In 1968 kreeg een straat in Tervuren de naam Louis Buelenslaan. Naar aanleiding van de Erfgoeddag van 22 april 2012 rond het thema ‘Helden’ werd in Tervuren een officieel nieuw straatnaambord ingehuldigd. Dit straatnaambord staat aan de hoek van de Vestenstraat en de Louis Buelenslaan en vervangt het oude. Op het nieuwe bord staat meer info over de piloot Louis Buelens.
Jules Tielemans maakte volgend verslag van de inhuldiging:
Onder massale belangstelling werd op zondag 22 april 2012 het vernieuwde straatnaambord van Louis Buelens in Tervuren ingehuldigd. Het was trouwens niet per toeval dat 22 april 2012 werd uitgekozen om dit nieuwe bord in te huldigen, deze dag was namelijk de jaarlijkse ‘Erfgoeddag’ en stond dit jaar in het teken van ‘Helden’. En dat Louis Buelens een held mag genoemd worden, werd door de aanwezige sprekers meermaals bevestigd.
De heer Bruno Eulaerts, burgemeester van Tervuren, verwelkomde alle aanwezigen waaronder Luitenant-Kolonel Vlieger Frédéric Givron, CO van het 31 Squadron, het smaldeel waartoe Louis Buelens behoorde, met een delegatie van collega-vliegers. Er was ook een delegatie aanwezig van de Salto Basisschool Louis Buelens uit Eindhoven (NL), een school die naar hem werd genoemd omdat deze op de plaats gebouwd is waar de Thunderstreak van Louis Buelens crashte. De plechtigheid werd ook bijgewoond door familieleden van de ongelukkige piloot en door Kolonel-Vlieger b.d. Willy Verdeyen, CO van het 31 Squadron ten tijde van de crash. Deze laatste wist met zijn toespraak iedereen te boeien, te meer omdat hij het relaas deed van de dramatische gebeurtenis die bewuste 28 januari 1960.
Onderluitenant Louis Buelens vloog die zwaarbewolkte dag een missie op grote hoogte toen zijn Thunderstreak af te rekenen kreeg met een ‘flame out’. Daar hij in de buurt van Eindhoven vloog kreeg hij de toelating om een noodlanding op dit vliegveld te maken. Toen hij echter door de laaghangende wolken dook zag hij dat hij te laag zat om te landen op Eindhoven. Van de verkeersleiding mocht hij gebruik maken van zijn schietstoel maar dan zou zijn toestel op de dichtbevolkte stad neerkomen. Daarom keek hij uit naar een uitwijkmogelijkheid en had die ook gevonden in een onbebouwd terrein even buiten de stad. Toen hij zijn toestel draaide om koers te zetten naar dit terrein schoot hij zich uit zijn vliegtuig maar doordat hij al laag zat en daarbij de jet een bocht maakte beschreef de schietstoel een bijna horizontale baan waardoor de parachute zich niet kon openen, met het gekende dramatische gevolg.
De plechtigheid eindigde met een bloemenhulde door de aanwezige delegaties en werd afgesloten met een ingetogen ‘Last Post’.
Op de foto’s van de inhuldiging herkennen we o.a. burgemeester Eulaerts en Lt Kol Vl Frédéric Givron, CO van het 31 Squadron. Ook Kol Vl b.d. Willy Verdeyen hield een toespraak.