Kasteel Rochendaal (nu gebouw 22)

Bevingen werd in het patrimoniumboek te beperkt besproken. Dankzij Luc Wittemans werden toen wel de oude militaire gebouwen gefotografeerd die nu dienst doen als asielcentrum. In augustus 2007 kreeg Hangar Flying toelating om de zone te bezoeken waarop historische gebouwen staan te vervallen. Tijdens de fotoreportage hebben we gemerkt dat militairen van het domein gebruik maken om hondenpatrouilles te trainen; een bezoek zonder toelating is beslist geen aanrader. Toch hebben de beestjes de vandalen niet kunnen weerhouden om hier lelijk huis te houden.

De lezers wil ik eerst aanraden om het artikel over Brustem, Bevingen en Goetsenhoven te lezen op deze website van Stafchef o.r. André Jansens : http://www.milandavi.yucom.be. Hij klaagt er terecht aan hoe onze beleidsmakers zonder enig respect voor het verleden het Belgisch Luchtvaartpatrimonium totaal laten verkommeren. De onverschilligheid en passiviteit t.o.v. dit waardevol patrimonium is inderdaad onbegrijpelijk. In de boeken “Vinnige Valken, Vlammende Bliksems” (Christiaan Vanhee en Peter Celis) en “Runways To Victory” (Peter Celis) werd het belang van Bevingen al dik in de verf gezet, zeer terecht overigens. Beide auteurs gaven mij voldoende argumenten om te pleiten voor de bescherming van de Bevingse kazerne die in de Tweede Wereldoorlog gebouwd werd als Fliegerdorf van de Nachtjagd. Het Fliegerdorf werd in vakkundig metselwerk gebouwd op het kasteeldomein Rochendaal. De typisch Duitse architectuur, met bakstenen muurvlechtingen en baksteenfriezen onder de dakgoot past perfect in deze omgeving. De mooie beplanting gaf de basis een aangenaam karakter en zorgde voor een gepaste camouflage.

Na de bevrijding werden de gebouwen van Bevingen gebruikt door de Amerikanen. Voor hen was Bevingen werkelijk een luxeverblijf na een maandenlang leven in tenten. De Duitsers hadden voor hen zelfs een zwembad achtergelaten. Tijdens ons bezoek konden we daar niets meer van terugvinden. Het zwembad was al eerder dichtgegooid en de boordstenen waren volledig overwoekerd. Na WOII werd Bevingen een opleidingscentrum voor piloten van de Belgische Luchtmacht. In 1996 werd de 9de Wing Training van Brustem (inclusief het scholencomplex van Bevingen) gesloten. Brustem en Bevingen werden ontmanteld. Een deel van Bevingen werd omgevormd tot asielcentrum, de eerste bezoekers kregen er in 1998 onderdak.

Het idyllische kasteel Rochendaal (nu gebouw 22). Volgens Christiaan Vanhee en Peter Celis (Vinnige Valken, Vlammende Bliksems) logeerden er officieren van flakeenheden en van de Technische Verwaltung van de Nachtjachteenheden. Het is opmerkelijk hoe de natuur haar plaats terugneemt.
Binnen hebben vandalen heel wat vernielingen aangericht. Zelfs de balustrades van de mooie trap zijn gestolen. De vrij goed bewaarde kapel is nog steeds een streling voor het oog. De structuur van het kasteel blijft voorlopig intact en binnen blijft het droog.

In de zijgevel merken we het wapenschild van advocaat Jean Henri Paul Ulens. Van 1876 tot 1891 was hij burgemeester van Sint-Truiden. In 1871 werd hij in de adel verheven en tien jaar later liet hij het kasteel Rochendaal bouwen.

Zie ook de andere locaties in Bevingen.

In het Belang van Limburg werd op 29 februari 2012 gemeld dat het 16 ha grote gebied Rochendaal wordt omgevormd tot een park met visvijvers en woongebied met 300 woningen. Het kasteel wordt opgeknapt en zal centraal liggen in het park.

Na ons bezoek in 2007 schreven we al dat het kasteel en de gebouwen op het domein van de vroegere kazerne van Bevingen in zeer slechte staat waren. Ondanks latere berichten dat de Stad Sint-Truiden de eigendom van het domein zou verwerven en er een woonproject zou ontwikkelen, was het terrein in 2017 nog steeds eigendom van Defensie. Vandalen, krakers, druggebruikers hadden er al die tijd vrij spel, met enkele kleinere brandjes als resultaat; in maart 2017 moest de brandweer nog tussenkomen voor een brand in een van de andere gebouwen op het domein. Dagelijkse patrouilles door de militairen konden dit niet beletten. Op woensdagavond 13 september 2017 vernielde een uitslaande brand het kasteel bijna volledig. De brandweer kon niet beletten dat de toren en het dak instortten. Ook deze keer is de oorzaak vermoedelijk brandstichting aangezien er geen gas noch elektriciteit meer aangesloten is.
Ook na de brand wil de stad Sint-Truiden het kasteel en domein nog steeds overnemen; de onderhandelingen met Defensie lopen nog maar op een zeer laag pitje. Er was al een probleem van bodemvervuiling en nu, na de brand, heeft men ook de aanwezigheid van asbest vastgesteld. Volgens het masterplan voor de site zou ongeveer de helft van het 16 hectaren groot domein woongebied worden en de andere helft, met het kasteel, zou een natuurpark worden. Het is nog niet te laat maar 20 jaren leegstand en enkele branden zullen de kostprijs van een eventuele restauratie van het kasteel zeker de hoogte in jagen. Misschien komt er nu toch schot in de zaak? We kijken uit naar het vervolg.

Beelden: ©Paul Van Caesbroeck, 09/08/2007
Datum gebeurtenis:
1881
Datum registratie:
23/08/2007
Eigenaar:
Overheid
Adres:
Kazerne Bevingen

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus