Gertrude Maria Hubertina Moors, geboren te Dilsen op 16 september 1902, overleden op 31 maart 1945.
Gertrude Moors was de dochter van de molenaar te Dilsen-Stokkem. Vanaf de lente van 1942 raakte ze betrokken bij het verbergen en helpen van piloten. Zoals op wel meer plaatsen begon de ontsnappingslijn met hulp aan ontsnapte Franse krijgsgevangen die doorgaans via Nederland ons land binnengesmokkeld werden. Maar al snel kwam de klemtoon te liggen op ‘pilotenhulp’ voor bemanningsleden die in Duitsland of Nederland neerkwamen en in Nederlands Limburg over de Belgisch-Nederlandse grens geholpen werden. Daarna werden ze naar de molen in Dilsen geleid vanwaar Gertrude Moors ze via Tongeren naar Luik bracht met de tram. Daar werden ze overgenomen door de politiecommissaris Louis Rademecker en werden ze verder op het Comète-netwerk gezet richting Frankrijk en Spanje. In totaal zou Gertrude Moors een twintigtal bemanningsleden geholpen hebben.
Door infiltratie van het netwerk door collaborateur Jacques Désoubrie, werden midden 1943 een aantal medewerkers van Comète aangehouden. Onder hen ook Gertrude Moors die op 18 juni 1943 in de gevangenis van Sint-Gillis terecht kwam. Daar werd ze in een schijnproces ter dood veroordeeld. Ze werd echter naar een kamp in Duitsland overgebracht. Op 31 maart 1945 zou ze in het kamp van Ravensbrück op 42 jarige leeftijd overleden zijn. In zijn boek ‘De Doodstraf als Risico’ over pilotenhulp in Belgisch Limburg, publiceerde J. Bussels veertien brieven die ze schreef vanuit de gevangenis aan haar familie.
Op 26 november 2019 werden in Dilsen-Stokkem vier slachtoffers van het oorlogsgeweld herdacht met een gedenkplaat. Daarbij was ook Gertrude Moors, zij kreeg een gedenkplaat in het kasteelpark rond het stadhuis van Dilsen-Stokkem. Vanop de plaats van de gedenkplaat kan je de romp van de windmolen zien staan die haar thuis was. Op de gedenkplaat staat de overlijdensdatum als 5 mei 1945 maar een document uit 2012 van de International Tracing Service – ITS in Bad Arolsen, het omvangrijkste archief over de slachtoffers van het naziregime, geeft de datum als 31 maart 1945.