Het vliegveld van Brustem werd aangelegd door de Belgische Militaire Luchtvaart in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog als een uitwijkvliegveld. Een van de twee jachtgroepen van Nivelles moest er in tijd van oorlog een onderkomen vinden. Het was niet meer dan een min of meer vierkant terrein (zodat er in alle richtingen kon opgestegen worden) met amper of geen permanente accommodatie voor personeel of voorraden, gelegen langs de Luikersteenweg tussen de boomgaarden. Tijdens de strenge winterperiode van januari 1940 maakten de Fairey Fireflies van het 3e en 4e Smaldeel van de IIe Jachtgroep van het 2e Luchtvaartregiment er gebruik van. In april 1940 werden de Fireflies vervangen door amper modernere Fiat CR.42s die in mei 1940 een tweetal dagen vanaf Brustem opereerden.
Na de Belgische jagers kwamen de Bf 109E van JG 3 en JG 27, de Bf 110 van ZG 26 en de Ju 87 van StG 77 maar ze bleven slechts enkele dagen en vlogen daarna naar een vliegveld dichterbij de frontlijn in Frankrijk. Ze werden gevolgd in juni 1940 door de Do 17Z van III./KG 3 die langer bleven en vanaf Brustem deelnamen aan de Battle of Britain. Eind maart 1941 vertrokken ze naar de Balkan en namen deel aan de strijd in Joegoslavië en Griekenland. Daarna kwamen de nachtjagers van NJG 1 die bleven tot aan de bevrijding begin september 1944.
Na de bevrijding lag Brustem en Sint-Truiden in de Amerikaanse zone en het Amerikaanse leger maakte in recordtempo het vliegveld vliegklaar voor de tactische eenheden van de 9th Air Force. Deze zorgde voor de ondersteuning van de oprukkende Amerikaanse troepen. Het vliegveld Brustem kreeg de Amerikaanse code A-92. Als eerste kwam de 48th Fighter Group (492nd, 493rd en 494th Fighter Squadrons) naar Brustem op 30 september 1944. Ze werden een dag later gevolgd door de 404th Fighter Group (506th, 507th en 508th Fighter Squadrons). De twee Fighter Groups waren uitgerust met Republic P-47D Thunderbolt, een groot jachtvliegtuig met een 18-cylinder-stermotor van 2000 pk. Het beschikte over acht .50 machinegeweren, kon bommen en ongeleide raketten meenemen zowel als een afwerpbare brandstoftank en was stevig gebouwd zodat het wel wat kon incasseren. De Amerikanen namen niet alleen het vliegveld over de hun Duitse tegenstanders maar ook de school van Saffraanberg en het Duitse ‘Fliegerdorf’ van Bevingen als logement. Vanaf A-92 Brustem namen ze deel aan de gevechten in de Duits-Belgisch-Nederlandse grensstreek (o.a. het Hürtgenwald waar zwaar slag geleverd werd) en in de tweede helft van december 1944 en januari 1945 aan de gevechten rond Bastogne. Op 26 maart 1945 vertrok de 48th FG en op 30 maart 1945 1945 verliet ook de 404th Brustem om dichter bij de oprukkende Amerikaanse troepen aan te sluiten.
Een van de piloten die vanaf Brustem vlogen was Edwin ‘Ed’ Cotrell van de 48th Fighter Group, 493rd Fighter Squadron. Hij maakte vanop Brustem ruim dertig oorlogsopdrachten. Een van de missies die hij zich nog goed herinnerde gebeurde op 17 december 1944. Het Duitse leger had net de dag voordien een tegenaanval ingezet en de 48th Fighter Group kreeg als doelwit een brug in de omgeving van Aken. Tijdens het bombardement werden ze aangevallen door een twintigtal Duitse jagers. De P-47 van Ed Cotrell kreeg de volle laag, zijn vliegtuig zat vol gaten, zijn windscherm vol olie en de motor draaide vierkant. Uiteindelijk kon hij toch Brustem bereiken en bij de landing viel zijn motor uit. Ed verloor die dag helaas zijn kamergenoot 2Lt Arthur W. Sommer.
In september 2021 bezocht hij het vliegveld van Brustem samen met enkele oud strijders. Vincent Carpentier vernam te laat dat een Amerikaanse veteraan het vliegveld bezocht. Met wat meer tijd zou hij een vlucht boven Bastogne georganiseerd hebben. Ed Cotrell hapte meteen toe en afspraak werd gemaakt om enkele maanden later terug te komen. Op 18 maart 2022 was het dan zover: de ondertussen honderdjarige Ed Cotrell werd in een Harvard geholpen en samen met drie andere Harvards werd een formatievlucht boven de Ardennen en Bastogne gemaakt. Na de landing werd een gedenkplaat onthuld voor de 48th Fighter Group. De gedenkplaat kreeg een plaats onder de fietsstalling tegenover de kantoren van DronePort.