Sint-Truiden, 4 maart 2025. Op zaterdag 22 februari 2025 herdacht Linkhout de 80ste verjaardag van de crash van Lancaster PB471 AR-F2 van 460 Squadron RAAF in de nacht van 20 op 21 februari 2025. Bij deze gelegenheid presenteerde Rudy Kenis ook zijn boek over de gebeurtenissen van 80 jaar geleden. Maak kennis met een gedreven man en de resultaten van meer dan 40 jaar onderzoek naar deze crash.

Rudy raakte geïnteresseerd in de crash door het kapelletje dat in 1980 gebouwd werd door Eugeen Jacobs met als belangrijkste onderdeel een wielsteun van de gecrashte Lancaster. Rudy begon met getuigen te bezoeken en te interviewen. Hij ontdekte bij zijn zoektocht ook nog substantiële delen van de staart, kleinere onderdelen en zelfs enkele persoonlijke objecten van de bemanning. Een van deze objecten was een handschoen van flight engineer Frank Stone. Tony Mullins, neef van Frank Stone, getuigde daarover tijdens de herdenking dat hij kippenvel kreeg toen hij de handschoen van zijn oom aantrok. Het was voor hem een zeer emotioneel moment. De familieleden van de bemanning kon Rudy opsporen dankzij onderzoek in archieven en briefwisseling met ‘Down Under’. In 1986 bezocht het enige overlevende bemanningslid, de Australische piloot Alex Jenkins, Linkhout en de graven van zijn bemanning op de begraafplaats van Hasselt. Dit resulteerde in een eerste boekje met een beperkte oplage dat verscheen in 1994.
Maar de publicatie van het boek was geen eindpunt, integendeel. Rudy zette zijn onderzoek voort en de opkomst van het internet versnelde zijn zoektocht: archieven wereldwijd werden toegankelijker en de uitwisseling van informatie ging veel sneller. De nieuwe en aanvullende informatie werd bijeengebracht in een bijgewerkte en vernieuwde uitgave van zijn boek. Het boek kreeg de titel ‘Strike and Return’, het motto van 460 Squadron RAAF.
De indeling van het boek is traditioneel voor boeken over een crash tijdens de Tweede Wereldoorlog met hoofdstukken over de Royal Air Force, 460 Squadron RAAF, de Lancaster in het algemeen en PB471 in detail, de bemanningsleden (familie, school, jeugd, opleiding), de operaties waar deze Lancaster aan deelnam, uittreksels uit het dagboek van de piloot, de gebeurtenissen van de nacht van 20-21 februari 1945, de vermoedelijke aanvaller, bezoeken van de piloot en andere familieleden aan Linkhout, het kapelletje als gedenkteken, de zoektocht naar informatie over de crash, War Visitors Linkhout en een bezoek binnen en buiten aan de Lancaster van de Battle of Britain Memorial Flight. Het boek is geïllustreerd met talrijke foto’s uit de familiearchieven van piloot Jenkins en van de families van de gesneuvelden en fragmenten van documenten uit archieven.

Als we toch een puntje van kritiek mogen vermelden: enkele schoonheidsfoutjes hadden vermeden kunnen worden door het te laten nalezen door iemand die vertrouwd is met de RAF en de luchtoorlog tijdens de Tweede Wereldoorlog. Twee voorbeelden. Doorheen het boek is de naam van de Short Stirling bommenwerper telkens als Sterling vermeld. De auteur vermeldt ook de squadroncode AR-F2 van PB471 als Alfa Romeo Foxtrot Two. Dit zijn letters uit het NAVO-spellingsalfabet dat dateert van na de oorlog. De RAF gebruikte toen een eigen spellingsalfabet (Able, Baker, Charlie, Dog, Easy, Fox, George, …) en de squadroncode leest dus als Able Roger Fox Two.
Maar het boek brengt weer een puzzelstuk bij dat de geschiedenis van de luchtoorlog boven België vervolledigd. De auteur heeft gedurende jaren gezocht naar informatie over de crash maar zorgde ook voor het onderhoud van het kapelletje. War Visitors Linkhout heeft sedert 2011 deze taak overgenomen. Doorheen het boek blijkt constant de passie waarmee de auteur meer dan 40 jaar dit onderwerp heeft uitgespit, geen middel bleef onbeproefd om de laatste gaten in het verhaal op te vullen. Het is dan ook een passend eerbetoon aan zeven moedige mannen die het toeval samenbracht en waarvan er slechts één de oorlog overleefde. ‘Strike and Return: De Lancaster bommenwerper neergeschoten boven Linkhout-Zelem tijdens WOII’, 276 bladzijden. Het boek kan bekomen worden bij de auteur maar het aantal resterende exemplaren is beperkt. De prijs is 30 euro, verzendingskosten niet inbegrepen. Contacteer Rudy Kenis via kenis.derycke@telenet.be voor de beschikbaarheid en eventuele verzendingskosten.