In de nacht van 21 op 22 juni 1944 crashte Lancaster I ME843 LE-U van 630 Squadron in het gehucht Lozen van Bocholt. Het vliegtuig was het zoveelste slachtoffer van Oblt Heinz Schnaufer van Stab IV./NJG 1 van Sint-Truiden. Het squadron verloor die nacht vijf Lancasters waarbij negenentwintig bemanningsleden om het leven kwamen.
De bemanning bestond uit P/O Robert C. Hooper DFC (172176, piloot), Sgt Thomas D. Fraser (983910, boordwerktuigkundige), WO2 Frederick S. Dewis RCAF (R/171864, navigator), F/S John L. McKenna RCAF (J/921153, bommenrichter), Sgt Peter H. Kano (1601185, radio-operator), F/L Thomas Neison DFC (138890, boordschutter), Sgt Daniel F.O. Synnott (1796523, boordschutter). De volledige bemanning kwam om het leven en zes van de zeven werden begraven te Bocholt. F/S McKenna was uit het vliegtuig gesprongen maar stortte neer in St.-Huibrechts-Lille, bij de grens met Kaulille. Hij werd ter plaatse ergens in een bos begraven, waarschijnlijk door ontsnapte Russische krijgsgevangen. Na de oorlog werden ze allen overgebracht naar de Commonwealth begraafplaats van Heverlee.
Pilot Officer Hooper ontving het Distinguished Flying Cross (London Gazette 23 May 1944) voor een actie in April 1944: op de heenweg naar het doelwit werden ze aangevallen door een nachtjager die beide geschutskoepels onbruikbaar maakte. P/O Hooper kon door handig manoeuvreren het fatale schot afhouden en tenslotte gaf de nachtjager het op. De bemanning zette door en wierp haar lading op het doelwit af om tenslotte behouden op de thuisbasis terug te keren. Bovenkoepelschutter F/L Neison ontving het DFC (gepubliceerd op dezelfde datum) mogelijk voor actie tijdens dezelfde opdracht. Hij was van april tot juni 1944 de ‘Gunnery Leader’ van 630 squadron. Het was een ervaren bemanning: voor P/O Hooper was dit zijn twintigste opdracht.
Op de crashplaats kwam een houten kruis als aandenken aan de gesneuvelde bemanning. In 2016 werd het kruis vervangen door het huidige gedenkteken met een gegraveerde plaat op een natuursteen; de inhuldiging gebeurde op 25 juli 2016. Het gedenkteken staat in wat tegenwoordig het natuurgebied Lozerheide is. Je kan het gedenkteken bezoeken door de wandellus met rode symbolen te volgen (wandeling van ongeveer 7 km). Het gedenkteken is aangegeven met een paar wegwijzers naar het RAF-gedenkteken en ligt een honderd meter opzij van de wandellus. Parkeren kan op een kleine parkeerplaats aan de Fabriekstraat (de Fabriekstraat gaat in één rechte lijn van Kaulille naar Weert in Nederland). Je kan ook een wandelkaartje downloaden van de website van Natuur en Bos (wandelroute Lozerheide). Het gedenkteken staat aan de rand van een vloeiweide. In 1835 werd begonnen met het inrichten van het ‘Kamp van Beverlo’, later het kazernecomplex van Leopoldsburg. Daardoor ontstond er een grote nood aan stro voor de paarden van het kamp maar ook voor de strozakken van de soldaten. Om in die behoefte te voorzien werden in de nabijheid van het Kempens Kanaal vele hectaren heidegrond bevloeid om ze om te vormen tot weides waar stro kon geoogst worden.
Aan de kerk van Lozen staat een gedenkteken waar de vier vliegtuigen herdacht worden die op het grondgebied van dit dorp aan hun einde kwamen. Ook voor de bemanning van Lancaster ME843 is er een gedenkplaat aangebracht.
Met dank aan Adelin Bilsen van Heemkring Bocholt.