Kruis als aandenken aan 1Lt Floyd Chesmore, B-17G 42-39960 NV-N 92 BG 325 BS

Op 2 maart 1944 crashte B-17G 42-39960 NV-N van de 92e Bombardment Group, 325e Bombardment Squadron te Moerzeke-Kastel. De bommenwerper was geraakt door de flak op de terugweg naar Groot-Brittannië maar boven de Schelde moest de bemanning uitspringen. De piloot en copiloot haalden het helaas niet.

De bemanning was als volgt samengesteld: 1Lt Floyd M. Chesmore (piloot, +), 2Lt LeRoy J. Teachey (copiloot, +), 2Lt Frederick Greeley (navigator, evaded), 2Lt Arnold F. Frantz (bommenrichter, evaded), T/Sgt George P. Mazy (radio-operator, krijgsgevangen), Pvt James C. Barnes (buikkoepelschutter, evaded), Pvt Paul F. Manno (boordwerktuigkundige, krijgsgevangen), S/Sgt Lawrence J. Brandon (rechterzijluikschutter, krijgsgevangen), S/Sgt Edward J. Michonski (linkerzijluikschutter, krijgsgevangen), S/Sgt Alexander H. Jack (staartschutter, krijgsgevangen).

Deze lijst van de bemanning, hun rang en de schrijfwijze van hun namen is gebaseerd op het dagboek van maart 1944 van het 325th BS dat via deze link kan gevonden worden:

https://92ndbg.org/wp-content/uploads/2021/10/325-March-1944-Journal.pdf

Alois Van Duysen vond het lichaam van de piloot, 1Lt Chesmore. Hij was zo aangegrepen door deze gebeurtenis dat hij er zijn leven lang mee zou bezig zijn. In zijn voortuin richtte hij een gedenkplaats in met de eigenhandig opgegraven motor van de B-17 en hij plaatste zelf gedachteniskruisen op de plaats waar de piloot en copiloot gevonden werden.

Toen Alois Van Duysen op 20 juni 2003 overleed, reageerde Fred Greeley, de navigator van de Chesmore crew, geschokt op het overlijden van Alois: “It feels like we lost another crewmember”. Waarschijnlijk was Alois één van de eerste in België om aan luchtvaartarcheologie te doen. Na het overlijden van Alois plaatste zijn echtgenote het kruis voor de piloot ook in hun tuin, naast een Cyclone-motor.

Ondertussen heeft Marc Goossens de missie van Alois verdergezet. Op zijn vraag plaatste het gemeentebestuur van Hamme op de plaats waar het kruis van Alois stond, een nieuw gedenkteken en nam het gemeentebestuur de taak op zich om de plaats regelmatig te onderhouden. Op zaterdag 29 mei 2021 werd het nieuwe gedenkteken ingehuldigd.

Het gedenkteken kan bezocht worden na een korte wandeling. Neem een zijstraat van de Kleinbroekstraat te Moerzeke tussen huisnummers 32 en 40. Deze doodlopende zijstraat heeft dezelfde naam als de hoofdstraat en huisnummers 30a tot 38; aan het begin van deze straat staat een wegwijzer naar het gedenkteken voor 1Lt Floyd Chesmore. Na een 200 meter neemt de straat een bocht naar rechts en daar staat een tweede wegwijzer. Indien je met de auto bent kan je hier je auto eventueel achterlaten om verder te wandelen naar het gedenkteken. Dit wandelpad is de Gaendijk. Het gedenkteken staat ongeveer 500 meter verder aan de rechterkant. Bij vochtig weer is dit wandelpad nogal ‘vettig’, zorg dus voor aangepast schoeisel.

Op 9 maart 2022 bezocht Daniel Teachey, neef van copiloot Leroy Teachey uit Illinois, de twee vernieuwde monumenten in Hamme-Moerzeke en Bornem-Mariekerke. Hij bezocht in Grembergen ook de Wright Cyclone-motor van de neergehaalde B-17G.
De man had het bezoek al jaren op zijn bucketlist staan. Hij stopt bij zijn trip door Europa bij verschillende monumenten. Tijdens de herdenking in Moerzeke kreeg hij een aantal gevonden onderdelen van het neergestorte vliegtuig. Het hoogtepunt was toen hij de originele koptelefoon van Leroy Teachey ontving.
Luchtvaartliefhebber Ludo Van Hout reisde twee keer naar de Verenigde Staten. Hij kon er onder meer praten met de navigator en een van de boordschutters. Ludo: “Al meer dan 25 jaar houden de lotgevallen van de Chesmore-crew mij in de ban, honderden brieven (nog voor het email-tijdperk) en ontmoetingen met twee bemanningsleden in The States maakten de story compleet. Alles begon echter met Alois Van Duysen uit Moerzeke Kastel die het lichaam van Chesmore vond, hij werd een makker voor het leven. In 1986 tijdens Air Venture in Oskosh nam ik een vlucht over Lake Michigan aan boord van B-17 Aluminum Overcast… een unieke ervaring, ik werd er stillekes van!”

Beelden: © Ludo Van Hout | © Luc Wittemans | © Archief Alois Van Duysen via Jan Van Laethem
Datum gebeurtenis:
02/03/1944
Datum registratie:
05/01/2006
Eigenaar:
Alois Van Duysen
Locatie:
Kruis als aandenken aan 1Lt Floyd Chesmore, B-17G 42-39960 NV-N 92 BG 325 BS
Adres:
Langs de Gaendijk, Moerzeke, Hamme
Lengtegraad:
4°09’49.7″E
Breedtegraad:
51°03’38.4″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus