Een kleine zwarte plaat voor de omgekomen bemanning van de Wellington III X3798 van het 156 Squadron hangt aan een afspanning van een wei in de Bertrodestraat in Tildonk. De plaat werd in 1992 aangebracht door Leopold Vandeput en zoon Hans Vandeput uit Kessel-Lo die veel opzoekingswerk verrichtten rond deze crash en contact onderhielden met familieleden van de bemanning. Het toestel stortte neer in de nacht van 11 op 12 augustus 1942. De Wellington was vertrokken op de basis RAF Alconbury, Cambridgeshire, UK. Het was op de terugweg na een missie boven Mainz (Duitsland) toen het boven Kessel-Lo onderschept werd door Hauptmann Ehle en Oberfeldwebel Leidenbach van Stab II./NJG 1. Ze waren van de basis Sint-Truiden opgestegen met hun Bf 110. De Wellington crashte in een weide in de Bertrodestraat.
De twee bemanningsleden die de dood vonden bij de crash van de Wellington liggen begraven op het kerkhof van Tildonk, het zijn Piloot F/Sgt Fred Harker en P/O Charles Lenover. Drie inzittenden wisten zich te redden met hun parachute: F/Sgt Jack d’Arcy, F/Sgt Ken Morrison en F/Sgt Bruce Weaver. De overlevenden vielen in handen van de Duitsers.
Info Willem Labro (12 augustus 2017):
Zo’n twintig meter van het gedenkbord verwijderd, is op zaterdag 12 augustus 2017 een nieuwe gedenkplaat onthuld, 75 jaar na de crash. Bij de plechtigheid was ook een familielid van F/Sgt Ken Morrison aanwezig. In de namiddag was er een eerbetoon bij de pilotengraven op het kerkhof van Tildonk. Ter gelegenheid van de herdenking zette Tildonks geschiedkundige Jan Gordts ook een kleine tentoonstelling op. Hij toonde onder meer oude foto’s en het gyrokompas dat de crash had overleefd. Diezelfde Jan Gordts publiceerde in 1997 een tweedelig artikel over deze crash in het tijdschrift van de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring ’12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk’.
De oude gedenkplaat heeft men ook behouden, dat is zeer respectvol. De oude gedenkplaat is echter vrij klein en moeilijk te vinden wanneer in de zomer de bomen vol blad staan en het gras hoog gegroeid is.
Op 21 november 2022 konden we vaststellen dat de nieuwe gedenkplaat er slechter aan toe is dan de oude gedenkplaat.
Op maandag 12 augustus 2024 werd een nieuwe gedenksteen ingehuldigd. De metalen gedenkplaat uit 2017 was eerder door een tractor beschadigd. De nieuwe gedenksteen werd vervaardigd uit een gerecupereerde grafsteen van een Britse soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Fanfare Toeterdonk was aanwezig met een klein vertegenwoordiging. Trompettist Joeri Wingelinckx blies er ‘The Last Post’ ter nagedachtenis aan de piloten, de bemanning en iedereen die voor onze vrijheid heeft gevochten.
Bijzondere gast was de inmiddels 90-jarige Pierre Neuhard. Hij was acht jaar in 1942 en zag alles gebeuren toen hij samen met zijn familie op weg was naar hun schuilplaats. Pierre schreef samen met zijn kleindochter Anke De Vries het lijvig boek ‘Ik was pas zes toen de wereld in brand werd geschoten’ waarin hij de belevenissen van zijn familie in de tweede wereldoorlog in en rond Tildonk beschrijft (https://www.stokstaart.be/ik-was-pas-zes).
De eerste zwarte gedenkplaat hangt nog altijd aan de omheining. Het nieuwe monument staat op een vijftiental met van de eerste gedenkplaat die nog altijd aan de omheining hangt.
Bron: www.aircrewremembered.com, https://asn.flightsafety.org/, Joeri Wingelinckx, Jan Gordts, Tarsi Windey.