Gedenkplaten voor de militairen gesneuveld tijdens operaties in Somalië 1993

In 1991 brak in het Afrikaanse land Somalië een burgeroorlog uit. Een eerste vredesmissie door de Verenigde Naties (UNOSOM) slaagde niet in haar opzet om de vrede te herstellen en de vechtende groeperingen uit elkaar te houden. Eind 1992 boden de Verenigde Staten aan om de teugels in handen te nemen met een sterke gewapende macht. Deze operatie kreeg de naam Restore Hope (US codenaam) maar er namen ook andere landen deel aan deze operatie die globaal de naam Unified Task Force – UNTAF kreeg. UNTAF begon zijn operaties op 6 december 1992. De Belgische regering besliste om ook aan deze operatie deel te nemen. Het Belgische Regiment Para-Commando’s met zijn Afrika-ervaring was de aangewezen eenheid om dit op het terrein uit te voeren. Ze werden aangevuld met elementen van het Lichte Vliegwezen, genie, logistiek, DOVO, …

Helaas kwamen bij de operaties in Somalië zes Belgische militairen om het leven.

1ste Sergeant Stefan Vandewyngaert 1 Para kwam om het leven bij een ongeval op 10 maart 1993.

Twee dagen later, op 12 maart 1993, reed een Belgisch voertuig op een landmijn te Hoosingoom. Bij de vijf inzittenden waren er drie dodelijke slachtoffers : SLt Frédéric Boon (26 jaar oud) 1 Para, Caporal Dominique Jacob (28 jaar) 3L Para en Caporal  Eric Kaybanda Noël (25 jaar) 3L Para. Twee anderen werden gekwetst: 1Sgt Jean-Bernard Mahieu en Soldat-milicien Frédéric Deglin.

Voor Caporal Dominique Jacob vonden we in Botassart (Ucimont, Bouillon) een gedenkteken. En in Rixensart draagt een straat de naam Avenue Lieutenant Frédéric Boon.

Korporaal Erik Alain Michiels van 3 Para was betrokken in een ongeval te Kismayo op 26 september 1993; hij overleed aan zijn verwondingen op 26 februari 1994.

1ste Sergeant-Vlieger Jurgen Fraussen, van het 18 Battalion Heli Antitank, overleed op 3 oktober 1993  te Yoon-Toy (Kismayo). Hoe dat gebeurde werd beschreven in een artikel over hem in het Oude Land van Aarschot, tijdschrift van de Hertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde, uit 2019. Bij een verkenningsvlucht met een Alouette II helikopter ten noorden van Kismayo kregen ze gewapende mannen in het vizier. De boordschutter loste enkele waarschuwingsschoten waarna de mannen het op een lopen zetten en hun wapens achterlieten. De twee piloten zetten zijn heli aan de grond en 1Sgt Fraussen en de boordschutter stapten uit om de achtergelaten wapens te verzamelen. De helikopter steeg terug op om een oogje in het zeil te houden. Nadat ze de wapens verzameld hadden, namen ze ook een kijkje in de vlakbij gelegen hutten. Daarbij werden ze onder vuur genomen. De boordschutter kon zich in veiligheid brengen maar 1Sgt Fraussen liet helaas het leven.

Voor deze zes omgekomen militairen werd op dinsdag 29 oktober 2013 een gedenkplaat onthuld in het Trainingscentrum voor Parachutisten te Diest. De gedenkplaat is ondertussen echter overgebracht naar het hoofdkwartier van de Special Forces in de Kwartier Commandant de Hemptinne te Heverlee. De gedenkplaat hangt nu in Blok R tegenwoordig Blok Lt Blondeel genoemd.

De familie van 1ste Sergeant Stefan Vandewyngaert zorgde voor een gedenkplaat die een plaats kreeg op het paradeplein van de kazerne van 1 Para in de citadel van Diest. Ook deze plaat is overgebracht naar Heverlee waar ze een plaats kreeg op het paradeplein.

Met dank aan Marc Daemen en ‘Fly’ die uitzochten waar de beide gedenkplaten nu te vinden zijn en zorgden voor de foto’s.

Beelden: © Marc Daemen & Fly 2020
Datum gebeurtenis:
00/00/1993
Datum inhuldiging:
29/10/2013
Datum registratie:
03/01/2021
Locatie:
Gedenkplaten voor de militairen gesneuveld tijdens operaties in Somalië 1993
Adres:
Kwartier Commandant de Hemptinne, Hertogstraat 184, Heverlee
Lengtegraad:
4°42’33.2″E
Breedtegraad:
50°51’13.2″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus