Gedenkteken voor de schuilplaats van bemanningsleden van B-17F 42-3435 92 BG 327 BS

Op 17 augustus 1943 voerde de 8th Air Force de “Schweinfurt-Regensburg” missie uit. De bedoeling was om met twee sterke formaties de kogellagerfabrieken van Schweinfurt en de Messerschmitt-fabrieken van Regensburg simultaan aan te vallen en zo de tegenstand te verdelen. De Regenburg formatie zou doorvliegen naar Noord-Afrika terwijl de Schweinfurt formatie zou terugvliegen naar Engeland. Escorte van jachtvliegtuigen was slechts voorzien tot de Belgisch-Duitse grensstreek omdat noch de Britse noch de Amerikaanse jachtvliegtuigen op dat moment van de oorlog verder konden vliegen. Het weer strooide roet in het eten: mist hield de Schweinfurt bommenwerpers enige tijd aan de grond terwijl de Regenburg formatie toch kon opstijgen. Daardoor had de Luftwaffe de tijd om de eerste formatie aan te vallen, te landen om bij te tanken en de munitie aan te vullen alvorens de strijd aan te binden met de tweede formatie. De verliezen waren dan ook aanzienlijk: 60 bommenwerpers gingen verloren en een aanzienlijk aantal was beschadigd.
Een van de bommenwerpers die verloren gingen, was B-17F 42-3435 van de 92nd Bomb Group, 327 Bomb Squadron. De bommenwerper werd neergeschoten door Duitse jachtvliegtuigen en stortte neer in het gehucht Kuttekoven van Borgloon. De bemanning bestond uit Capt Roland L. Sargent (piloot), 1Lt Keith E. Byington (copiloot), Capt Robert T. McNeely (navigator), S/Sgt George L. Mikel (bommenrichter), S/Sgt Charles J. Sailer (radio-operator), S/Sgt James L. Berry (rugkoepelschutter), S/Sgt Harry S. Richards (linkerzijluikschutter), Sgt John J. Whitley (buikkoepelschutter), S/Sgt Nathan Schwartz (rechterzijluikschutter), S/Sgt Kenneth F. Fahncke (staartschutter).
Alleen S/Sgt Berry kon uiteindelijk terug Groot-Brittannië bereiken; al de anderen werden krijgsgevangen genomen ook al werden enkele van hen pas gevat in Parijs.

Het gedenkteken staat op de plaats waar enkele bemanningsleden van deze B-17 een vijftal dagen zijn ondergedoken, het is niet de plaats van de crash.

Om het monument in Werm (Hoeselt) te bereiken neem je de snelweg E313 (Antwerpen-Luik) tot aan de afrit 31 (Bilzen).
Dan volg je de N730 richting Tongeren, dwars door Hoeselt tot in Werm. Hier kan je rechtsaf de Panisbergstraat in, parkeer je wagen en ga te voet verder. De wegen zijn hier enkel toegankelijk voor landbouwvoertuigen en fietsers. Je komt aan de boom met de plaat « Verboden Jacht – USAAF Monument », vanaf hier volg je het bospadje tot aan het monument.

Beelden: © Bart Beckers, 08/2009
Datum gebeurtenis:
17/08/1943
Datum inhuldiging:
03/06/1995
Datum registratie:
01/09/2009
Locatie:
Gedenkteken voor de schuilplaats van bemanningsleden van B-17F 42-3435 92 BG 327 BS
Adres:
Panisbergstraat, volg bospad tot aan monument
Lengtegraad:
5°27’50.7″E
Breedtegraad:
50°50’14.8″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus