Frederik De Coster (°8 augustus 1893) en zijn echtgenote Catharina ‘Regina’ Verdeyen (°26 maart 1899) wonen met hun twee zonen Gustaaf (°22 maart 1930) en René (°1 april 1933) in de Haachtsesteenweg 1 te Berg. Vader Frederik was trambegeleider op de stoomtram, hij helpt ook op het bureel van Haacht-Statie. Moeder Regina is huisvrouw. Ze staat bekend als vrome, ingetogen katholieke burgers. De kinderen lopen school in Kampenhout.
Op 17 juni 1942 komt vader Frederik ’s nachts thuis van zijn werk, van de laatste tram. Zijn echtgenote en kinderen lagen al in bed. Even later valt een bom op het huis. Een Duits vliegtuig dat wou landen op Melsbroek heeft een zestal bommen gedropt voor de landing, twee vielen er daarvan op het huis van De Coster. Misschien had het vliegtuig technische problemen en werden daarom de bommen gedropt alvorens te landen.
Er verzamelden zich heel wat mensen rond de plaats van de ramp: buurtbewoners, Duitsers die van de Groenveldkazerne kwamen, de oorlogsburgemeester Wannes Servranckx, … Het huis was compleet verwoest, het voltallige gezin was omgekomen. De Duitsers wilden de bevolking laten geloven dat het bommen waren van een Brits vliegtuig, volgens getuigen betrof het een Duits toestel.
Op 20 juni 1942 werd het gezin begraven.
Het graf bevindt zich niet meer op de oorspronkelijke plaats.
Een informatiebord staat in de hoek gevormd door de Haachtstesteentweg met de Kerkstraat in Berg, aan de bushalte. Daar bevond zich ook het huis van de familie De Coster. Het ontwerpen en plaatsen van het informatiebord was een initiatief van HistoKa’44, samen met de Gemeente Kampenhout.
Bronnen:
-Heemkring Campenholt
-Histories uit Groots Kampenhout (Ellen Ogez, Isabelle Imbrechts en Herman Tobback), HistoKa’44, 17 juni 2017