Artistieke replica van de Renard R-31

Door verdwenen erfgoed in het landschap van de ruilverkaveling Willebringen zichtbaar te maken en er verschillende infrastructuurwerken aan te koppelen, ontstaat bij de bezoekers een nieuw omgevingsbeeld. Wandelaars kunnen hier onder meer terugdenken aan het vroegere oorlogsvliegveld.

Voor de Tweede Wereldoorlog legde het Belgische leger hier op het plateau van Beauvechain het vliegveld ‘Les Burettes’ aan (vliegveld nr 31, gronden aangekocht in 1934), later bekend als Y-10 ‘Le Culot East’ en ‘Beauvechain’. De Duitse bezetter landde op 19 mei 1940, door Amerikaanse troepen werd het bevrijd op 6 september 1944. Na de oorlog verloor de landingsbaan zijn nut en vanaf februari 1946 begonnen landbouwers de gronden opnieuw in gebruik te nemen. Voor alle duidelijkheid, ‘Les Burettes’ lag niet op de locatie van de huidige militaire basis van Beauvechain.

De site in Honsem (een gehucht van Willebringen) krijgt opnieuw een gezicht door de plaatsing van een abstracte replica van het Belgisch verkenningsvliegtuig Renard R31. Het model op ware grootte is opgesteld in een voormalige ‘open bunker’ of dispersal, een plaats waar de vliegtuigen tijdens de oorlog verspreid en beschermd door een aarden of houten wal werden gestationeerd. De Renard staat op een door de Duitsers aangelegde dispersal. Soms legde men ook camouflagenetten over de dispersal. De dispersal van Honsem werd gebruikt werd voor de vliegtuigen die opereerden van op het vliegveld ‘Les Burettes’.

De Renard R31 is een eendekker/hoogdekker voor observatie, aangedreven door een Rolls-Royce Kestrel. Ingenieur Alfred Renard ontwierp de tweezitter R31 in 1931. Charles Rooms maakte de eerste testvluchten. In maart 1934 ontving de firma Renard de eerste order voor 28 vliegtuigen voor de Belgische Defensie. Later volgde nog een bestelling voor zes toestellen. Alle 34 vliegtuigen werden gebouwd in de ateliers van Sabca en Renard. De R31 bleven in dienst van de Belgische Militaire Luchtvaart tot de Achttiendaagse Veldtocht van mei 1940. De toestellen waren gebaseerd op Bierset (9de en 11de smaldeel). De twee smaldelen met R-31 kregen Hannut en Duras/Wilderen (bij Sint-Truiden) als hulpvliegveld toegewezen voor de meidagen van 1940. De kans dat een R-31 de dispersal van Honsem heeft gebruikt lijkt ons dus zeer klein.

Het hightechbedrijf Materialise (www.materialise.com/en) printte het ‘fantoomvliegtuig’ in 3D. De realisatie van het toestel gebeurde in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) uit naam van het Ruilverkavelingscomité Willebringen. Op 23 november 2021 stelde de VLM de replica voor aan buurtbewoners en geïnteresseerden. Bij de replica staan duidelijke informatieborden.

Bron: Vlaamse Land Maatschappij, ‘Les Avions Renard’ van auteurs André Hauet en Guy Roberty, ‘Beauvechain ‘Le Culot’ 1935-1945, Flugplatz-Airfield’ van Robert Pied.

 

Beelden: © Steven Volckaerts
Datum inhuldiging:
23/11/2021
Datum registratie:
2/12/2021
Eigenaar:
Vlaamse Land Maatschappij
Locatie:
Artistieke replica van de Renard R-31
Adres:
Het monument staat langs een zijweggetje van de Bevekomsestraat in Honsem/Boutersem, op één van de overgebleven ‘dispersals’ van het vliegveld Les Burettes. Het is met de wagen bereikbaar.
Lengtegraad:
4°48’55.2″E
Breedtegraad:
50°47’47.7″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus