De cirkelvormige vliegtuigloodsen op het vliegveld van Grimbergen werden ontworpen door Alfred Hardy uit Quiévrain en gebouwd door de Brusselse firma Blaton-Aubert. De loodsen waren één van de weinige Belgische constructies uit de veertiger jaren die veel aandacht trokken op internationale tentoonstellingen over architectuur. Interessant om te weten was dat Hardy zelfs geen architect was, de zeer ingewikkelde berekeningen voor de gewaagde betonnen overkraging liet hij uitvoeren door ingenieur M. Chaikes.
De innoverende Hardy had een aannemersbedrijf dat metalen spanten produceerde, aluminium dakbedekkingen en volledige hangars. Aanvankelijk dacht men de loodsen een stuk hoger te maken maar omdat er geen DC-3 of DC-4 moest gestald worden, besloot men het dak toch drie meter te verlagen. Op 22 oktober 1946 deed het Bestuur der Luchtvaart een prijsaanvraag voor de bouw van de nieuwe loodsen, Blaton-Aubert wou ze zetten voor een goede 7 miljoen Belgische franken. Door de slechte weersomstandigheden kon men pas op 10 april 1947 met de bouw beginnen. Op 27 november 1947 werden ze officieel ingehuldigd door Minister Achille Van Acker, pas tegen einde 1948 waren ze volledig afgewerkt. De ronde loodsen waren een proefproject voor de Belgische vliegvelden, men wilde vergelijken of ze beter en goedkoper waren dan de traditionele rechthoekige loodsen. Omdat deze laatste toch wel zuiniger bleken te zijn, werd later afgezien van de bouw van ronde loodsen. Na het eerste bouwkundig succes van de loodsen op Grimbergen trachtte Hardy het toepassingsveld van zijn innoverende bouwmethode te verbreden. Hij woonde zelf in een paddenstoelvormige woning en in Frankrijk zijn nog twee kleinere ronde loodsen van hem te bewonderen, daar werden ze verkocht als hangars voor de landbouw. Zijn ontwerpen voor paddenstoelvormige parkeergarages werden nooit uitgevoerd. Tientallen Grimbergenaars verdienden na de oorlog hun brood met het nagelen van de bekisting en het gieten van het beton. Voor het eerst zagen ze hier een heuse betonmolen in werking. Pompen om het beton naar boven te stuwen bestonden nog niet. Alle de beton moest met houten kruiwagens vervoerd worden en op de juiste plaats door arbeiders worden uitgekapt.
De betonnen paddenstoelen moeten een utopisch zich geweest zijn midden in de Grimbergse landbouwvlakte, in een tijd dat Grimbergen een dorp was van kleine boeren. Belangrijk is wel dat Recreatief Vliegveld Grimbergen de loodsen goed bleef onderhouden, de hangars konden hun functie bewaren als een zeer handige vliegtuigstalling. Dankzij de inspanning van Hangar Flying zijn de loodsen nu officieel erkend als beschermd monument. Foto: Verschillende Grimbergse schrijnwerkers zorgden voor de bekisting van het beton. Foto: Publiciteitsfoto voor de loodsen, eind jaren veertig. Het parkeerplatform en de taxibanen waren nog niet volledig afgewerkt.
Volgens een artikel van Joris Herpol (Het Laatste Nieuws, zaterdag 14 januari 2017) worden de twee cirkelvormige loodsen dit jaar nog gerestaureerd. Aan het project hangt een kostenplaatje van een miljoen euro. Het is het laatste grote project van ex-schepen van Erfgoed Marc Van Godtsenhoven (Groen.) Het dossier wordt nu verder opgevolgd door Kirten Hoefs (CD&V.) De poorten worden van de loodsen afgehaald en ter plaatse gezandstraald. De plastieken platen worden vervangen door glas, net zoals het vroeger was.
De restauratie van de ronde vliegtuigloodsen op het vliegveld van Grimbergen is in februari 2022 gestart. De werken omvatten vooral de restauratie van betonnen en stalen elementen, stalen poorten, lichtstraat en dakbedekking. De kostprijs voor de renovatie van dit Belgisch luchtvaartpatrimonium bedraagt twee miljoen euro. De gemeente kan rekenen op 650.000 euro subsidies van de Vlaamse overheid.
Een van de twee ronde vliegtuigloodsen, ontworpen door Alfred Hardy, is volledig gerestaureerd en opgeleverd. Liv Swers (6) die vlakbij het vliegveld woont, mocht op vrijdag 21 juni 2024 de gerestaureerd loods ‘H2’ officieel inhuldigen, samen met burgemeester Bart Laeremans, schepen van erfgoedbeleid en toerisme Karlijne Van Bree en schepen van gebouwen Kristen Hoefs.