Op het hoogste punt van de Léon Kriegelsstraat te Huldenberg prijkt het ‘huis van Gennotte’. Dit herenhuis heeft boven de benedenverdieping nog twee verdiepingen en een voorgevel die uit vijf traveeën bestaat. Een hoge ingangsdeur is omgeven door vier ramen in een sobere neoclassicistische stijl. De omlijsting van de overige vensters hebben een neorococo-toets. Opvallend is boven de ingangsdeur het fraaie balkon in smeedwerk met twee vergulde vlinders.
Dit herenhuis stond vroeger iets verder verwijderd van de straat. Door de verbreding van de baan heeft het iets van zijn pracht verloren.
Tijdens het interbellum was dit een goed van meer dan 1 ha behorend tot Dokter Vanden Bruel (Arthur Vanden Bruel) en zijn echtgenote Madam van den Doktoor (Minet).
Eregeneraal-majoor Fernand Gennotte en zijn echtgenote Léonie Wolfs verwierven het domein. Hun dochter heette Guigui. Tijdens de oorlog verschafte Gennotte onderdak aan “De Gebroken Vleugels van België”, een vereniging voor echtgenoten en weduwen van oorlogspiloten. Het huis werd gebruikt als vakantieverblijf en de echtgenote van generaal Henri, opperbevelhebber van de Belgische luchtmacht, had er de leiding. De organisatie had ook personeel in dienst, o.a. Roza va Mil va Joene (Roza Dekeyser) en Valeree va Gen va Peiters (Valerie Van Aerschot).
Eregeneraal-majoor Gennotte was ook gemeenteraadslid. Hij werd op het einde van de oorlog opgepakt en in Duitsland terechtgesteld.
Het herenhuis werd na de oorlog eigendom van de Presidenten. Remee van de Presidenten (Remy Goossens) en Bertha va Wannes Put (Bertha Vandenput) hebben er zich gevestigd, ook André van de Presidenten (André Goossens) en Clara Van Messom.
De dochter van André, Sandra Goossens, heeft er ook haar domicilie van gemaakt.
Tekst en info Jean-Pierre Van Binnebeek.
Een foto van het huis Gennotte zou welkom zijn.