Louis Laureys, soldaat bij een luchtvaartregiment

Cover

Sint-Truiden, 23 juli 2024. Paul Laureys kennen we al een tijd door zijn artikels over gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog in de tijdschriften van de Belgian Aviation History Association, de Hertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde en de Heemkring Averbode. Eerder dit jaar verscheen van zijn hand een boekje over de legerdienst en de Achttiendaagse Veldtocht van zijn vader, Louis Laureys.

Cover

Vader Louis Laureys, geboren te Testelt in 1913, had de kans om naar school te gaan tot zijn zestien, iets wat niet veel jongeren in die tijd gegeven was, en behaalde een diploma metaalbewerking. Bovendien kon hij zijn rijbewijs behalen om met de eerste vrachtwagen van het familiebedrijf groenten naar de veilingen te brengen. Zijn technisch diploma en rijbewijs brachten hem voor zijn legerdienst (1933-1934) bij de Militaire Luchtvaart. Hij deed zijn diensttijd in Goetsenhoven bij het 2e Escadrille Parc van de IIe Groep van het 1ste Luchtvaartregiment.

Later maakt hij een kampperiode op het vliegveld van Leopoldsburg en werd in 1938 opgeroepen bij de beperkte mobilisatie na de Münchencrisis. In 1939 volgde een tweede oproeping bij de algemene mobilisatie en daarna de eerste maanden van de oorlog. Door een geluk was hij niet op Goetsenhoven bij het bombardement van 10 mei 1940 maar hij maakte de gevolgen van het bombardement wel vanop de eerste rij mee. De eenheid waartoe Louis Laureys behoorde verliet België op 19 mei 1940 waarna een tocht door Frankrijk gevolgd werd door een verblijf in het zuiden van Frankrijk en de terugtocht naar België.

Paul Laureys had het geluk om vele jaren geleden over een bandopnemer te beschikken waarmee hij van alles en nog wat opnam. Enige tijd geleden vond hij de opnames en beluisterde ze met de nodige nieuwsgierigheid. En zo herontdekte hij het verhaal van zijn vader. Aan de hand van de getuigenis van zijn vader, aangevuld met uittreksels uit het oorlogsdagboek van de IIe Groep, 1ste Luchtvaartregiment, beschrijft hij de activiteiten van zijn vader bij de Militaire Luchtvaart. Vader Laureys was blijkbaar een geboren verteller die met de nodige humor de gebeurtenissen die hij van op de eerste rij meemaakte beschrijft. Het verhaal van de tocht vanuit België naar Zuid-Frankrijk is hilarisch. Maar we willen de pret niet bederven, u zal het boekje moeten lezen.

Peloton rekruten II Groep/1e Luchtvaartregiment gefotografeerd te Goetsenhoven in 1933 aan het begin van hun legerdienst. Louis Laureys staat uiterst rechts op de tweede rij. (Archief Paul Laureys)

We kennen al enkele verhalen uit die periode (o.a. het boek van Emile Witmeur ‘Contact … Enlevez les cales!’) maar telkens vanuit het standpunt van een piloot. Met de getuigenis uit de eerste hand van Louis Laureys krijgen we een blik achter de schermen van de dagdagelijkse werkzaamheden van een soldaat bij de Militaire Luchtvaart. Dit boekje is een waardevolle aanvulling op de weinige bestaande lectuur over de Militaire Luchtvaart in het interbellum. Waren er maar meer dergelijke publicaties want deze periode is zeker onderbelicht. We kunnen het boekje warm aanbevelen.

‘Louis Laureys (1913-2007) : Soldaat in een luchtvaartregiment tijdens het interbellum en de Achttiendaagse Veldtocht’ door Paul Laureys. Uitgegeven door Heemkring Averbode. Het telt 36 bladzijden en enkele foto’s uit het archief van Paul Laureys, aangevuld met foto’s uit andere bronnen. Het boekje kost slechts zeven euro en kan gekocht worden bij krantenwinkel De Noene (Westelsebaan 93, 3271 Scherpenheuvel-Zichem) en Belevingscentrum Het Moment van de abdij van Averbode (Abdijstraat 1, 3271 Averbode). U kan het ook bestellen bij de Heemkring Averbode, dan komen er enkele euro’s verzendingskosten bij; bestellen kan door te mailen naar Eddy Exelmans eddy.exelmans@telenet.be.

Picture of Luc Wittemans

Luc Wittemans

Al sedert mijn jeugd gepassioneerd door vliegtuigen en luchtvaart, ben ik me in de loop der jaren gaan toeleggen op Belgische luchtvaartgeschiedenis, in het bijzonder de burgerluchtvaart en het burgerluchtvaartregister. Ik werk sedert enkele jaren ook mee aan de databank over het Belgische luchtvaartpatrimonium op Hangar Flying, af en toe schrijf ik ook een artikel voor Hangar Flying en luchtvaarttijdschriften. En 28 jaar als bibliothecaris in een wetenschappelijke bibliotheek maakten mij ook tot een verzamelaar van Belgische luchtvaartboeken.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus