Gedenksteen voor Daniël Kinet

Luchtvaartpionier Daniël Kinet was houder van de tweede licentie voor piloot, de Caters had de eerste vergunning ontvangen. Daniël Kinet zou echter het eerste slachtoffer worden van de Belgische luchtvaart. Hij stortte neer te Gent op zondag 10 juli 1910 (zie databank, gedenksteen op de Singel.) Op vrijdagochtend 15 juli overleed hij in een ziekenhuis in Gent.

Daniël Marie Toussaint Kinet (°Jumet, 2 februari 1884 – †Gent, 15 juli 1910) was de zoon van een schooldirecteur van Jumet. Hij startte zijn loopbaan in de luchtvaart als ballonvaarder, maar hij was zoals enkele andere luchtvaartpioniers ook autoracer.

In 1910 was hij in Frankrijk leerling bij Henri Farman (Chartres) waar hij op 1 februari zijn vliegbrevet behaalde (als tweede Belg na baron Pierre de Caters) en op 17 maart tot instructeur werd benoemd. Op 8 april brak hij in Châlons-sur-Marne het wereldrecord ‘vliegen met passagier’ door 2 uur 20 minuten in de lucht te blijven. Zijn passagier was kolonel Wladimir Lebedef van de Russische Aero Club. Daniël Kinet verbrak met die vlucht het record van Charles Van Den Born (1 uur en 49 minuten).

De Aero-Club des Flandres, opgericht in Gent in 1902, nodigde Daniël Kinet in 1910 uit om tijdens de Gentse Feesten zijn vliegkunst aan het publiek te demonstreren. Er was een terrein ter beschikking gesteld waar Henri Farman op 27 mei 1908 de eerste vlucht in België had uitgevoerd. Dit ‘vliegveld’, bekend als Farmanplein, was niets anders dan een zanderige vlakte aan de Muide in Gent, zonder enige infrastructuur.

Kinet kwam op 24 juni te Gent aan. Zijn tweedekker was voorzien van een zevencilindermotor. Op zaterdag 25 juni voerde Kinet zijn eerste vlucht uit. Telkens als het weer het toeliet maakte Kinet vluchten tot wel 40 km ver. Hij behaalde de Prijs van de Aeroclub van België voor de eerste officieel vastgestelde vlucht in België op een hoogte van 30 meter. Op vrijdag 8 juli maakte hij een vlucht met een passagier.

De Gentse Feesten namen een aanvang op zondag 10 juli 1910. Reeds om 6 uur ‘s morgens maakte Kinet een eerste vlucht van ongeveer twintig minuten op een hoogte van zo’n 80 meter. Na een tweede vlucht volgde rond 09.30 uur een derde vlucht als voorbereiding op een vlucht naar Oostende. Daar hoopte Daniël Kinet te landen op het strand voor de tribune van Koning Albert aan de Koninklijke villa. Na het opstijgen zagen de toeschouwers hoe het toestel eerst naar rechts zwenkte in plaats van naar links, alvorens van op een hoogte van 50 meter neer te storten in een veld. Ook zijn verloofde was aanwezig toen het ongeval gebeurde.

Mogelijk was een spankabel van een vleugel of van het staartroer afgebroken en in de schroef terechtgekomen zijn. Het vliegtuig was tot schroot herleid. Dokter De Raeve uit Oostakker en schepen Alfons Siffer, waarnemend burgemeester van Gent, waren snel op de plaats van het ongeval. Het vliegtuig was kort bij het landgoed van Siffer neergekomen. Een ziekenwagen bracht hem over naar de kliniek van de dokters Laroy en Willems aan de Kasteellaan te Gent. Op 15 juli, vijf dagen na het ongeval, bezweek de 26-jarige Daniël Kinet door hartproblemen die het gevolg waren van de heelkundige ingrepen.

Het stoffelijk overschot van de vliegenier werd op dinsdag 19 juli 1910 per trein overgebracht naar Brussel. Daniël Kinet woonde in Vorst, we gaan ervan uit dat hij op de toenmalige begraafplaats van Vorst te rusten werd gelegd. Al in 1924 ging de gemeente Vorst op zoek naar een nieuwe locatie voor een begraafplaats. Vanaf 1947 ligt de begraafplaats van Vorst op het grondgebied van de Beerselse deelgemeente Alsemberg, de plaats waar zich nu de gedenksteen en de laatste rustplaats bevindt van Daniël Kinet. Het graf van Daniël werd op 28 augustus 1953 overgebracht van Vorst naar Alsemberg.

Op initiatief van de Vieilles Tiges werd op zondag 12 september 1954 op de begraafplaats van Vorst-Alsemberg een monument ingehuldigd voor Daniël Kinet. Het monument op de grafsteen van Kinet is ontworpen door beeldhouwer Dumeunier. Vanaf 1954 werden de Veilles Tiges de Belgique concessiehouder van het graf.

De sterk verwaarloosde gedenksteen werd op het kerkhof van Vorst (Kerkhoflaan, grondgebied Alsemberg) in 2006 herontdekt door Dr. Pierre Cryns, een expert wat betreft de pioniersjaren van de Belgische luchtvaart. Het graf was in 2006 bijna niet te vinden (weg 1A, graf 42,) het lag verborgen achter een grote struik. Pierre was vastbesloten om de gedenksteen van deze pionier netjes op te kuisen. Ondertussen hebben de Vieilles Tiges zich (opnieuw) ontfermd over het monument en de concessie die in 2024 verviel overgenomen voor een periode van 50 jaar. Het document van de vervallen concessie lag nog op de gedenksteen toen we die in januari 2025 fotografeerden.

Op 3 augustus 1910 overleed de Luikse luchtvaartpionier Nicolas Kinet (zie database) tijdens de vliegmeeting van Stockel. Hij was geen familie van Daniël Kinet.

Bron:
Kinet eerste slachtoffer van Belgische luchtvaart. Piet Dhanens, Hangar Flying, juli 2010.
Paul Maenhaut, Vielles Tiges.
Dienst begraafplaats Alsemberg.

 

Beelden: © Steven Volckaerts, 02/12/2006 | © Frans Van Humbeek, 15/1/2025
Datum gebeurtenis:
15/07/1910
Datum inhuldiging:
12/9/1954
Datum registratie:
04/12/2006
Locatie:
Gedenksteen voor Daniël Kinet
Adres:
Begraafplaats van Vorst, Kerkhoflaan, Alsemberg, Beersel. Weg 1A, graf 42. Weg 1A loopt parallel aan weg 1 (zie foto van het plan).
Lengtegraad:
4°20’11.8″E
Breedtegraad:
50°45’18.3″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus