In 1945 schonken Amerikaanse soldaten van het 126 Anti Aircraft Artillery Gun Battalion (Mobile) deze gedenkplaat aan de parochie van Emblem. De verloren gewaande gedenkplaat kreeg in 2018 een nieuwe plaats in de gerestaureerde Sint-Gummaruskerk. Onderaan de originele plaat hangt de Nederlandstalige tekst.
Er staat te lezen dat de Amerikanen in maart 1945 enkele geschenken achterlieten voor de parochie. De eenheid stond onder het bevel van Lt Col Horace M. Robbins.
Lokaal historicus Frans Marivoet in Het Laatste Nieuws van 3 november 2018: “Het was hier toen een komen en gaan van Britse en Amerikaanse troepen die de stad Antwerpen verdedigden (nvdr. ‘Antwerp X’) tegen de Duitsers met afweergeschut. Ze haalden de gekende V1- en V2-bommen uit de lucht. In totaal vielen er dertien bommen op Emblem. De grootste tol was er op 26 februari 1945, toen er drie doden vielen en zes woningen in puin werden gelegd op de hoek van de Rantsesteenweg en de Schranshoeveweg. Het 126ste bataljon van de Amerikanen vertoefde hier het langst en ze waren hier goed ingeburgerd.”
Tijdens zijn toespraak die dag bij de inhuldiging van de gedenkplaat zei Frans Marivoet: “De bevrijding in Emblem in 1944 verliep zonder noemenswaardige feiten. Deze bevrijding betekende voor Antwerpen, maar ook voor Emblem, niet het einde van de oorlog. Vanaf oktober 1944 werd Emblem geconfronteerd met een moderne oorlog met raketten. De schrik en onzekerheid woog zwaar op de mensen. Maar in praktijk kwam er in Emblem opnieuw een bezetting, hetzij een vriendelijke, van Engelse en Amerikaanse legereenheden met afweergeschut tegen de raketten. Vanaf 4 januari 1945 tot het einde van de oorlog gebeurde dit door het 126ste bataljon van het Amerikaans leger. Zij stelden op de dijk van het Netekanaal van Lier tot Viersel iedere 200 meter een afweerkanon op. Het moet een imposant uitzicht geweest zijn. Dit bataljon hield een positieve herinnering over aan hun verblijf in Emblem en schonken aan de kerk een monstrans (een relikwie dat door priesters gedragen wordt tijdens processies), een kelk, een velum (een schouderdoek voor priesters) en een wierookvat. Zelfs nu we de voorbije jaren de kerk binnenste buiten hebben gekeerd hebben we daar niets van gevonden. Maar wel vonden we de plakkaat terug waarin die gift werd vereeuwigd. Een plakkaat gesneden uit een benzine jerrycan en gemaakt in het logistiek centrum van dat bataljon gelegerd in de Emblemse jongensschool.”
Willy Govaerts, voorzitter van het kerkfabriek van Emblem, heeft de herdenkingsplaat ingehuldigd.