Op 3 december 1982 ontving het vliegveld Brustem officieel de benaming Kwartier Kandidaat-Reserveonderluitenant Barbanson. Jean-Jacques Barbanson werd geboren te Parijs op 19 december 1918. Op 31 augustus 1938 nam hij dienst bij de Belgische Militaire Luchtvaart. Eerst behaalde hij zijn brevet als waarnemer en in juli 1939 ging hij over naar Goetsenhoven om zijn opleiding als officier te voltooien. In januari 1940 vroeg Adjudant Barbanson om aan een opleiding als piloot te mogen beginnen wat hem werd toegestaan.
In de vroege morgen van 10 mei 1940 was hij aanwezig op het vliegveld van Goetsenhoven als de Luftwaffe het vliegveld aanvalt. Adjudant Barbanson raakt gekwetst maar desondanks probeerde hij het vuur in een hangar te bestrijden. Bij deze actie kwam hij helaas om het leven.
Een aantal kazernes en vliegvelden van de Belgische Luchtmacht ontving in het verleden al namen van personeelsleden die zich onderscheiden tijdens hun dienst bij de Militaire Luchtvaart en de Luchtmacht. De Generale Staf besloot om de naam Kwartier Kandidaat-Reserveonderluitenant Barbanson toe te kennen aan het vliegveld Sint-Truiden, toen thuishaven van het Vervolmakingscentrum van de Luchtmacht. Tijdens een ceremonie op 3 december 1982, voorafgaand aan de vleugeluitreiking, werd een gedenkplaat met de naam onthuld op het vliegveld.
Toen het vliegveld in 1996 zou gesloten worden, werden door bestuursleden van het Historisch Centrum Luchtmachtbasis Brustem stappen ondernomen om de gedenkplaat te bewaren in het museum. Maar toen de administratieve mallemolen er zich ging mee bemoeien, was dit monument plots zeer belangrijk en wilde men het op een of andere manier bewaren. Na lang treuzelen bleek de plaat plots … verdwenen. Tot op heden is ze nog niet boven water gekomen.
Het rotsblok waarop de plaat bevestigd was, was gelukkig niet zo snel weg te nemen en dit heeft men kunnen hergebruiken voor het gedenkteken voor de gesneuvelde geallieerde piloten en bemanningsleden op het kerkhof van Schuurhoven (Sint-Truiden).
Met dank aan de mensen van het Historisch Centrum Luchtmachtbasis Brustem. Een bezoek aan dit museum, waar een kleine groep vrijwilligers veel werk verzet om het museum open te houden, is warm aanbevolen.