CUA. (Foto Giovanni Verbeeck)
Een nieuwe operator op Brussels Airport is het Braziliaanse Azul dat met hun splinternieuwe A330-900neo’s cargovluchten uitvoert. (Foto Giovanni Verbeeck)
Deze Severstal CRJ-200ER RA-67240 vloog een scheepsbemanning van Oostende naar Sint-Petersburg. (Foto Giovanni Verbeeck)
Antonov 124 RA-82078 van Volga-Dnepr draagt het nieuwste kleurenschema van de Russische maatschappij, met voornamelijk aangepaste titels. Windvlagen tot meer dan 50 knopen konden de spotters niet weerhouden om naar Oostende af te zakken. Maar daar zat het vertrek van een C-17 van de Indiase luchtmacht ook iets voor tussen. Volgende maand ongetwijfeld meer hierover. (Foto Giovanni Verbeeck)
Deze West Air Sweden Boeing 737-83N(BCF) SE-RLK werd in 2002 afgeleverd aan American Trans Air (ATA). In 2018 werd deze omgebouwd tot vrachter. (Foto Kevin Cleynhens)
LOT Polish Airlines nam in juli 2019 deze Embraer ARJ-195AR SP-LNN in de kleuren van Azul Linhas Aereas in gebruik. Het duurde echter tot 2021 vooraleer ik deze mooi op foto kon vastleggen. (Foto Kevin Cleynhens)
Een nieuwe operator voor Brussels Airport is het Griekse Sky Express. Hun moderne vloot, getooid in een fris kleurenschema, bestaat uit ATR’s en de A320neo zoals deze SX-WEB. (Foto Giovanni Verbeeck)
ACT Airlines is een relatief nieuwe operator op Luik. 747-481(BDSF) TC-ACG werd gefotografeerd bij de landing op 22L. Voor de spotters een oude bekende: dit toestel was in het verleden vaak te gast op Brussels Airport in Saudia Cargo kleurtjes. (Foto Giovanni Verbeeck)
Voor mij een van de leukste vangsten van 2021 was deze Antonov 26-100 UR-13395 van Antonov Design Bureau. De kist doet dienst als support om bemanningen en wisselstukken in te vliegen. Een gokje met betrekking tot de fotopositie – altijd spannend bij een toestel in zijn klim – pakte goed uit. (Foto Giovanni Verbeeck)
Nog een toestel met een drukke levensloop is deze 747-412(BCF) VQ-BWT van Longtail Aviation. Nadat het in 2020 nog opdook als Covid Fighter van het Wit-Russische Rubystar, kwam deze jumbo aan het eind van dat jaar bij Longtail terecht en was tijdens een van de langste dagen van 2021 te gast op Brussels Airport, vlak voor zonsondergang. Toen nog met ‘50th anniversary 747’-titels, ondertussen draagt het toestel JetOneX titels. (Foto Giovanni Verbeeck)
In augustus 2021 vloog deze Smartlynx Airbus A321-211 YL-LCX voor Royal Air Maroc en kon deze gefotografeerd worden op Brussels Airport. In december 2021 werd het toestel uit dienst genomen voor passagiersvervoer en wordt het klaargemaakt voor de P2F (Pax2Freighter) conversie. (Foto Kevin Cleynhens)