Op de middenberm van de Franklin Rooseveltlaan staat het groot monument “Aan de helden van de luchtvaart, 1914-1918”. In La Conquête de l’Air van 1 juli 1926 wordt de Koninklijke inhuldiging van 6 juni 1926 beschreven. Het is een ontwerp van beeldhouwer Pierre de Soete en van architect Jules Brunfaut. De namen van de gesneuvelden staan op het monument vermeld. De oprichting was een initiatief van de Koninklijk Belgische Aeroclub.
Het monument stond aanvankelijk op de middenberm van de Gulden Vlieslaan aan de kant van de Louizalaan en het Louizaplein. In 1956 is het verplaatst naar het begin van de Franklin Rooseveltlaan. Aanvankelijk stond er alleen op « Aux héros de l’air 1914-1918 » met in de steen gekapte letters. In een tweede faze is er de Nederlandse tekst « Aan de Helden van de Luchtvaart » aan toe gevoegd in bronzen letters. Later is de Franse tekst afgeslepen en vervangen door bronzen letters, wat waarschijnlijk de leesbaarheid ten goede kwam.
Op het monument staan de volgende namen van gesneuvelde piloten, bemanningsleden en ballonvaarders uit de Eerste Wereldoorlog: Paul Hanciau, Louis Artan de Saint-Martin, Aimé Behaeghe, Gaston Boël, Pierre Braun de Ter Meeren, Leopold Bussy, J Gallan, Marcel Ciselet, Léon Collignon, Charles Coomans, Jean de Bersaques, François Dechamps, Paul de Goussencourt, Léon de Maelcamp d’Opstael, Comte Jacques de Meeûs, Paul de Melotte de Lavaux, Charles de Montigny, Jean De Mot, Robert Deprost, Jean de Roost d’Alkemade, Gaston De Ruyter, Baron Fernand de Woot de Trixhe, Jules Dony, Jules Dupont, Serge Eckstein, Marcel Evrard, Richard Fanning, Robert Galler, Victor Gilles.
Op het monument staan de namen slechts met het initiaal van de voornaam en niet alle namen zijn correct weergegeven. Bovendien zijn er toch wel een aantal namen van gesneuvelde piloten, bemanningsleden en ballonvaarders die schijnbaar ontbreken. In de bovenstaande lijst werden de namen gecorrigeerd waar nodig en gekend.
Alhoewel hier en daar de datum van de verplaatsing naar de Rooseveltlaan als 1972 vermeld is, signaleerde Christian Wuestenberghs ons dat het monument al ergens tussen 1953 en 1958 zou verplaatst zijn naar zijn huidige locatie. Verder onderzoek leerde ons dat dit omstreeks 1956 zou gebeurd zijn naar aanleiding van de ondertunneling van de kleine ring in de aanloop naar de Wereldtentoonstelling van 1958.