Op de weg van Chabrehez (Houffalize) naar Bois-Saint-Jean (La Roche-en-Ardenne) staat een gedenkteken voor Constant Martiny. In mei 1940 was Constant Martiny bediende bij het Bestuur voor de Burgerluchtvaart, dienst geleid door Kolonel Joseph Daumerie. Joseph Daumerie behaalde zijn pilootbrevet in 1913 maar werd in augustus 1914 krijgsgevangen genomen voor de duur van de Eerste Wereldoorlog. Na zijn vrijlating wordt hij de commandant van de militaire vliegschool (As, later Wevelgem). In 1934 wordt Joseph Daumerie directeur-generaal van het Bestuur voor de Burgerluchtvaart.
Constant Martiny, geboren in 1888, was tijdens de Eerste Wereldoorlog actief in het verzet. In mei 1940 vertrekt hij met een deel van het personeel van het bestuur voor de Burgerluchtvaart naar Engeland. Daar wordt hij gerekruteerd door de inlichtingendiensten. Martiny had nog bij de post gewerkt, mogelijk bij de verzending van telegrammen, wat de interesse van de inlichtingendiensten zou kunnen verklaren. Na een korte opleiding werd hij in de nacht van 12 op 13 oktober 1940 in België geparachuteerd, samen met Gentenaar Edmond Desnerk, in de omgeving waar nu het gedenkteken staat. Bij de landing brak Martiny zijn voet. Ze waren de eerste geparachuteerde Belgische agenten. Het was het begin van een verhaal van 300 geparachuteerde agenten waarvan er bijna de helft zouden omkomen.
Samen met Joseph Daumerie zette hij een netwerk op dat later de naam Daumerie-Martiny kreeg. De bedoeling was om hulp te bieden aan achtergebleven Franse en Britse militairen en om inlichtingen te verzamelen. In februari 1941 werden ze al eens verontrust met enkele arrestaties. Op 13 mei 1941 werd Constant Martiny tijdens het zenden gelokaliseerd door de Duitse diensten en gearresteerd. Enkele dagen later volgde de arrestatie van nog 78 leden van het netwerk Daumerie-Martiny, waaronder Joseph Daumerie. Tien van hen, waaronder de Martiny en Daumerie, werden ter dood veroordeeld. Martiny en Daumerie, samen met nog vijf anderen, werden op 26 augustus 1942 in Berlijn geëxecuteerd. Ook de echtgenote van Constant Martiny, Irène Tinant, werd gearresteerd en zij stierf van uitputting in een concentratiekamp in april 1945.
Het gedenkteken voor Constant Martiny, dat er kwam op initiatief van afdeling Ardenne-Semois van de Amicale Nationale Para-Commando, werd ingehuldigd op zaterdag 15 oktober 1994.