Op dinsdag 26 februari 2013 onthulde de Bokrijkse Werkgroep Oprichting Oorlogsgedenktekens (BeWOOG) het eerste van twee oorlogsmonumenten in Bokrijk.
Jan Zoons van BeWOOG vertelde het verhaal van de crash van mei 1944 en daarna situeerde hij het in het gehele oorlogsgebeuren van Bokrijk. Om 11 uur werd het gedenkteken onthuld door schepen Anniek Nagels die deze gebeurtenis in een breder Genker kader plaatste.
Het monument is een steen uit het domein Kattevennen die op vraag van BeWOOG door de technische dienst van de stad naar hier gehaald werd om als gedenkteken te dienen voor de bemanning van de Halifaxbommenwerper die hier op 13 mei 1944, afgeschoten door een Duitse nachtjager, neerstortte.
In de nacht van 12 op 13 mei 1945 stortte de Halifax HX334 NP-C 158 Squadron RAF neer in de Kneippstraat. Hun vliegtuig was op 12 mei 1944 om 21.56 u opgestegen van de basis Lissett in Groot-Britannië en werd na bombardement op het Hasseltse station neergehaald door een Duitse nachtjager. Alle bemanningsleden konden zich redden met hun parachute: Off Bill Robertson (bommenrichter), Sgt Danny Daniels (navigator), Sgt Dick Colledge (schutter), Sgt Douglas Lloyd (radio), Sgt Frank Tait (schutter), Sgt John Evans (piloot), Sgt Leslie Board (boordmecanicien).
De bijgevoegde foto werd genomen bij de onthulling van het monument. Samen met enkele leden en met de schepen van cultuur van Genk, Anniek Nagels, staat Jan het dichtst bij de gedenksteen. Boven het plakkaat met tekst komt er nog een afbeelding van het embleem van het 158 Squadron.
De informatie werd ons bezorgd door Jan Zoons, auteur van het boek ‘Een klein gehucht in een grote oorlog – Bokrijk 1940-1945’ (publicatie april 2013). Het boek beschrijft ook de crash op 15 maart 1945 van de Halifax NA166 H7-G van het 346 Squadron Guyenne. Daarvoor wordt eind april 2013 in de Berenbroekstraat een monument onthuld.
71 jaar nadat ‘zijn’ Halifax boven België crashte, bezocht de 94 jarige Canadese bommenrichter Bill Robertson de nabestaanden van de verzetslui die hem hielpen uit de handen van de nazi’s te blijven. Een zeer ontroerde Bill Robertson legde ook bloemen neer bij het monument in Bokrijk. Het verhaal verscheen in De Standaard van 16/17 mei 2015.
Ricky Van Dyck bezorgde ons extra foto’s van het gedenkteken en het bijhorende infobord, waarvoor dank.