In de database kan je lezen hoe een onderwijzeres en negen schoolkinderen van Sart-en-Fagne om het leven kwamen toen op 24 januari 1944 een droptank op hun schooltje viel en het gebouw in brand vloog. Enkele maanden later, op 11 mei 1944, gebeurde in Wakken, nu deelgemeente van Dentergem, een gelijkaardig incident dat het leven koste aan twee tieners en een volwassene.
Luc Verbeke, broer van Yvonne, een van de slachtoffers, getuigde hierover in het boek ‘En toen was het oorlog: verhalen van de kleine man in de Tweede Wereldoorlog’ van Julien van Remoortere (Lannoo, 2014). Een droptank van een vliegtuig was op een korenveld gevallen en dit lokte een grote menigte nieuwsgierigen. Maar het was blijkbaar niet voor iedereen duidelijk dat dit ook een gevaarlijke situatie was met een deel van de akker doordrenkt met brandstof. En het onvermijdelijk gebeurde dan ook: een onvoorzichtige toeschouwer stak een sigaret aan of gooide een brandende peuk weg waarna de akker plots in vuur en vlam stond. Er ontstond paniek en waarschijnlijk werden kleine kinderen omvergelopen maar door de interventie van een moedige toeschouwer, Julien Vanpoucke, konden nog enkele kinderen uit de vuurzee gered worden. Ongeveer 40 personen liepen brandwonden op. De zwaar verbrande Yvonne Verbeke werd door een boer met de fiets naar huis gebracht. De bijgeroepen dokter liet haar overbrengen naar het ziekenhuis van Tielt waar ze overleed.
Er vielen uiteindelijk drie doden te betreuren: Yvonne Verbeke en haar vriendinnetje Madeleine Hoste (beiden geboren in 1931) en Maria Debels (geboren in 1915). Ze rusten allen op het ereperk van het kerkhof van Wakken.
Luc Verbeke maakte een gedicht voor zijn omgekomen zusje. Het is te lezen op een gedenkplaat op de buitenmuur van de kerk van Wakken met het relaas van de tragische gebeurtenis van 11 mei 1944.
Met dank aan Ricky Van Dyck voor de foto’s.