Onder het impuls van legeraalmoezenier Paul De Bleir en met de goedkeuring van de militaire overheid ontstond in 1926 het initiatief om in Wevelgem een club op te richten om het cultureel en godsdienstig peil van de militairen wat op te krikken. In “Van Flugplatz tot airport” schrijft Etienne Vanackere dat architect Bayart de plannen tekende voor het gebouw van twee verdiepingen in Byzantijnse stijl. Op het gelijkvloers was een ruime zaal voor feesten, op het eerste verdiep was een kapel met daarboven een klein torentje met een klok. Op de voorgevel werd het opschrift aangebracht: “Cercle Leopold Kring.” Op 2 oktober 1928 vond de officiële inhuldiging plaats.
Samen met Lothair Vanoverbeke en Etienne Vanackere kon ik het gebouw op 12 december 2006 bezoeken (Kortrijkstraat 458.) Spijtig genoeg kregen we geen toelating om binnen foto’s te nemen. Het wordt nu vooral gebruikt als opslagplaats. Op het gelijkvloers herkennen we de ruime feestzaal met een projectieruimte. Bovenaan is dan de kapel. Zowel Etienne als Lothair herinneren zich hoe ze hier als kind misvieringen hebben bijgewoond en hoe de communicanten buiten aan de kerk gefotografeerd werden. De “Cercle Leopold Kring” is opgetrokken in zandsteen, ook het nog aanwezige altaar en de preekstoel zijn in deze kwetsbare steensoort gebouwd. Aan de kant van het altaar zitten acht ronde glasramen onder het houten tongewelf. Boven de ronde ramen zien we een half beschadigd kruisbeeld in glasraam. Op de muur is een groot Christusbeeld geschilderd, de godslamp hangt nog altijd aan een zijmuur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hier een Duits wapenarsenaal.
In 1982 is de “Cercle” verkocht aan de huidge eigenaar Vande Vyvere. Die heeft al heel wat geld gestopt in het onderhoud van het gebouw en het is duidelijk dat er zeer grote investeringen nodig zijn om het gebouw verder voor verval te behouden.
De gedenkplaat die nu aan de ingang van de Flanders Aviation Society (FAS) staat, bevond zicht vroeger nabij het altaar in de Cercle. Ook het Loretto-beeld en bom aan de ingang van het museum stonden dan bij de “Cercle.”
De “Cercle” is niet publiek toegankelijk. Sinds 28 april 2006 is het een beschermd monument.